Regjeringen tilbyr ekstra lån: – Helt forferdelig

46
Joachim Børlie. Foto: Arkiv

Regjeringen og høyere utdanningsminister Henrik Asheim varslet tidligere i uken mer hjelp til økonomisk vanskeligstilte studenter. I dag kom tiltakene, og studentorganisasjonene raser.

Studenter som har mistet arbeidsinntekt på grunn av korona-krisen vil få mulighet til å ta opp et ekstra lån på 26 000 kroner via Lånekassen, opplyser kunnskapdepartementet i en pressemelding i ettermiddag.

– Når studentene søker må de bekrefte at de har mistet inntekt og har behov for lånet. Ordningen bygger på stor grad av tillit med egenrapportering, men Lånekassen vil følge opp med ordinær kontroll. Lånekassen jobber med å få på plass den tekniske løsningen og det vil være mulig å søke i mai, sier Asheim i en pressemelding i ettermiddag.

Kunnskapdepartementet opplyser i samme pressemelding at studenter vil få utbetalt stipend og lån for resten av semesteret sammen med utbetalingen for april. Det betyr at de fleste vil få utbetalt 27 550 kroner i midten av april. Det er hovedpunktene i regjeringens nye tiltak.

– Dette er et tiltak som på kort tid gir studentene mer å rutte med, sier ministeren.

Stor-utbetaling etter påske

De nye tiltakene får studentorganisasjonene til å se rødt.

– At de til en samfunnsgruppe de vet allerede har lite å rutte med, gir enda mer gjeld er helt forferdelig, sier StOr-leder Joachim Børlie.

Han sier han kunne vært mer med på en støtte i form av stipend, men synes lån er en dårlig løsning. Nå ser han også for seg en knepen sommermåned, ettersom Lånekassens utbetalinger er begrenset til 11 måneder.

– Det kan bety en kjip juli måned, sier han. Han får støtte fra Norsk Studentorganisasjon.

–⁠ Det er hårreisende at regjeringen foreslår å behandle studenter på en helt annen måte enn andre arbeidstakere i dette samfunnet. Det er rett og slett ikke holdbart, sier Marte Øien, leder i NSO, til Universitas.

I går gikk Norsk Studentorganisasjon og ti andre organisasjoner sammen om et opprop for å sikre permitterte studenters økonomi.

– Når man nå ser etter en løsning gjennom lånekassen, og ikke NAV, må prinsippet være at studenter skal kompenseres for tapet av arbeidsinntekt. På lik linje med alle andre arbeidstakere som nå taper inntekten sin, forventer vi en støtteordning, ikke en låneordning, skrev NSO i oppropet. Dette ble altså ikke lyttet til.

Håper på noe bedre

Overfor VG begrunner Henrik Asheim låneordningen med at det er behov for akutt å bedre studentenes økonomiske situasjon nå.

– De som låner hele beløpet, vil måtte betale 145 kroner pr. måned i tilbakebetalings-perioden av studielånet. Stipend-støtte ville kostet en til tre milliarder kroner, og ville uansett ikke gjøre noen forskjell for studentene før om mange år, sier Asheim til avisen.

Tidligere har fortvilte studenter bedt SiS utsette boligutgifter for å få økonomien til å strekke til, og flere studenter har gitt uttrykk for at de sliter. Fra før har Lånekassen utvidet søknadsperioden for lån og stipend til 15. april.

Alle tiltakene skal presenteres av regjeringen i morgen, som en del av flere korona-tiltak. Børlie håper å se bedre tiltak for studentene da.

– Vi får se i morgen og reagere når vi vet noe mer konkret. Forhåpentligvis er ikke alt lagt frem, sier StOr-lederen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.