Rød drage og nytt sjø-land

0

Av William Bakke Engvig

Jeg elsker å få gavekort på Vinmonopolet til jul. Slike ting gjør at det kribler i fingrene mine og samtidig må jeg fortelle meg selv at jeg er ikke alkoholiker. Å prøve å bevise ovenfor andre at jeg ikke er en alkoholiker, men samtidig elsker alt av drikke, er kanskje mitt største problem innen denne tid med selvrealiseringbehov. Folk lover seg selv å kutte ned forbruket på alkohol og tobakk, og jeg lover meg selv det stikk motsatte. Med andre ord blir det nok et interessant år for en vin-nerd.

In vino veritas. I vin kommer sannhet.

Til min store overraskelse, når jeg forventer å se et tomt kjøleskap etter ferien, så ligger det det en flaske rødvin og titter opp på meg. Den følelsen når folk donerer vinen sin til deg når de flytter ut er ganske fin. Nok snikksnakk, mer vin.

vin1Berberana Red Dragon Tempranillo 2013

Når jeg først så denne tenkte jeg «hva i h****** er dette, og hvorfor ligger du her i kjøleskapet mitt?». Kinesisk? Indisk? Nei, Spansk! Sexy druetype, seks måneder i eikefat fra Tierra de Barros? Ikke verst.

Pris: Vel, for meg var den jo gratis. Ifølge Vivino-appen så ligger den på rundt 94 kroner og Vinmonopolet selger visst 2011-årgangen til 89,90 kroner.
Druer: Tempranillo 100 prosent.
Farge & lukt: Lys rød. Krydret, syltet bringebær aroma.
Smak: Saftig stil. Krydder, preg av tørkede røde bær. God struktur med litt bløte og lekne tanniner (bitterhet).
Konklusjon: Rik lukt, generøs på smak og en medium lengde på ettersmaken. Den oppfører seg som en typisk rød spanjol bør. Ser ut som den forsvarer sin verdi ganske fint. Den kan godt fortsette å dukke opp hjemme hos meg. Koserødvin samt veldig aktuell til rødt kjøtt og vilt.

Karakter: C

 

vin2Yealand’s estate Land Made P.G.R 2014

Nå til den nye verden i det nye sjø-landet, kjent som New Zealand, lages det en del interessante viner fra Marlborough. Yealand’s estate tilbyr en blend av tre druetyper, fra andre siden av verden til min munn.

Pris: 135 kroner.
Druer: Pinot Gris 44 prosent, Riesling 36 prosent og Gewürztraminer 20 prosent.
Farge & lukt: Lys og litt gyllen. Noe frukt-lake farge. Røykpreget aroma som minnet meg litt om pinnekjøtt (gudene vet hvorfor). Tropisk frukt.
Smak: Lett smak av kiwi og pære. En fin og rolig balanse på syre og sødme. Medium lengde på ettersmaken.
Konklusjon: Mye vin for pengene. Lett, elegant og koselig. Fin festvin som falt i smak hos de fleste på sist fest.

Karakter: B

Jeg føler at dette er en god start på mine nyttårsløfter med min egen helse tatt i betraktning. Det gjelder vel å ikke svikte seg selv nå, og ikke minst mine lesere som selvsagt er de kuleste folkene i verden. Mine takk for denne spalten går til ex-samboer Johnatan for rødvinen og til Onkel Jan Gunnar og Tante Kirsti for gavekort på Vinmonopolet. For å fortsette i kjent takketalestil kan man vel avslutte med å sitere Sir Winston Churchill: «Life is too short to drink bad wines». Litt YOLO-filosofi men sånt går fortsatt ned i 2016 vel? Om ikke den falt i smak så har vi jo Ernest Hemingway som sa: «My only regret in life is that I did not drink more wine». Nyttårsforsettene mine høres bare bedre og bedre ut nå, selv om jeg ikke skal bli statsminister eller forfatter.

Lykke til med dine nyttårsforsetter, så sees vi til neste SmiS-utgave!

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.