Portrettet: Vill, ærlig og midt på campus

0

Supersingle Victoria Walberg er nestleder for læringsmiljø i StOr, og foretrekker å ta livet som det faller seg. Det kan hennes allsidige utdanningsbakgrunn skrive under på.

Tekst: Pernille Sivesind Thomsen. Foto: Christer Ulseth og privat.

FAKTA:
Alder: 25 år.
Stilling: Nestleder for læringsmiljø i StOr.
Sivilstatus: Supersingel!
Kommer fra og bor nå: Stavanger.
Tre beskrivende ord: Entusiastisk, vill og åpen.
Favorittmusikk: Florence and the machine.
Favorittserie: Friends.

På kontoret sitt på Studentenes hus rigger Victoria seg til i stolen. Skoene er av og beina ligger i kors. Det var aldri en selvfølge at hun skulle endre opp her. Den blide 25-åringen har vært innom mange ulike ting før hun fikk stillingen som nestleder.
– Jeg har en bachelor i petroleumsteknologi fra UiS. Det er egentlig litt morsomt. Det er nok ingen fra ungdomskolen som trodde at den rolsekoppen her skulle bli noe i nærheten av en ingeniør! Det er det vel noen jeg kjenner i dag som også har vanskeligheter for å tro også, forteller hun.  

Våren 2016 ble hun valgt inn som nestleder for utdanningsmiljø. Hun var allerede da et velkjent ansikt i engasjertmiljøet på universitetet, og hadde både vært aktiv under UGÅ, Fadderuka og i linjeforeningen til petroil. Det var nåværende StOr-leder, Magne Bartlett, som spurte om hun ville søke.
– Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle bli studentpolitiker, jeg er jo ingeniør! Men jeg er veldig engasjert og glad i medstudenter, og veldig opptatt av at de skal ha det bra. Det falt egentlig litt naturlig at jeg skulle søke, forteller Victoria.

«Jeg er veldig glad for at jeg sitter her i dag. Dette er en lærerik jobb, og jeg veldig opptatt av at alle studentene skal trives og ikke føle at de er alene»

25-åringen ble innstilt til stillingen og måtte kombinere bachelor-skriving med innlegg og grilling før hun til slutt fikk den.
– Det var veldig hektisk. Jeg prioriterte skole, og var ikke så godt forberedt til alle møtene. Også er jeg redd for å snakke foran folk – jeg får skikkelig prestasjonsangst. Det ble mye hakk og spetakkel. Jeg har hatt det sånn siden jeg var liten, og det kommer frem når jeg skal presentere noe som betyr veldig mye for meg. Da mister jeg grepet, sier hun.

Til tross for dette gikk det bra til slutt.
– Jeg er veldig glad for at jeg sitter her i dag. Dette er en lærerik jobb, og jeg veldig opptatt av at alle studentene skal trives og ikke føle at de er alene. Det er veldig viktig for meg, og det er veldig utfordrende også. Vi kan ikke dra hjem til folk og dra de ut av huset, selv om jeg har veldig lyst til det, forteller hun og ler.

Fra hudpleier til ingeniør
På videregående skole gikk hun helse og sosial. Hun var bestemt på at hun skulle jobbe med mennesker, og ble utplassert både på gamlehjem og i barnehage. Det gikk ikke helt som planlagt.
– Jeg skulka mye da jeg ble utplassert på gamlehjem. Det var ikke helt min greie. Så ble jeg utplassert i barnehage, og var sikker på at det var det jeg ville. Jeg har masse energi og kan være ganske vill, men når det ble tid for å være autoritær ble jeg ikke tatt seriøst. Jeg hadde ikke tålmodighet med ungene, og jeg innså at ikke alt bare var lek og moro. Det ble helt krise, så der fikk jeg et slag i fjeset, forteller Victoria.

victoriawalbergVIKTIG STILLING: Victoria Walberg er glad for at hun ble nestleder for læringsmiljø i StOr, og syns det viktigste er å jobbe for at studentene trives og ikke føler seg alene.

Hun hadde gode karakterer, og baserte neste steg i utdanningsløpet på hvilken linje som hadde høyest snitt. Det ble to år på hudpleielinja, og en jobb på Spa Hotell og Velvære. Der ble hun fra hun var 19 til 22 år.
– Jeg var både nestleder, og avdelingsleder i et vikariat i en alder av 20-21. Det er litt rart å tenke på. Det var mye spontanitet rundt det, men jeg tror jeg de fleste trivdes med meg som leder. Når jeg blir tildelt et sånt ansvar, så tar jeg det imot med armer og bein. Det blir å få en baby – det opptar all tiden min og jeg legger alt jeg har inn i det. Da jeg tenkte at neste steg ville bli å starte for meg selv, skjønte jeg at det var noe jeg absolutt ikke ville gjøre i en alder av 22 år, sier nestlederen.

Hun tok allmenn påbygg, og gikk til en rådgiver for å få hjelp til å velge veien videre. Hun endte opp med å ingeniørstudier, og petroleum var et enkelt valg for 25-åringen.
–  Jeg hadde en samboer som jobbet offshore og hadde hørt mye om jobben fra han. Vi hadde også om petroleum på forkurset jeg tok i Kristiansand, og det syns jeg var skikkelig kjekt. Så da ble det sånn, forteller hun.

