På vei mot kontakttrening igjen: – et enormt steg i riktig retning

1
FOTBALL: Sofie Hansen Husevåg er lagleder for sosialstudentene sitt fotballag og savner en vanlig fotballtrening med nærkontakt. Foto: Privat.

Regjeringen åpner for kontakttrening ute for voksne over 20 år i trinn tre av gjenåpningsplanen. Det åpner for flere idretter ved Universitetet i Stavanger.

Blant dem er fotball.

– Det blir bra. I høst var oppmøtet ganske bra, men før og i begynnelsen av pandemien var det ganske lite oppmøte på treninger. Nå tror jeg folk er enda mer motiverte og kjenner virkelig på at det er godt å spille fotball av og til, sier lagleder for sosialstudentene i UiS fotball Sofie Hansen Husevåg.

Men før man kommer så langt må trinn to av gjenåpningsplanen gjennomføres. Kommunene på Nord-Jæren følger nemlig den nasjonale gjenåpningsplanen som gikk over på trinn to fra 27 mai.

LES OGSÅ: Pandemien skaper flere hjemmetatovører: – Jeg tester på meg selv før jeg tester på andre

Lang venteperiode

Husevåg savner kontakttrening etter en lang periode uten kamper med taklinger og dueller på trening.

– Det har vært litt kjedelig, ensidig og stillesittende. Jeg har truffet noen og sparket litt ball, men man føler man mister litt fotballegenskaper, så det blir spennende å se hvordan de sitter når vi begynner, sier Husevåg.

Hvis alt går etter planen tar det tre uker før vi starter på neste trinn.

– Gruppen har mast litt på om vi kan begynne igjen, sier Husevåg.

Laglederen tror ønsket om å spille kamp på trening er sterkt.

– Jeg antar de fleste som kommer på treningen vår er interesserte i å spille kamp. Det er ikke så mye fokus på øvelser og å bli god i fotball. I tillegg tror jeg disse personene bare ønsker det sosiale og koble litt av fra skolen. Dette er veldig vanskelig når man ikke får spille med kontakt. Det er ikke så mange som dukker opp hvis vi bare har øvelser med to meter avstand, sier Husevåg.

LES OGSÅ: Aurora studerer rettsvitenskap: – Man må pushe seg selv

Verst for nye studenter

Laglederen syns situasjonen er kjedelig, men mener det er spesielt én gruppe blant studentene som merker det spesielt godt.

– Det er verre for de nye studentene. Mange på laget begynte i år og tenkte at fotball skulle være deres sosiale arena, sier Husevåg.

Videre forteller Husevåg at hun gleder seg mest til å møte folk igjen og få fysisk aktivitet i hverdagen, sammen med andre.

–  Jeg merker at jeg er veldig glad i å være sosial og aktiv. Fotball gir meg begge deler. Men det er kjipt å ikke få være en slik person når man ønsker det. Man prøver å finne løsninger på det, men det er ikke alltid så lett. Hverdagen blir litt mer tafatt og kjedelig, sier Husevåg.

LES OGSÅ: Likestillingssvikt blant gründere: –Kvinner må ta mer risiko

Vært ganske utfordrende

Leder for Universitetet i Stavangers idrettslag (UISI), Jakob Meyer Vevatne, forteller om en vanskelig periode for studentidretten, ikke minst med tanke på det sosiale.

– Det har vært ganske utfordrende. Gruppelederne har fått mye ekstra ansvar. De har gjort en god innsats likevel. De fleste har prøvd å gjennomføre og ha det sosiale rundt aktiviteten tross alle begrensingene, sier Vevatne.

Han legger ikke skjul på hvor mye full kontakt på trening betyr.

– For det første gir det oss muligheten til mer normale treninger igjen. Det har vi ikke kunnet på et år. Men det som er enda viktigere er å få fram det sosiale rundt idretten. Meningen med studentidrett er at det sosiale skal være i fokus. Det er et enormt steg i riktig retning. Vi tror det vil hjelpe på studenters fysiske og mentale helse, sier Vevatne.

Smittetrenden i Stavanger er i skrivende stund flat. Det samme gjelder antallet innlagte på sykehus. Vevatne tror de neste ukene blir veldig viktige og håper smittetrenden fortsetter nedover.

–Det gjør det mulig å ta det neste steget som åpner for kontaktidrett. Dermed blir også det sosiale rundt studentidretten lettere å gjennomføre fra semesteråpningen. Med det håper vi at mange flere studenter melder seg opp til de ulike studentidrettslagene til høsten igjen, sier Vevatne.

I trinn to av gjenåpningsplanen åpnes det ikke for kontakttrening. Voksne kan imidlertid drive organiserte idrettsaktiviteter innendørs i grupper på inntil 20 personer med en-meters avstand. Utendørs kan man være 30 personer.

GLEDER SEG: Jakob Meyer Vevatne leder for studentidretten på UiS gleder seg til studentidretten kan åpne for kontakttrening igjen. Foto: Privat.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.