PORTRETT: En kverulant humørspreder

0

Magne Bartlett er nestleder i Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr), og drømmer om en jobb innen politikk og kommunikasjon. Den ærlige kverulanten er organisasjons-nerd og syns det er «sykt konge» å sitte i arbeidsgruppa for organisasjonsutvikling på UiS.

Tekst: Pernille Sivesind Thomsen. Foto: Christer Ulseth og Pål Ruben Hovind

møteENGASJERT: Bartlett er engasjert i partiet Venstre og i studentpolitikken. Her fra et møte med SAIH Stavanger i 2015.

Magne Bartlett setter seg ned i en av sofaene på Tappetårnet i Studentenes Hus på UiS. Lyset siger inn de store vinduene, og det er lite som minner om at dette er studentenes egen bar på torsdager. Et knippe andre studenter har samlet seg i rommet, og prater om løst og fast. Nestlederen ruslet ned fra kontoret sitt i andre etasje. Bartlett har en bachelor i statsvitenskap fra Universitetet i Agder, og det var tilfeldigheter som førte han til UiS.

Engasjert i studentpolitikken
25-åringen tok sitt siste år av bachelorgraden på Hawaii. Da han kom hjem fikk han jobb som valgkampsekretær for Rogaland Venstre og var med å få Iselin Nybø valgt inn på Stortinget, før han etter hvert fikk jobb som politisk rådgiver for bystyregruppen til Stavanger Venstre.
– Å være rådgiver for bystyregruppa var en kjempekul jobb! Likevel ville jeg gjøre noe mer enn å jobbe deltid. Jeg så at det var restplasser på engelsk årsstudium på UiS, og da tenkte jeg at jeg bare «gunner» på med det, forteller Bartlett.

Da han startet på studiet i Stavanger tok han ansvaret for å sette sammen en liberal liste i studentpolitikken, og ble førstekandidat. Deretter kom han inn i studentparlamentet, og i velferdstinget.
– Jeg kjente en del folk gjennom det politiske miljøet på UiS, så jeg ble supplert inn i alle slags verv før vi fikk listen oppe og gå, sier han.

Da stillingen som nestleder i StOr ble utlyst med en omstrukturering som gjorde stillingen til en heltidsjobb, meldte Bartlett raskt interesse.
– Jeg syns det var gøy med studentpolitikk, og omstruktureringen var interessant. Jeg tenkte det ville vært veldig gøy å være med på å forme en helt ny stilling, så jeg stilte til valg, sier 25-åringen.

Han ble valgt inn som nestleder for utdanning i StOr, og overtok stillingen høsten 2015.
– Det er veldig gøy å være nestleder, fordi du får mange muligheter og utfordringer. Jeg sitter nå, blant annet, i arbeidsgruppa for organisasjonsutvikling på UiS, som skal se på hele organiseringen rundt universitetet – både faglig og administrativt. Det er veldig spennende, og reine organisasjonspornoen for meg som har tatt organisasjonsledelse. Det er ganske nerdete det vi holder på med, men det er sykt konge! Sier 25-åringen.

Som nestleder jobber han tett med andre organisasjoner, og han forteller at han syns det er veldig gøy å jobbe med de store gutta innen interessepolitikken.

En ærlig kverulant
25-åringen forteller at han er glad i å diskutere, og at han godt kan innta et standpunkt som ikke er hans eget for å skape debatt.
– Jeg håper og tror at det kan være en god egenskap. Det får folk til å reflektere kritisk rundt meningene sine, og det tror jeg er positivt, sier han.

«Jeg er utrolig ærlig. Det kan oppfattes som frekt til tider, men jeg mener overhodet ikke noe vondt med det»

Svaret på hva hans verste egenskap er, kommer raskt.
– Jeg er utrolig kverulant, og gir meg ikke så lett. Også er det en ting som kan være både positiv og negativ, og det er at jeg er utrolig ærlig. Det kan oppfattes som frekt til tider, men jeg mener overhodet ikke noe vondt med det, forteller Bartlett.

unspecifiedORDFØRERMØTE: Nestlederen i StOr møtte ordføreren i Stavanger før påsken.

Som kollega tror han at han er ryddig å jobbe med, og hvis noen ber han om å gjøre noe, blir det gjort.
– Jeg håper og tror at jeg er relativt ryddig å jobbe med, også blir jeg veldig engasjert hvis det er noe som tenner meg. Jeg har også hørt at jeg veldig direkte, og tar opp ting hvis det skulle være noe, sier 25-åringen.

Anine Klepp er leder i StOr og forteller at Bartlett er veldig god til å argumentere for saker, men at han er litt vimsete.
– Magne er veldig grei å jobbe med og har en utrolig god humor som skaper kjempegod stemning! Sier hun.

Bartlett finner motivasjon i veldig ulike saker, og brenner for alt og ingenting.
– Hvis jeg finner noe jeg engasjerer meg for, så går jeg inn i det med alt jeg har, forteller han.

Gikk til Venstre
Nestlederen stemte Venstre ved Stortingsvalget i 2009, og syns det var synd at de fikk så lav oppslutning. Han meldte seg inn i partiet, og ønsket å bidra til at ting skulle snu. Siden har han vært aktiv i Venstres lokallag, både som medlem og gjennom stillingen som politisk rådgiver. Nå sitter han i styret til Stavanger Venstre. Ved spørsmålet om hva han gjør på fritiden, er det Venstre som kommer først opp.
– Venstre er hovedaktiviteten min utenfor jobben. Ellers tilbringer jeg tid sammen med kjæresten min, trener litt og ser på serier – sånn som normalt folk gjør, sier Bartlett og smiler.