En rastløs optimist
Når Victoria ikke er på jobb er hun å finne blant venner og familie, eller på sin andre jobb på Sats Elixia der hun er instruktør.
– Tja, hva gjør jeg egentlig på fritida? Jeg er veldig glad i sosiale arrangementer, som quiz og bingo. Jeg er vanligvis ikke hjemme før sånn i titiden på kvelden, også vet jeg ikke helt hva tida har gått til. Skulle tro jeg bare vasa rundt, sier hun og ler.

Hun beskriver seg selv som utålmodig, ærlig og positiv, og forteller at hun er en rastløs person som ikke trives i et stillestående miljø.
– Jeg liker å gjøre mange ting og vil ikke sitte for lenge i ro. Det er jo bra i stillingen jeg har nå, fordi jeg skal være blant studentene og skape tillit slik at de føler de kan snakke med meg, sier hun.

«Jeg er glad for den egenskapen jeg har til å snu noe til det positive. Jeg skjønner egentlig ikke helt hvordan det fungerer selv, det bare skjer»

Nestlederen forteller at hun tror hun kan være vanskelig å jobbe sammen med til tider, men tror hun er flink til å spre godt humør på arbeidsplassen.
– Jeg er litt sta, men jeg tror jeg er koselig å jobbe med også. Jeg tror jeg sprer godt humør her oppe, men jeg kan også bli veldig sliten hvis noe ikke går helt min vei. Det kan også smitte litt, men jeg prøver alltid å snu ting. Det er perioder man gjerne har mye å gjøre og blir veldig sliten, og hvis det da kommer enda flere ting inn som du må gjøre, så blir det litt mye. Jeg tror det menneskelig, men jeg er ikke god på å skjule det. Det har vel noe å gjøre med at jeg er ærlig stort sett hele tiden, og er jeg sliten så er jeg sliten, sier hun.

15050090_10157690293430534_98114996_nAKTIV DAME: Victoria jobber deltid som instruktør på Sats Elixia, og forteller at hun er nødt til å få ut litt energi gjennom trening.

Nåværende StOr-leder, Magne Bartlett, bekrefter mange av Victorias beskrivelser.
– Victoria er en sprudlende, glad og entusiastisk jente, som sprer godt humør og skaper god stemning. Hun er heller ikke redd for utfordringer og går alltid inn i ting med stort pågangsmot. Hun er kjempegrei å jobbe med, og tar arbeidsoppgavene sine seriøst og evner alltid å se ting med friske øyne, noe som er bra for oss som har vært med i dette gamet en stund, sier han.

25-åringen er en positiv person, og kaller seg selv en positiv livsnyter.
– Jeg prøver alltid å gjøre det beste ut av noe. Jeg er glad for den egenskapen jeg har til å snu noe til det positive. Jeg skjønner egentlig ikke helt hvordan det fungerer selv, det bare skjer, sier hun.

Ut i verden
Da hun var liten ville hun bli politi, men det alternativet har hun lagt på hylla for godt.
– Da jeg var liten slo jeg alle i håndbak. Jeg var en syltynn jente, men jeg var veldig sterk. Men jeg vil ikke bli politi lenger nå, selv om jeg har vurdert det. Jeg liker ikke å se folk slåss, også er jeg helt ærlig litt for redd for mitt egen liv, forteller Victoria.   

25-åringen er ferdig i stillingen som nestleder for læringsmiljø til sommeren neste år. Hun ønsker å ta en master, men har ikke bestemt seg for hva det blir ennå. En ting er hun sikker på: hun vil ut i verden.
– Bortsett fra ett år i Kristiansand har jeg bodd her i Stavanger hele tiden, så nå er det på tide å dra litt bort. Jeg sjekker hvilke mastere som kan være aktuelle, og jeg er mest interessert i en bred master innen forskning og teknologi. Jeg må ha noe jeg kan bruke til forskjellige ting – det tror jeg er lurt for min del. Jeg er vinglete, og i et sekund vil jeg én ting også endrer det seg i det neste. Det er lurt å kunne velge litt når jeg blir «voksen», forteller hun.

«Alt jeg drømmer om er at folk skal trives, at de skal få en enklere hverdag der de kan snakke med andre og føle seg trygge, så jeg må jo jobbe med noe med det»

Hva vil du bli til slutt?
– Det er et godt spørsmål. Jeg har fundert litt på det samme selv i det siste. Jeg hadde en plan da jeg gikk inn på forkurs. Jeg ville ha ingeniørutdanning i bunn og kurse meg til å holde kurs for større bedrifter om hvordan de best kan holde på sine ansatte, og hvordan folk skal trives på arbeidsplassen. Jeg ønsker at arbeidstagere skal gå litt ut av komfortsonen sin for å føle mestring, tørre å bidra med noe og føle eierskap til bedriften sin. Det var det som var tanken med disse kursene, og fordi jeg ville at sjefen i Statoil skulle høre på ei blond jente fortelle de hvordan de skulle styre personalet sitt, sier Victoria og ler.  

Nestlederen tar livet som det kommer, og bekymrer seg ikke over at hun ikke har planen klar. Hun vet i det minste hva hun er opptatt av.
-Alt jeg drømmer om er at folk skal trives, at de skal få en enklere hverdag der de kan snakke med andre og føle seg trygge, så jeg må jo jobbe med noe med det. Jeg må ha en jobb der jeg får utvikle og utfordre meg selv, men jeg er usikker på hva jeg blir til slutt. Kanskje jeg blir politiker? Hvem vet? Tiden vil vise.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.