Pling: Sosiale mediers syv synder  

0

Sosiale medier er blitt en utrolig stor del av vår hverdag, og har åpnet utallige dører for hvordan vi kan kommunisere med hverandre. Dessverre har de mange appene og nettsidene også åpnet nye dører for baksnakkingfasadebygging, og dømming av andre. 

 

Derfor har jeg tatt meg den friheten og satt opp en liten liste med det spenstige navnet ”Sosiale mediers syv synder”, og jeg kan vel nesten garantere at du kommer til å kjenne deg igjen i minst ett av punktene.

  1. Stalking

Altså, er det noe som har blitt tatt til et helt nytt nivå på sosiale medier, så er det stalking. For hvor lett er det ikke å finne og stalke personer nå til dags? Man trenger ikke et navn engang! Et ansikt, en slektning, studieretning eller skostørrelse er nok.

Plutselig havner du på hunden til søskenbarnet til onkelens instagramprofil (ja, det er faktisk blitt vanlig at husdyr har instaprofiler), og vurderer å gi en follow fordi den er jo bare utrolig søt. Men det er uaktuelt, man vil jo ikke framstå som creepy eller noe.

  1. Tagging 

Ah, tagging av venner er gøy. Personlig er jeg en hyppig tagger, ser jeg en søt hund, morsom meme, eller lattis video som minner veldig om en venn, er jeg kjapp på skrive inn navnet deres i kommentarfeltet.

Det man kanskje ikke tenker over, er at andre faktisk kan se hva man tagger og blir tagget i.

Det er Ikke like kult når noen tagger deg i en video der en ukjent person spyr ut alt den har av livsglede, og skriver ”haha dette var så syyykt deg i helgen!!”. Hei hei, mormor.

Også er det de kjæresteparene som tagger hverandre i de mest upassende sex-relaterte innleggene, og du føler at du ufrivillig vet for mye om deres samliv. Enkelte ting kan man holde for seg selv, tenker i hvert fall jeg.

  1. Filterbomben

Vi kjenner oss vel alle litt igjen (i hvert fall oss jenter) i det å ta en selfie, se på den og tenke ”njææ, blir nok finere med et filter”. Joda, den blir jo som regel det, og det skader absolutt ikke med et filter eller to.

Men det er her det er viktig å tenke know when to stop. Man skal jo kunne kjenne deg igjen, liksom! Du er fin nok som du er, og trenger absolutt ikke hundefilteret fra snapchat.

  1. Superlikes

Når jeg sier superlikes, mener jeg selvfølgelig i sammenheng med tinder og slike apper. Jeg føler superlikes er en litt ”tabu” ting å gjøre på tinder, og tror ikke jeg er den eneste.

Hvis jeg ser at jeg har fått en superlike (snikskryt), så blir jeg litt sånn ”wow nei, han er litt for desperat” og sveiper til venstre, og jeg vet at flere føler det samme. Veldig teit, men vi jenter er jo ofte ganske teite. Så gutter: En superlike kommer som regel ikke så godt med, dessverre.

  1. Ups, jeg sendte feil”

Her har vi en fin en. Man sitter hjemme en onsdagskveld, føler seg kanskje litt ensom og trenger oppmerksomhet. Gjerne fra noen man liker litt ekstra. Kanskje den hardt opparbeidete streaken på snapchat holder på å gå ut, men man har ingenting å sende. Også får man den supre ideen: Hva om jeg sender noe ”med et uhell”, også skriver at jeg ”sendte feil”?

Joda. Dette virker sikkert som en veldig bra idé akkurat der og da, kanskje du til og med får et svar. Men 9 av 10 ganger er dette trikset gjennomskuelig, og du lurer kun deg selv.

  1. Låst og ulåst profil 

Denne er for de mest utspekulerte. Jeg har sett dette skje, på grunn av mine jevne stalkingrunder. For det er jo utrolig irriterende når den ene personen du faktisk vil se instaprofilen til, uten å følge, har låst profil. Men, plutselig i en kort periode åpner de profilen sin. Nettopp fordi de har lagt ut et bilde. Også låser de den igjen, kanskje en dag senere.

Dette gjør de for å kanskje få flere likes, og flere følgere. Og det går jo som regel ubemerket forbi, for hvem er det som følger med på sånt? Vel, blant annet meg selv. Vet ikke om det sier mer om meg enn om dem, men ja, hvis jeg merker det, gjør nok flere det.

  1. Screenshots og gruppechatter

Sist, men absolutt ikke minst: screenshots. Screenshots og gruppechatter. En farlig miks. Screenshots bringer nemlig ryktespredning og baksnakking til et helt nytt nivå. Hun stille jenta fra ungdomskolen er gravid? Screenshot og send. Fotballspilleren fra videregående har lagt på seg? Screenshot og send. Herregud, har de forlovet seg? Screenshot og send.

Dere skjønner poenget. Når disse bildene blir sendt i gruppechattene, sprer de seg som klamydia i russetiden, og plutselig vet halve byen at Johannes skal bli far liksom.

Det var altså listen over de syv syndene. Kjente du deg igjen i noen av punktene? Fortvil ikke, det er nok flere som gjør akkurat det samme.  Jeg tenker i hvert fall at man må utnytte de mulighetene man har med sosiale medier, selv om det kan bli litt mye noen ganger. Man må bare finne en balanse, og ikke bli alt for oppslukt i hva som skjer på telefonen, for det er jo et liv utenfor også.

«Pling» er en spalte om sosiale medier som blir skrevet av Magnhild Mostad.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.