Rekordhøy valgdeltagelse i årets studentvalg

0

Fredag 14. oktober ble det klart hvem som skulle fylle de 19 plassene i studentparlamentet. Med en rekordhøy oppslutning ved årets valg var det nykommerlista Tek.nat som stakk av med seieren.

Tekst: SmiS-skribent Foto: Christer Ulseth

Årets valgperiode varte fra 3. til 14. oktober. Det ble avgitt 1828 stemmer totalt, noe som utgjør 16,7 prosent av alle UiS-studentene. Dette er en ny rekord, og gir en økning på 3,5 prosent siden i fjor.
-Det har kommet inn veldig mange stemmer i år, og jeg tror at om det hadde vært mulig å stemme i en dag til kunne vi kanskje gått forbi Universitetet i Oslo i oppslutning, sier StOr- leder Magne Bartlett fra scenen.

magne bartlett stOr lederANNONSERTE VINNERNE: StOr-leder, Magne Bartlett, annonserte vinnerne i årets studentvalg.

Studentparlamentet er det øverste beslutningstakende organet til StOr, og representantene, som består av studenter, kan ta opp saker som de mener bør endres, forbedres eller innføres. Studentene stemmer selv frem listene de ønsker skal sitte i Studentparlamentet, og valgoppslutningen avgjør hvor mange representanter de ulike listene får inn i parlamentet. I år stilte seks ulike lister til valg.

Suksess for nykommerne
Teknisk naturvitenskapelig fakultet stilte med liste for første gang i år, og stakk av med valgseieren. Med hele 26,9 prosent av stemmene får de seks representanter inn i studentparlamentet.
-Det er megakult at vi fikk så mange stemmer, det viser vel bare at folk er enig i det vi står for, sier listeleder for Tek.nat, Jonas Bjørheim.

De fleste fra lista er allerede aktive i diverse studentorganisasjoner og utvalg på UiS. Bjørheim forteller at de ønsket større gjennomslagskraft for sine saker og valgte derfor å lage en egen liste i år.

Det første Tek.nat vil ta tak i nå som de er godt representert i parlamentet, er meritterende undervisning.
-Meritterende undervisning vil si at de faglig ansatte som fokuserer på undervisning kan få forfremmelser og utmerkelser på lik linje med de som fokuserer på forskning. Jeg mener at å satse på foreleserne er det samme som å satse på studentene og studiekvalitet, sier Bjørheim.

Kunne vært bedre
I år var det seks lister som stilte til valg: Teknat listen, Moderat liste, Sosialdemokratisk liste, ISU, EnvironmentaList og Liberal liste. Lista som fikk minst oppslutning var Liberal liste, med kun syv prosent av stemmene og én representant til parlamentet. Dette er en nedgang med én representant fra i fjor. Rebekka Nygaard (avbildet øverste i saken) var nummer to på den Liberale listen, og ble stemt inn til Studentparlamentet.
-Jeg er veldig fornøyd med å ha blitt valgt inn til parlamentet, men selve valget kunne jo gått bedre for vår del. Det betyr jo bare at vi må jobbe videre med å fremme og forbedre sakene våre til neste år, sier Nygaard.

hnvard-johannesen-vikse-og-benjamin-aarsland-erikstad-er-fornyde-med-valget-for-moderat-liste-copyFORNØYDE: Håvard Johannesen Vikse og Benjamin Aarsland Erikstad er fornøyde med valget for Moderat Liste.

Moderat liste var heller ikke fornøyd med årets resultat. Etter å ha fått flest stemmer i flere år, gikk det ikke som forventet denne gangen. De gikk fra seks til fire representanter, og er derfor fremdeles godt representert i parlamentet.
-Vi er ikke misfornøyde, men vi har jo gjort det bedre tidligere. Hvis jeg ikke husker feil hadde vi ti representanter i 2010, så det har jo gått litt ned siden det. Likevel er det bra at det er flere som engasjerer seg nå enn tidligere, sier Hanna Handeland fra Moderat liste.

Hun tror noe av grunnen til nedgangen i stemmer kan være Tek.nat-listen, og at mange som tidligere stemte moderat liste nå har gått over til dem. De to listene har flere relativt like saker de begge er opptatt av.

På stedet hvil
Det var ikke alle partiene som opplevde en endring i antall representanter. EnvironmentaList beholdt sine to plasser, og listeleder, Shan Amin, forteller at han hadde håpt på å få inn tre eller fire representanter i årets studentparlament.

shah-aminOVERRASKET: Shan Amin ble overasket over at han kom inn i studentparlamentet.

Sosialdemokratisk liste fikk inn tre stykker i studentparlamentet, og en av representantene, Sara Jalil, forteller at hun hadde håpet på flere.
-Vi står jo litt på stedet hvil, og har fått samme antall plasser i parlamentet som vi fikk i fjor. Det kunne jo vært bedre, men det betyr bare at vi må jobbe videre. Vi er likevel fornøyde med å ha fått beholde plassene våre, forteller hun.

Satset på markedsføring
StOr- leder og nestleder for utdanning, Magne Bartlett og Jørgen Sjøberg, tror den gode oppslutningen av årets studentvalg kan komme av jobben de har lagt ned i å markedsføre valget, både under og i forkant av valgperioden.
-Vi har blant annet brukt sosiale medier, dassaviser og memes som vi har gjort om til plakater. Vi har også hengt opp et stort banner over inngangen til AR, hatt stands og debatter, sier Bartlett.

-I tillegg til dette har vi også fått UiS til å sende ut både mail og SMS til alle studentene, det gjorde de ikke i fjor. Vi tror dette kan ha gjort at vi har nådd ut til flere. Listene har også vært veldig aktive på sosiale medier og med stands, noe som er veldig bra. Jeg tror at dersom listene hadde klart å holde seg tilnærmet like aktive gjennom hele året kunne vi fått enda bedre oppslutning, legger Sjøberg til.

Nytt i år er også at de har hatt tre debatter i stedet for én, som de har brukt å ha tidligere. Publikumoppmøtet var relativt labert under den første debatten, men oppmøtet kom seg ved de neste debattene. På den siste debatten som ble holdt på Tappetårnet var det helt fullt, ifølge Sjøberg.

viktoria-fra-stor-prater-med-de-oppmotte-under-matenSTOR INNSATS: Nestleder for læringsmiljø i StOr, Victoria Walberg, har jobbet hardt for å få opp stemmeprosenten.

Det er mye jobb med å lage et studentvalg og ikke minst med markedsføringen av det. Det har nestleder for læringsmiljø i StOr, Victoria Walberg, kjent på de siste ukene.
-Jeg er kjempeglad for at så mange har tatt seg tid til å stemme og jeg synes listene har gjort en kjempejobb. Jeg begynte planleggingen allerede i sommerferien, så jeg har arbeidet ganske mye med dette. Jeg synes det har vært kjempegøy og det er litt rart at det er over, sier hun.

Resultatene:
– Teknat listen: 26,9 prosent – 6 representanter
– Moderat liste: 20 prosent – 4 representanter
– Sosialdemokratisk liste: 16 prosent – 3 representanter
– International Student Union (ISU): 14, 3 prosent – 3 representanter
– EnvironmentaList: 9,8 prosent – 2 representanter
– Liberal liste: 7 prosent – 1 representant
– Antall stemmer avgitt: 1828 (16,7 prosent)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.