Økt studiestøtte – hva tenker studentene?

0

Regjeringen la frem statsbudsjettet for 2020 på mandag. Ordningen om 11 måneder studiestøtte vil i slutten av dette studieåret være fullstendig. 

Dette betyr at studenter som mottar støtte i løpet av studieløpet, vil motta basisstøtte for en hel måned, altså 11 020 kroner i juni, opplyser lånekassen på sine nettsider. 

Men hva mener studenter på UiS om tiltaket? 

Joachim Børlie

Børlie er borteboer, og har foreløpig permisjon fra studiene på grunn av sin stilling som leder i Studentorganisasjonen (StOr) på UiS. 

Hva tror du økt studiestøtte vil bety for studenter flest? 

– Jeg tror at det vil ta bort en del bekymringer rundt sommermånedene, men jeg mener at støtten fortsatt ikke er nok til å leve av. Vi er langt unna å realisere heltidsstudenten, men det er et godt skritt i riktig retning. Iselin Nybø og Venstre skal ha skryt for innsatsen rundt dette vedtaket. 

Tror du vedtaket kan ha noen negative konsekvenser? 

– Det man kanskje kan tenke er at studentene vil ta opp enda mer lån. De fleste studentene skal ut i arbeidslivet og kjøpe sin første bolig, og da vil de ha et høyt lån på seg, men jeg tror ikke det vil bli noe problem så lenge Lånekassen har de ordningene de har i dag. 

Støtten i juni har økt med en uke hvert år siden 2016, har du lagt merke til dette? 

– Nå er det to år siden jeg studerte, men jeg husker at det var veldig greit å få pengene inn på konto i juni. Dette gjør at sommeren blir mer økonomisk forutsigbar. Det er ikke alle studenter som har godt betalt deltidsjobb, og ikke alle har mulighet til å jobbe om sommeren dersom de skal på ferie hjemme.

Victoria Andreassen

Victoria er andreårsstudent i Reiselivsledelse. Hun er fra Tromsø, og er borteboer. 

Jobber du utenom studiet? 

– Nei, og jeg føler egentlig det går fint. Jeg jobber mye med skole, så det å ha jobb ved siden av er vanskelig. 

Hva vil økt studiestøtte bety for deg? 

– Det kommer til å bli lettere økonomisk, og det er veldig bra at vi får elleve måneder med støtte. Jeg skulle gjerne ønsket at vi fikk litt mer, da vi også må betale husleie, telefonregninger og andre regninger. Det er ikke så mye igjen etter at disse tingene er betalt. 

Tror du vedtaket kan ha noen negative konsekvenser?

– Jeg føler at de har kuttet ned på mye annet. For eksempel støtte til svaksynte. Vedtaket er bra for meg, men de svaksynte trenger de brillene mer enn jeg trenger ekstra studiestøtte. Jeg har mulighet til å jobbe i julen og på sommeren når jeg er hjemme i Tromsø, men nå må altså de svaksynte finne midler på en annen måte. 

Støtten i juni har økt med en uke hvert år siden 2016, har du lagt merke til dette? 

– Litt både og. Jeg har sett at det har kommet inn penger, men det er ikke mye det har vært snakk om. 

Tiril Nordbrenden

Tiril er førsteårsstudent i Reiselivsledelse. Hun er borteboer.

Jobber du utenom studiet? 

– Nei, men jeg føler egentlig at jeg må det for å få ting til å gå rundt. Jeg har anledning til å jobbe i helger og på kveldstid, men da vil jeg prioritere skolearbeid.

Hva vil økt studiestøtte bety for deg? 

– De fleste studenter har eksamener i juni, da er det bra at vi får ekstra støtte denne måneden. Man betaler jo for et sted å bo i juni uansett. Selv var jeg ikke interessert i å bo i kollektiv, da måtte jeg opp i pris for å finne et sted å leie alene. Jeg tror økt studiestøtte kan hjelpe litt på økonomien, men jeg kjenner fortsatt på et økonomisk press siden jeg ikke bor i studentbolig.

Tror du vedtaket kan ha noen negative konsekvenser?

– Det er veldig vanskelig å si. 

Støtten i juni har økt med en uke hvert år siden 2016, har du lagt merke til dette? 

– Sist jeg studerte, fikk vi syv tusen i stipend i måneden, så at det har gått opp med tusen kroner, ble en positiv overraskelse, og det at vi får støtte også i juni, er bare et pluss. 

Camilla Nilsen

Camilla går første året på Reiselivsledelse. Hun er borteboer. 

Jobber du utenom studiet? 

– Nei, jeg har en sønn på snart fire år, så kveldene mine må gå til han. 

Hva vil økt studiestøtte bety for deg? 

– Det gjør hverdagen min litt lettere, slik at ting skal kunne gå rundt. Jeg synes likevel at de kunne ha økt studiestøtten enda mer, eventuelt økt støtte til oss med barn for eksempel. 

– Vi er også fortsatt uten støtte i juli, da må man finne en sommerjobb slik at man har inntekter. 

Tror du vedtaket kan ha noen negative konsekvenser?

– Jeg kan kun snakke for meg selv som enslig forsørger, og ser ikke noe negativt med det. For min del blir det enklere. Er du student og har studentbolig for du betaler fire tusen i måneden, sitter du igjen med en god del etterpå, så det kan hende at man ikke prioriterer arbeid ved siden av studiet. 

Støtten i juni har økt med en uke hvert år siden 2016, har du lagt merke til dette? 

– Jeg har ikke vært en del av denne ordningen. Jeg har studert før, og da synes jeg at det var vanskelig med penger i juni, så det er fint at denne ordningen har blitt innført. 

Carsten Mogens Berthelsen

Carsten studerer Petroleumsteknologi, og bor hjemme.

Mottar du studiestøtte?

– Nei.

Jobber du utenom studiet? 

– Hvis jeg får mulighet til det. Jeg følte i starten at jeg måtte jobbe for å få ting til å gå rundt, men har funnet ut at jeg ikke trengte det.

Hva tror du økt studiestøtte vil bety for studenter?

– Jeg tror det spørs på situasjonen. De som er tilflyttere må betale for leilighet 12 måneder i året, selv om de ikke får støtte hele året, men jeg tror at elleve måneder vil hjelpe. 

Tror du vedtaket kan ha noen negative konsekvenser?

– Det øker mengden penger som går til studenter. Disse pengene vil bli tatt fra et annet sted. Det avhenger av hvor de tar disse pengene fra. Dette kan jo påvirke oss studenter på en eller annen måte.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.