Dette er studiet med høyest snitt på UiS: – Det er et veldig lite nåløye å komme gjennom

0
FÅ PLASSER: Ingrid Gjerde kapret en av de 20 plassene studiet med høyest snitt på UiS. Foto: Lizette Stølsvik Bertelsen

Paramedisin er et av de nyeste og vanskeligste studiene å komme inn på ved UiS. Ingrid
Gjevre er en av tjue studenter som går første året sitt på studiet. Hun er positivt overrasket over hvor praktisk studiet er.

Paramedisin er et av de nyeste studiene ved universitetet i Stavanger og karaktersnittet for å komme inn er høyt. For å komme inn må man gjennom et nåløye via høye karakterer,
plettfrie politiattester, fysiske tester og et krav om førerkort klasse B.

Paramedisinstudiet var det vanskeligste studiet å komme inn på ved UiS høsten 2020.

– Jeg har lagt inn innsats og ofret litt for å få gode karakterer. Det gjør de fleste. For å holde meg i form har jeg trent til opptakene. Det krever litt av en person, men det føles lite når man virkelig har lyst til å nå målet sitt. Nå gjør jeg jo noe jeg synes er kjekt, sier Gjevre.

Gjevre vil hjelpe mennesker og ha en meningsfull jobb. Hun oppdaget studiet via TV-
program og research.

– Det føles riktig å hjelpe folk. Til syvende og sist gir det mening, også er det litt action i yrket, sier Gjevre.

All hands-on deck

– Vi har vært mye på skolen og fått gjort en del øvelser på skolen. Det er en del «hands-on» og det er litt vanskelig å få gjort hjemme. Det er en del teori også, men jeg er overrasket over hvor mye praktisk det er, sier studenten.

På studiet er det et aktivt lærer og elev forhold. Studentene får delta i valgene som blir tatt i studiet, fremfor å få oppgaver levert på sølvfat.

– Vi føler vi kan være med å påvirke studiet mer en det vi er vant med fra tidligere skolegang. Vi er jo bare tjue studenter på paramedisin, så man blir veldig involvert, sier Gjevre.

INVOLVERT I STUDIET: Gjerve forteller at elevene er involvert i hvordan studiehverdagen utformes. Foto: Lizette Stølsvik Bertelsen

Måtte vente et år

Paramedisinstudenten har lenge drømt om å gå på paramedisinstudiet, men var for sent ute til å søke til høsten 2019. Hun måtte da vente i et år før hun kunne søke igjen.

– Rett etter at søknadsfristen hadde gått ut så jeg at jeg hadde lyst til å studere paramedisin. Jeg ble helt opphengt i at det var det jeg ville gjøre, så det var et langt år med venting, sier Gjevre

Videre forteller hun at hun brukte årene etter videregående på å reise rundt og oppleve
verden. Da bodde hun på forskjellige hostell og jobbet turnus der for å få hverdagen til å gå rundt. Nå håper hun på at dette yrket kan føre henne ut i verden for å hjelpe folk.

– Jeg har lyst til å bli redningsmann som henger fra helikopter og redder folk. Jeg er veldig glad i klatring og går mye på topptur. Det involverer mye som jeg allerede er interessert i, så det hadde vært veldig kjekt, men det er et veldig lite nåløye å komme gjennom, sier Gjevre.

Hvis ikke alt går som planlagt for paramedisinstudenten forteller hun at hun er åpen for å
jobbe i ambulansen eller på båt som lege.

Omsorg er viktig

Paramedisinstudiet krever mye av en person og Gjevre mener man må være sikker på egne
idealer før en søker.

– Det er viktig å få inn omsorgspersoner som kan snakke med folk, det er det vi kommer til å møte mest av. De som føler de har omsorg, empati og ønsker å hjelpe andre synes jeg bør søke studiet. Hvis ikke så har man ikke så mye her å gjøre, sier Gjevre.

Videre oppfordrer Gjevre alle som ønsker å søke til å søke. Det er mange praktiske
ferdighetsøvelser og studentene har praksis hvert semester.

– Det er et kjempemorsomt studie og et veldig bra klassemiljø. Vi er en liten gjeng som studerer sammen, og i helgene er vi gjerne sosiale sammen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.