Øl-spalten: Roten til all ondskap

0
Aleksander Egeli står øverst på den nye listen "Studentaksjon for større Tappetårn". Deres hjertesak er å utvide Tappetårnet for å skape et større sosialt miljø på UiS.

Sentralt i debatten om hvorvidt lettere narkotiske stoffer skal legaliseres eller avkriminaliseres, er spørsmålet om disse stoffene er inngangsporten til tyngre stoffer. 

Forskere og politikere strides om legalisering eller avkriminalisering vil forsterke eller svekke for eksempel cannabis sin posisjon som inngangsport til tyngre stoffer. 

Hva har så denne debatten og en medisinsk teori å gjøre i en øl-spalte? 

7 Fjell mikrobryggeri i den vestlandske hovedstaden, Bergen, har brygget et øl som skal være inngangsporten til Indian Pale Ale (IPA). Har du venner, kjæreste eller familie som rynker på nesen med tanke på en bitter humle-øl? Frykt ikke, det er fremdeles håp! 

Store konsern, som Carlsberg, har i flere land nærmest monopol på vanlige pilsner. Men det er ikke bare vanlig pils som nettopp Carlsberg har suverent størst markedsandel på. 

Studenter forbinder gjerne hveteøl med Kronenbourg 1664 Blanc, som brygges i Frankrike. Bryggeriet er som mange andre markedsledende bryggeri i Norge, eid av Carlsberg Gruppen. Andre tradisjonelle bryggeri som har stor markedsandel på hveteøl i Norge, er de to tyske bryggeriene Erdinger og Paulaner, som gjerne er mer populær i den eldre garden. Det gjenstår nå å så se om et langt mindre kjent belgisk bryggeri kan overta tronen som hveteøl-kongen i Norge. 

Gateway Addictive IPA
Mikrobryggeriet fra Bergen har de siste årene lansert utrolig mye god øl. Selv om de på langt nær er like eksperimentelle som andre småskala-bryggeri, bærer mye av ølet preg av stor kreativitet. 7 Fjell har truffet godt i forsøket på å brygge en IPA med lav bitterhet. Innslaget av mango, sitrus og blomstrer bidrar med å dempe humlepreget. Ølet kan definitivt kategoriseres som en «snill» IPA, og vil absolutt tjene sin hensikt som inngangsport til Indian Pale Ale. Trolig ikke en øl for den mest ivrige tilhenger av tradisjonell IPA, men et godt alternativ til det klassiske bitre humleølet de fleste elsker.

Produsent: 7 Fjell
Farge: Gylden
Alkoholstyrke: 6 prosent
Pris: Kr. 39,90 for 33 cl.
Karakter: B

 

 

 

Du Monde Blanc Biere blance
Lei av hveteøl fra de store bryggeriene? Da er dessverre ikke denne hveteølen fra Belgia en reddende engel. Alt virket lovende fra første stund. En spennende kombinasjon av råvarer, samt en nydelig lys gyllenfarge med skum som legger seg perfekt. Forventningen om å smake en nærmest perfeksjonert versjon av Kronenbourg 1664 Blanc blir raskt ødelagt etter første slurk. Ølet fremstår mest som en dårlig etterligningen av originalen. Det er lite særpreg over Du Monde Blanc fra det lille belgiske bryggeriet utenfor Brussel. Det er likevel ingen dårlig øl, men ingenting tyder på at Kronenbourg sin markedsandel på hveteøl og sitrus er truet av denne. 

 

Produsent: Bewery Van Steenberge
Farge: Lys gyllengul
Alkoholstyrke: 5 prosent
Pris: Kr. 38,70 for 33 cl.
Karakter: D 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.