«Det var veldig gøy å sitte der alle de viktige beslutningene blir tatt. Det var utrolig spennende! Det hadde nok vært drømmen å jobbe der»

Som politisk engasjert, både på jobb og fritiden vil det være lett å anta at 25-åringen vil bli politiker. Men det er faktisk ikke det som er drømmejobben.
– Jeg syns det er veldig gøy å jobbe med politikk og kommunikasjon, så det hadde vært kult å bli kommunikasjonsrådgiver for en interesseorganisasjon eller for Stortingsgruppa til Venstre. Det å bli politiker kan bli en naturlig konsekvens for meg, men i utgangspunktet vil jeg ikke det. Jeg syns det er mye kjekkere å være med å orkestrere alt som skjer rundt – det er minst like utfordrende til tider. Da kan jeg styre i bakgrunnen, også kan politikerne stå i stormen, forteller 25-åringen.

I februar i fjor var han «trainee» for Stortingsgruppa til Venstre.
– Det var veldig gøy å sitte der alle de viktige beslutningene blir tatt. Det var utrolig spennende! Det hadde nok vært drømmen å jobbe der. Jeg håper at drømmen er realistisk, og jeg håper jeg får jobbe med noe innen politikk og organisasjonsliv i fremtiden, sier han.

Det har ikke alltid vært det samme yrket som fristet. Da han var liten hadde han en helt annen drøm.
– Jeg har hørt at da jeg var rundt fire år, så syns jeg de som jobba i matbutikken hadde så kule uniformer, så jeg ville jobbe i butikk, forteller Bartlett og ler.

Ett år i paradis
Hans yrkesmessige høydepunkt var «trainee» -stillingen på Stortinget, men det er noe helt annet som er hans personlige høydepunkt.

«Du utvikler deg veldig mye som person når du får litt kulturell forståelse. Det får man ikke ved å bare være i Stavanger-bobla»

Det siste året på bacheloren ved Universitet i Agder tok Bartlett et utvekslingsår på Hawaii. Det skulle vise seg å bli en av de største opplevelsene i livet hans.
– Du utvikler deg veldig mye som person når du får litt kulturell forståelse. Det får man ikke ved å bare være i Stavanger-bobla. De som er fra byen og studerer her, bør komme seg et semester til utlandet, sier han.

Livet på Hawaii beskriver han som paradis. 25 grader, varmt i vannet og en fin dollarkurs gjorde livet lett å leve på lånekassen.
– Jeg koste meg og hadde det veldig gøy. Det ble mye fest, moro og litt surfing, men jeg gikk ut med rimelig gode karakterer. Jeg fikk velge alle fagene av mine selv, og tok både internasjonale rett, to masterfag i militærhistorie, «international relations» for asiatiske og arabiske land, fag om terrorisme og amerikansk politikk, forteller 25-åringen.

På Hawaii var det relativt små klasser, og Bartlett forteller at spesielt i de politiske fagene oppfordret foreleserne til diskusjon.
– Da jeg hadde faget om amerikansk politikk var det i en forelesning snakk om en lov som Obama har kjørt gjennom på presidentfullmakt som heter «The Dream Act». Foreleseren spurte om vi visste hva loven het. Jeg visste det godt, men ville la noen andre svare. Mange av amerikanerne prøvde å svare men ingen av dem visste det, så rakk jeg opp hånda og svarte. Da takket han meg, og skjelte ut resten av klassen. Han ropte at «hvert år kommer det inn en eller annen europeer som kan mer om amerikansk politikk enn dere. Dere burde skamme dere!» Det var en sykt artig hendelse, sier nestlederen.

Nakenstunt
I februar i år dukket det opp et utfordrende bilde av Bartlett på sosiale medier. Det var StOr som postet det, og det viser en nesten naken nestleder med en lapp foran seg. På lappen stod det «Dama mi sier at jeg ikke får meg noe før StOr sin Facebook-side har over 4000 likes! Hjelp meg!». Målet var å få mest mulig «likes» på StOrs Facebook-side, og bildet spredte seg som ild i tørt gress.
– Vi stod på stand på universitetet i vinterferien, men det var så lite folk der. Så vi tenkte at vi måtte finne på noe spenstig. Vi har en intern konkurranse i StOr der det er om å gjøre å skaffe mest «likes» til siden vår, og alle har sitt eget promo-team, forteller nestlederen.

nakenstuntNAKENSTUNT: Nestlederen i StOr ofrer mye for organisasjonen og stilte halvnaken opp på et stunt for å få flere likes til Facebook-siden.

Ideen om å stille naken med en lapp foran seg kom opp, og ideen utviklet seg.
– Hun ene på promo-teamet mitt bor sammen med dama mi, så da tenkte vi at vi kunne tulle litt med det, også kjørte vi på. Stuntet var jo bare tull, men det funka som bare det! Vi fikk 500 nye «likes» på siden vår!

Bartlett ler av stuntet, men er fornøyd med at han nå leder over de andre i arbeidsutvalget som er med i konkurransen.

Veien videre
Bartlett håper at han kommer til å jobbe med politikk eller organisasjoner fremover, og ønsker seg gjerne en jobb som kommunikasjonsrådgiver.
– Jeg håper jeg får jobbe med det jeg brenner for, gjerne med politisk påvirkning eller noe innen PR-bransjen. Da jobber man med et bredt spekter av saker, og det har jeg veldig lyst til. Jeg er en veldig generalist når det gjelder politikk, det er alt og ingenting, forteller 25-åringen.

Etter at året som nestleder er omme, vet han ikke med sikkerhet hva han kommer til å gjøre, men han har et ønske om å fortsette i StOr.
– Jeg skal stille til valg som leder av StOr, og blir jeg valgt så blir jeg her, sier Bartlett.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.