O’ Holy Tunes  

0

Tiden mange venter på er rett rundt hjørnet. Julebrusen har for lengst ankommet butikken, den ørtende posen med julemarsipan er fortært og det kribler i fingeren etter å trykke play på årets julemusikk. Det er ikke jul uten julemat og juleøl, men det er søren ikke jul uten julemusikk heller.  

Jeg har samlet sammen et knippe låter jeg liker å høre på for å få julestemningen i kroppen, og håper dere kan få det samme. Alle har forskjellig smak, så jeg kan tenke meg det blir litt rynking av neser og spørsmålstegn, men det er jo det som er herlig med musikk og oss mennesker – vi er alle forskjellige. Ta frem en julebrus, juleøl eller akevitt og kos dere med litt julemusikk – det er (nesten) aldri for tidlig!  

 1. Chris Rea – Driving Home for Christmasw
  Vi starter listen med en klassiker fra 80-tallet. Mange medstudenter gleder seg til å reise hjem til jul, og denne setter stemningen for akkurat det. Jeg gleder meg til å fyre opp denne i hodetelefonene på vei hjem i år.  
 1. Maria Mena – Home for Christmas
  Videre tar vi turen hjem til litt norskengelsk julemusikk. Dette er en vakker låt som lett kan trekke frem en liten tåre i øyekroken. For de aller fleste handler julen om å være med de som står en nærest. Uansett hvor tøft livet kan være, vil de være der for deg. 
 1. Tony Bennett – Winter Wonderland
  Jul uten snø er ganske vanlig i disse trakter, men for mange er det ikke jul uten et lite hvitt teppe på bakken. Tony Bennett tar deg med inn i en snøfylt vidunderverden med snømenn og kjærlighet.  
 1. Mariah Carey – All I Want for Christmas is You
  Jul er det heller ikke uten denne megahiten til Mariah Carey. Siden 90-tallet har denne vært fast inventar på utallige juleplater og spillelister. Mange gleder seg nok til å synge julen inn på årets julebord og «Bevvå» med Mariah.  
 1. Bobby Helms – Jingle Bell Rock
  Versjonen til Bobby Helms fra 50-tallet har vært en juleklassiker siden den gang. Her får man servert en liten rockabilly-versjon av «Jingle Bells». Jeg har feiret jul mang en gang i USA med min familie der, og denne bringer frem mange gode minner. 
 1. Michael Bublé & Bing Crosby – White Christmas 
  Originalen til Bing Crosby ble utgitt på 40-tallet, og har ifølge Wikipedia solgt over 100 millioner kopier i hele verden. I 2012 ga Michael Bublé ut en juleplate med sin egen versjon, hvor vokalen til Crosby også er tatt med. Igjen er vi inne på temaet om en drømmeverden med jul og masse snø – god stemning. 
 1. Dean Martin – Let it snow! Let it Snow! Let it Snow
  Denne er faktisk ikke skrevet av Dean Martin selv, men hans versjon er en av de mest spilte. Hvis du enda var i tvil, så er jeg glad i litt snø i juletiden. En liten fun-fact om denne sangen, er at den faktisk ble skrevet under en hetebølge i Hollywood på 40-tallet. Tekstforfatterne, Sammy Cahn og Jules Styne (ifølge Wikipedia), drømte seg bort til et kaldere sted, og vipps ble en av tidenes julesanger født.  
 1. Radioresepsjonen – God Jul
  Denne sangen har jeg forstått at man enten elsker, eller hater. Jeg elsker den. Med en humoristisk vri (så klart), har Radioresepsjonen i mine øyne skapt en ny, norsk juleklassiker. 
 1. Per Asplin – Hei hå nå er det jul igjen 
  De fleste nordmenn som liker å få julestemningen dyttet inn med skuffe, har sett julemusikalen «Putti Plutti Plott» år etter år. Det er nettopp her sangen til Per Asplin (og The Mohn Keys) har blitt sunget inn i våre julehjerter. Vil du være med, så heng på! 
 1. Harry Connick, Jr.  – (It Must’ve Been Ol’) Santa Claus
  Jeg vet ikke hvor kjent dere er med denne, men denne har blitt spilt hver eneste jul hjemme hos oss. En funky julelåt som får det til å vrikke i dansefoten. I tillegg tar den deg med tilbake til de gode minnene fra tiden man fortsatt trodde på nissen.  
 1. Coldplay – Christmas Lights
  Hva er musikk uten litt tapt kjærlighet? I denne sangen vil Chris Martin og Coldplay at du skal bruke julestemningen og lysene til å bære deg gjennom julen, tross en kjærlighetssorg. For mange er ikke julen bare god, enten det handler om kjærlighet eller enda verre ting. Ikke la en tung tid prege høytiden, tenk heller på alt det fine. 
 1. Kurt Nilsen – Walking In The Air + Himmel På Jord
  Å velge ut et knippe låter til denne spalten var ikke lett, så her må det bli to låter som deler sisteplass. Sangene er ikke rangert, så det betyr ikke at jeg liker disse minst, tvert i mot. Om jeg kunne valgt, ville alle sangene fra juleplaten til hobbiten vært med. Familien vår har en tradisjon med å dra på hans julekonsert hvert år i Oslo Spektrum, noe som betyr veldig mye for min mor, så denne er til henne. 

Som sagt, dette var ikke enkelt, og listen kunne vært dobbelt så lang, om ikke mer. Jeg valgte å stoppe på tolv, ettersom man da er halvveis til jul i desember. Derfor har jeg opprettet en julespilleliste på Spotify, hvor jeg håper dere vil være med å legge til resten. En sang eller to fra The Julekalander skulle jo vært med, men it’s hard to be a nissemann. 

Finn spillelisten på Spotify ved å søke på «En SmiSete jul». 

Lykke til på årets eksamener, og god jul, kjære medstudenter (når den tid kommer)!  

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.