– Pappa kan pule!

0

Dagen derpå EP-slipp gjestet Sognefjordens store sønn og fenomen, Kjartan Lauritzen, Folken. Det var trangt, varmt og fuktig.

Kjartan Lauritzen beviste nok engang at han kan sine saker og underholdt publikum så til de grader – han hadde til og med på seg Oilers-sokker.

Storsalen på Folken begynner å fylle seg godt opp. Det bærer preg av et betydelig ungt publikum, med et lite innslag av eldre, nysgjerrige sjeler. Et stort banner er hengt bak scenen som prydes av navnet til Lauritzen. Det strømmer på med enda flere feststemte mennesker idet Future sin megahit «Mask Off» dundrer ut av anlegget – folket er klare for Kjartan-fest på Folken.

Musikken skrus av og Kjartans DJ, Theodor, kommer ut på scenen til stor jubel. Posisjonerer en seg riktig kan man se hovedpersonen stå på sidelinjen og pumper seg opp før hans entré. Det strømmer på med enda flere folk til storsalen. Foran scenen er det ekstremt trangt om plassene hvor det dyttes, skubbes og skrikes. Man kan trygt si at det kvinnelige kjønn er i overtall er i kveld.

– Stavangeeeeer, er dere klare??!!!!

Kveldens mann kommer sprettende inn på scenen til et hylende publikum. Ved sin side har han sin faste makker, «Primadanna». Iført en corny t-skjorte med et maleri av en ulv spiller Kjartan første låt ut for kvelden; «Fenomenet», som også er tittelen på hans nye EP. Sangen er allerede sluppet som singel, så denne kan publikum. Fra første stund er det krystallklart at dette blir en festaften. 

Det nytes, det sigges og det digges

Allerede etter første låt bæres første jente ut av massene foran scenen. Om hun dånet av Kjartans tilstedeværelse, eller ble trykket for hardt inntil gjerdet er uvisst, men vi får håpe det gikk fint. Det er nesten umulig å komme seg fremover om man ikke vil bli dynket i øl eller svette. Det er god stemning i salen, mildt sagt.

– Dere er så jævlig deilige Stavanger!!!

Mange av de kvinnelige beundrerne presset seg frem og elsket det de så.

Kjartan er tydelig sjokkert over hvor mye folk som har tatt turen til Folken, og hvor mange som kan sangene hans. Det glises, danses og synges – både på scene og i sal. Han er kjent for å sprette rundt på scenen i bar overkropp, og det tok ikke lang tid før ulven ble byttet ut med bar mage. Han kan sin greie, og det er på scenen han hører hjemme.

Vi får servert et knippe av nye låter, men selvfølgelig også hans største «hits». Det koker i salen når tonene til «Havanna» runger ut av anlegget, og plutselig får vi et lite glimt tilbake til sommeren, til tross for at det pøser ned utenfor dørene til Folken. Om man skal beskrive hvordan det ser ut foran scenen, det aller trangeste og helligste, må man kalle det en grisebinge. Det dyttes og danses, men det er bare god stemning.

Å si at stemning er “sinnssyk” og “jævlig bra”, er mildt sagt oppbrukt i anmeldelser, men Under «Nyte det» løftes stemningen til utenomjordiske høyder. Ja, det er en overdrivelse, men dere skjønner. Kjartan skjønner det også, og elsker det han ser.

– WOW! Dere er faen meg sjuke i hodet, Stavanger!

Det er vanskelig å finne noe negativt å si om det som foregår på scenen eller i salen, det er rett og slett en ordentlig god fest. Så gøy er det, at en kar foran scenen glemmer at han er inne og like så godt fyrer seg opp en sigg – han nyter det. Gleden varer derimot ikke lenge og blir drept av en streng vakt med en pekende finger, som strekker seg ut i publikum og napper til seg sigaretten. Kjartan nyter det også og viser frem sine danseskills – han beveger seg lekent på scenen i en svett, bar overkropp.

Pappa kan virkelig pule

På den nye EPen finner man en sang som heter «Pappa», en sang som er et rent hån av Sony. Kjartan beskylder plateselskapet for å gi han dårlige råd og at de bare er ute etter pengene hans – de kan ikke lære han noe han kan allerede.

”Dei vil gi meg dumme råd om meg og karrieren min
Men dei burde vite at dei ska ikkje lære faren sin
Faren din kan allerede pule
Dei vil smake litt på brødet mitt, men får ikkje ein smule”

Jo mere vi er sammen, jo gladere vi blir, er det en sang som går. Disse karene tilbringer mye tid sammen, og glade i hverandre er de.

Han får til det han vil alene og trenger ikke noen til å lære han det han kan fra før av. Det beviser han på scenen i Stavanger. Kjartan Lauritzen, som forøvrig egentlig heter Per Áki Sigurdsson, gjør bare det han elsker mest i denne verdenen – det synes.

– Pappa kan pule, pappa kan pule, synger Kjartan.

Etter å ha hoppet og danset i en snau time er Kjartan sliten og svett. Han heller øl og vann over hodet for å kjøle seg ned. Med det følger også et flittig håndklebruk, som også brukes til hodeplagg og flagg.

Sognefjordingen er en sympatisk kar og ser at det går litt hett for seg helt foran og deler ut litt vann. En liten pause unner han seg også og setter seg ned på scenekanten og tar en prat med Tale fra Oslo som har kriget til seg en plass på første rad.

– Se her da, jeg har også på meg Oilers-sokker i kveld, gliser Lauritzen og viser stolt frem de nyinnkjøpte sokkene for anledningen.

Det skal sies at det er en god trio som beveger seg på scenen. Kjemien mellom DJ Theodor, Primadanna og Kjartan er utrolig god, og det hadde nok sett annerledes ut om Kjartan hoppet rundt alene. De tilfører hverandre energi og drar hverandre opp. Kvelden begynner å gå mot slutten når trioen spør om de kan spille en låt til. Selvfølgelig vil publikum ha en låt til, og det skrikes og skråles. Vi har jo ikke fått servert favoritten enda, «Fredag».

Den utenomjordiske stemningen er tilbake under siste låt – dette er utrolig gøy. Det er lørdag, men fredagsstemningen er risset inn i alle og enhver. Om promillen hadde vært høyere hadde nok også vedkommende slengt seg ut i folkehavet, men her må det observeres. Det gir en et stort smil om munnen, det å stå med en øl i hånden og se på et heidundrende show.  Her er det ikke noe negativt å melde, beklager. Det skal ikke pirkes på småting bare for å følge regelboken.

Konserten avsluttes på beste vis – allsang og dans, smil fra øre til øre. Etter «Fredag» vil folk ha mer, så for å toppe det hele setter DJ Theodor på en låt som kan minne om hardcore russisk eller tysk syre-techno. Det er tid for å danse. Trioen danser livet av seg på scenen, det samme gjør salen. Om ikke folket var svette nok fra før, jobber deodoranten godt i alles armhuler nå.

Takk for festen, Kjartan, og velkommen tilbake. Pappa kan uten tvil pule.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.