Pling: En krig med tastaturet som våpen

0

Christine-Johnsen-Pling.-1024x684

«Pling» er  en spalte om sosiale medier som blir skrevet av Christine Johnsen.

Jeg liker å dele befolkningen inn i to kategorier. Vanlige folk, og de som spyr ut dritt i kommentarfelt på Facebook og andre sosiale medier.

Egentlig forstår jeg meg ikke på noen som kommenterer ting i avisenes kommentarfelter på Facebook. Jeg er glad folk gjør det, for jeg syns ofte kommentarfeltene er bedre (les: mer underholdende) enn selve nyheten. Jeg har studert kommentarfeltene så mye nå at når jeg leser en artikkel så klarer jeg å forutse hva folk kommer til spytte ut av replikker, og det er kommet til et punkt hvor det nesten ikke provoserer meg lengre en gang. Jeg har bare satt meg til ro med at det er sånn vi har det nå. Men det er dette som tilsynelatende representerer det norske folks meninger – og det provoserer meg, fordi jeg stort sett er fullstendig uenig med folk, og spesielt i måten de ordlegger seg.

Du finner nemlig forskjellige typer mennesker der, og blant dem finner man trolig folk som er litt som meg og deg, uten at de stikker seg særlig ut. Jeg føler nemlig at majoriteten av disse såkalte «tekstkrigerne» i kommentarfeltene er ekstreme på den ene eller andre siden. Kommentarfeltene avdekker mye fremmedfrykt, naivitet, rasisme, sexisme, og det som provoserer aller mest – det er ingen som klarer å svare hverandre saklig her. Det er som å se Bjørnar Moxnes fra Rødt diskutere med Fremskrittspartiets Carl I. Hagen. Eller enda verre – Moxnes og Donald Trump.

“«ARGH, jeg har rett. Håper du blir drept eller voldtatt for dine meninger!». Fører diskusjonen oss noe sted?”

Det morsomme er at folk blir forskrekket over at Trump drar frem penisstørrelser og manndom i argumentene sine, men i kommentarfeltene på sosiale medier er dette dagligdags retorikk. Jeg forstår at det er forskjell på en potensiell president og en «hvem som helst», men allikevel syns jeg man burde lære litt. Det som høres latterlig ut på TV ser også latterlig ut på Facebook. Det hele er litt tragikomisk, når man tenker seg om. En gjeng mennesker som sitter bak en skjerm og kaster dritt på hverandre og aggressivt forsvarer sine egne meninger som om de var svaret på alt vondt i verden. «ARGH, jeg har rett. Håper du blir drept eller voldtatt for dine meninger!». Fører diskusjonen oss noe sted?

Er det en slik debatt vi ønsker, på en plattform som i utgangspunktet har så mange muligheter for konstruktiv meningsutveksling? Jo, det er fantastisk at vi bor i et land hvor det er mulig å si hva man vil i henhold til ytringsfrihet, men det er kommentarfelt-krigerne også veldig flinke til å påpeke hver eneste gang noen er uenige med dem. Folk tror altså at en Facebook-debatt skal fungere slik at de kommenterer sin mening, uten noen som helst form for kritikk eller meningsmotstand.

Tekstkriging fører lite godt med seg, så vidt jeg har fått med meg. Enkelte ekstremister som lar «ytringsfriheten» ta over tastaturet har fått PST på døra, noe som tyder på at det går en grense for hva som er greit å lire av seg. Kan vi ikke bare skape fred på et ellers så fint sted som sosiale medier? Må vi krangle over hver minste lille ting på internett? Spør du meg, så er det virkelig ikke rart at det er krig i verden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.