
Fysisk og mental helse er satt på dagsorden når Lyspæren ved Universitetet i Stavanger for første gang inviterer til Helse Hackathon.
– Vi valgte helse som årets tema fordi koronapandemien har ført med seg flere helseutfordringer, særlig knyttet til ensomhet. I tillegg er helseinnovasjon blitt et viktig satsingsområde for universitetet, sier leder for gründerinkubatoren hos Lyspæren ved Universitetet i Stavanger Isabel Lucia Næss.
Hackathon er et arrangement der studenter, gründere, forskere og andre kreative krefter møtes for å løse caser fra reelle bedrifter og organisasjoner. Med pandemien som bakteppe søker arrangementet å legge til rette for at deltakerne i løpet av to dager skal finne frem til ideer og løsninger for dagens og fremtidens helseutfordringer.
– Vi legger ingen føringer, her er det kun fantasien som setter begrensninger, sier Næss.
Arrangementet går av stabelen tirsdag 27. april.
LES OGSÅ: Skal bygge 129 nye studentboliger – et lite stykke igjen
Nye perspektiver
– Ved å samle folk fra forskjellige fagområder får man nye perspektiver på utfordringene og kan skape ideer og løsninger det ellers ville vært vanskelig å finne frem til, sier Næss.
Blant organisasjonene og bedriftene som bidrar med caser deltakerne skal løse er Bouvet, Stavanger Turistforening, Tegnehuset og Stavanger Universitetssykehus. Disse kalles problemeiere i arrangementet.
– Mye av verdien i en idé ligger i tiden den springer ut fra. Vi tror det vil være veldig nyttig for problemeierne å få innsikt i studentenes perspektiver på utfordringer knyttet til helse, sier leder i Lyspæren Minnah Fahmida Haniffa.

LES OGSÅ: Dette er studiet med høyest snitt på UiS: – Det er et veldig lite nåløye å komme gjennom
Lav terskel for å delta
En av deltakerne i Helse Hackathon er Richard Reistad. Han er andreårsstudent på masterstudiet i økonomi og administrasjon ved UiS.
– Helse som tema er viktigere enn noensinne. Dette er en gyllen mulighet til å samle ressurser og finne gode løsninger på helseproblemer.
Med bakgrunn i økonomifag håper Reistad å kunne bidra med sin kompetanse innen forretningsutvikling i arbeidet med å finne gode ideer og løsninger. Han peker på at det er lav terskel for å delta, og oppfordrer folk til å melde seg på.
– Man trenger ikke være ingeniør eller å kunne koding for å skape de beste løsningene. Det er ikke nødvendigvis de med mest teknisk kompetanse som kommer med de beste ideene.

LES OGSÅ: Datateknologi: –Det krever disiplin