Pandemien skaper flere hjemmetatovører: – Jeg tester på meg selv før jeg tester på andre

2
Hjemmetatovør: Malin Olufsen sitter med sitt nye tatoveringskitt. Dette kjøpte hun på Amazon for nærme 300 kroner. Foto: Tuva Gorset Kristoffersen

Billige tatoveringskitt og mye fritid gjør at flere starter med hjemmetatovering. Utstyrets dårlige kvalitet kan skape flere problemer. Dette bekymrer de profesjonelle tatovørene.

– Jeg har allerede startet å øve på silikonmateriale. Jeg øver på dette til jeg er klar til å tatovere på folk, sier hjemmetatovør Malin Olufsen.

Hjemmetatovering er ulovlig i Norge, men det er det flere som ikke vet. Stoffene i blekket kan skape flere problemer, som for eksempel allergiske reaksjoner, infeksjoner og forgiftninger.

– Jeg håper blekket fra settet fungerer. Jeg har ikke merket noe forskjell. Det ser ikke ut som det er farlig. Jeg tester på meg selv før jeg tester på andre, da vet jeg at det ikke kommer til å skade personene jeg eventuelt skal tatovere, sier Olufsen.

 

Farlig kvalitet

Under koronapandemien har flere startet med hjemmetatovering. Det er derimot få som er klar over tilstanden til utstyret de kjøper.

–Det er prisen mange ser på når de skal kjøpe seg utstyr. De koster 300 kroner, det er det jeg betaler for en liten flaske blekk. Maskinen alene koster 8000 kroner, det er startprisen. Hvis det er billigere enn dette, så kjøper jeg det ikke, sier daglig leder ved Tanken og Minnet tattoo studio Hugo Leander Tønnessen.

 

Inngrep

På internasjonale nettsider kan man lett få tak i billige tatoveringskitt. Problemet med disse er at utstyret ikke er sterilisert. Det vil kunne utgjøre en stor risiko.

–Når noen inngår et plastisk inngrep så går man til legen. Det vi gjør er å penetrere hud, det vil si at du undergår en hudoperasjon. Gjør du dette hjemme i stuen til noen, så forstår du at risikoen øker vanvittig, sier Tønnessen.

 

Utdanning

I dag finnes det ingen utdanning man kan ta for å bli tatovør. Dette er ofte grunnen til at flere starter karrieren sin hjemme.

–Vi er i kontakt med kunnskapsdepartementet om å få til en utdannelse. Det finnes mange fine videoer på for eksempel Youtube, men det holder ikke, sier Kari Kjelskau, styreleder for Norsk tattoounion.

En utdanning vil kunne redusere mengden hjemmetatoveringer. Det er ikke bare fagmiljøet som ønsker en utdanning for yrket, men også fremtidens tatovører.

–Det hadde vært fint med mer tilgang til kurs, og en studieretning for det. Det ville kunne tilrettelegge for de som ikke har penger eller tid til både skole og tatovering, sier Olufsen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.