Professorer reagerer på denne TikTok-trenden: – Bare tull

1
Trend får kritikk: Professorer reagerer på trenden som har tatt av på TikTok. Foto: Skjermbilde/TikTok

Under emneknaggen #chlorophyll på TikTok florerer det med videoer av unge personer som tilsetter klorofyll i maten og drikken sin. Dette gir renere hud og mindre angst, mener tilhengerne.

Det får professor i biologisk kjemi og klorofyllforsker på UiS, Lutz Andreas Eichacker, til å reagere. Han tenker spesielt på produkter markedsført som flytende klorofyll. Dette blir gjerne tilsatt i drikke som dråper.

– Flytende klorofyll er et kjemisk produkt som gir farge. Tilsetter man dette i et glass med vann, så blir innholdet grønt. Dette tenker personene i videoene er sunt. Jeg tror det er en dårlig ide, sier Eichacker.

Professoren presiserer likevel at han må lese mer om produktene som vises fram i TikTok-videoene. I skrivende stund har emneknaggen #chlorophyll 151 millioner seere.

Ikke klorofyll

Professoren er veldig skeptisk til de påståtte effektene.

– Hvis man er deprimert og det foregår mye i hodet, så hjelper det for eksempel å sette seg ned og drikke vanlig vann, sier Eicacker.

Professoren mener dessuten navnet er misvisende. Klorofyll kan ikke løses i vann. Mest sannsynlig tilsetter personene i TikTok-videoene klorofyllin i drikken sin.

Han er klar på hva det betyr.

– Å drikke et kjemisk fargeprodukt som klorofyllin i stedet for en naturlig vannbasert ekstrakt fra grønne blader, er helt unaturlig, sier Eichacker.

Eichacker mener det finnes bedre alternativer.

– Noe som fungerer er å ta grønne blader, men bare fra spiselige planter, kutte opp plantedelen i cirka en millimeter store biter, tilsette vann for blanding og bruke et kaffefilter til filtrering av innholdet. Da får du en grønn løsning som inneholder “flytende klorofyll” og som kan drikkes, sier professoren.

Støttes av kollega

Professor i organisk kjemi, Kåre Brederli Jørgensen, er også kritisk.

– Det høres vanligvis ut som bare tull, sier Jørgensen.

Han mener helsekosttrender kommer og går.

– En stund var det trendy med gulrotpiller. Pillene skulle gi kroppen ekstra karotener. Det skulle være sunt. For høyt inntak kunne likevel føre til sykdom, men ellers skadet det ikke, sier Jørgensen.

Den vanligste formen for karoten er betakaroten. Noen hevder det gir beskyttelse mot eksem. Men det er ikke vitenskapelig dokumentert.

Han mener trendene har noe til felles.

– Det vanlige historien er at stoffene er uskadelig i små mengder, men kan bli giftig i veldig store mengder, sier Jørgensen.

Trenden har de siste dagene fått mange millioner flere seere. Den 28 april har emneknaggen #chlorophyll nesten 200 millioner seere. Dermed ser ikke trenden ut til å forsvinne med det første.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.