Pling: Munnbind på sosiale medier

0

Nå er det gjort. Flere av verdens største nettsamfunn har begynt å sensurere og sette munnbind på brukerne sine. Ja, jeg sikter til Facebook og jeg sikter til YouTube. Full lommebok er visst blitt viktigere enn ytringsfriheten for disse.

Sosiale medier har alltid vært en glede for meg, som dere sikkert har skjønt i spalten min. Jeg er en real SoMe-junkie og har alltid vært den som ser på sosiale medier som en fantastisk mulighet til å ytre seg i det offentlige rom. Helt siden jeg oppdaget det sosiale nettspillet Habbo Hotel, og nettsiden Biip.no, i sjuende klasse har jeg vært fascinert over hvor enkelt det er å kommunisere med folk fra andre plasser i landet, ja, til og med hele verden. Jeg lurer av og til på hvordan folk i de gode gamle dager følte seg hørt, når deres eneste muligheter for å ytre seg utenfor egen vennekrets var å sende inn et leserbrev til avisen, som kanskje eller kanskje ikke kom gjennom en gang. Før leserbrevene kom til avisene hadde ingen andre enn dressene i samfunnet mulighet til å nå fram til det vi kaller offentligheten.

Jeg skjønner hvorfor det er ønskelig og nødvendig å sensurere. Enkelte tekster, videoer og bilder på nett hører ikke hjemme på nett.

Hva som skjer til enhver tid i mine favorittmedier opptar meg, som oftest til glede, men denne nyheten jeg nå skal skrive om, ryster meg også litt. Jeg skjønner hvorfor det er ønskelig og nødvendig å sensurere. Enkelte tekster, videoer og bilder på nett hører ikke hjemme på nett. Spam, svindel, diskriminerende tekster. Ja takk, fjern det gjerne. Men nå nylig ble forfatter og journalist Tom Egeland forvist fra å publisere på Facebook i et døgn, fordi han publiserte det berømte bildet av den unge jenta som løper naken langs veien på flukt under Vietnamkrigen. Årsaken? Ikke krig. Nakenhet. Selvfølgelig. Samtidig melder flere store og små YouTube-profiler om lignende opplevelser.

Blant annet har youtuberen Philip DeFranco fått en advarsel om at YouTube hindrer ham i å få inntekter for jobben sin, dersom han ikke slutter å bruke «uegnet språk», og at flere av videoene hans inneholder upassende bilder. Hele konseptet hans er å prate om nyheter. Han får advarsler for å si «Good wednesday beautiful bastards» som er hans standardfrase i starten av hver video. Det som skjer er at YouTube fjerner reklame fra videoer de ikke anser som passende. Det samme gjelder tydeligvis Facebooks sensurering. Misforstå meg rett, jeg forstår YouTube og Facebook på ett vis. Som Philip DeFranco sier, de har all rett til dette. Det er deres hjemmesider, de bestemmer hvilket innhold de ønsker. Men det er en form for sensur, og det provoserer, særlig når det handler om at det kan koste YouTube litt penger. Alt var bedre før, tenker jeg da, når gleden av suksess var viktigere enn milliardinntekter. Jeg er imot sensurering og syns dette er bekymringsverdig.

Såklart, folk kan fremdeles snakke om alt det forferdelige som skjer i verden, men de kan ikke leve av det på YouTube. Facebook forsvarer sensureringen med at det er vanskelig å sette en grense mellom historiske bilder med nakne barn, og andre bilder som inneholder nakenhet. Tøv, tenker jeg da. Jeg kunne ikke sagt det bedre enn Erna Solberg gjorde i sitt Facebook-innlegg om dette (som forsåvidt ble slettet kort tid senere fordi også hun brukte bildet): «Facebook trykker feil når de sletter slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten. Ja, til en sunn, åpen og fri debatt på nettet og der vi ferdes ellers».

Christine-Johnsen-Pling.-1024x684«Pling» er en spalte om sosiale medier som blir skrevet av Christine Johnsen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.