Pling: Nytt år, mindre fylleangst?

0
Foto: https://c1.staticflickr.com/6/5166/5233928419_0d00a1780f_b.jpg

Fylleangst. Et mye brukt og kjært ord blant unge i dag. Ikke en like kjær følelse, sånn rent erfaringsmessig. Også har vi sosiale medier, da. Alkohol + sosiale medier? Det vil jeg si er oppskriften på fylleangst nå til dags.

Nå har vi jo kommet godt i gang med det nye året, og nytt år byr på nye festligheter. Forsinkede julebord, klassefester, torsdager på Tappetårnet, og generelt å drukne sorgene av nytt semester med nye eksamener i øl og sprit. Alle disse sene kveldene har dessverre en bakside: Bakrusen og fylleangsten.

For hvor mange av oss har ikke våknet opp dagen derpå med et dunkende hode, ettersmaken av gårsdagens utallige vodka redbull i munnen, 32 kroner på konto, og tenkt: Hva skjedde egentlig i går? Hvor er jeg? Hvem er jeg? Neida. Joda.

Så sjekker man telefonen da – alltid en god idé. Ubesvarte anrop og meldinger som «Hvor er fu?» dukker opp, og du tenker for deg selv «Jaja, det var da ikke så ille». Går inn på Snapchat, oi se der ja, to nye venner, gøy, vent… hvem er dere? Fortsetter til mystory, hvor du innser at du er en av dem som har lagt ut 100 sekunder med kleine videoer av roping, dansing, shots, og kjærlighetserklæringer til de to nye Snapchat-vennene dine som du ikke husker å ha møtt. Dere var visst tremenninger eller noe. Slett, slett og slett.

«Du fortsetter til mystory, hvor du innser at du er en av dem som har lagt ut 100 sekunder med kleine videoer av roping, dansing, shots, og kjærlighetserklæringer til de to nye Snapchat-vennene dine som du ikke husker å ha møtt.»

Jepp, fylleangsten sniker seg innpå. Og det stopper selvfølgelig ikke der. Skal vi se på sendte snaps, da? Ja, der var hele lista bombardert med felles-snapper, gjerne uten svar, litt screenshots her og der, et av dem er selvfølgelig fra mamma. Også dette såkalte crushet, som virkelig har fått gjennomgå. Få svar der også gitt. Best å holde seg i senga i dag kanskje.

Listen er lang over arenaer man kan drite seg ut på i løpet av en kveld. Det stopper ikke med Snapchat, vi har jo også Instagram, Facebook, og for ikke å glemme Tinder. Nye matcher her og der, samtaler i hytt og pine, og kanskje du til og med har vært så dristig at du har lagt ut et spenstig bilde på Insta.

Spørsmålet er da, hvorfor fortsetter vi å drikke så mye, når vi ofte ender opp med tidenes klump i magen dagen etter? Vel, fordi det er gøy. Det er gøy der og da, og man skaper idiotiske og morsomme minner. Og uansett hva du gjør, så har det garantert blitt glemt på mandag. Kanskje tirsdag. Eller fram til noen andre gjør noe enda mer dust neste helg. For vi mennesker lærer som oftest ikke av feilene våre før det har skjedd type fire ganger, og godt er det da at vi alle er stort sett like på det punktet. Håper jeg i hvert fall.

Med nytt år hører det med nyttårsforsett, og med det sagt kan vi jo prøve å minske fylleangsten vi oppnår gjennom sosiale media, nå som vi har denne gylne sjansen. Det er faktisk ikke vanskeligere enn å bare legge fra seg mobilen, henge med de du drar ut med, og drite deg ut in real life i stedet for. Og hvis du trenger en trøst en søndags morgen, så startet venninna mi året med å kjøpe seg Tinder pluss for hele 2017 i fylla. Så det skal vel kanskje litt til å toppe den da, vil jeg påstå.

Mer interessert i sosiale medier? Les om ensomhet på tross av 1000 venner på Facebook, eller om krig med tastaturet som våpen.

«Pling» er en spalte om sosiale medier som blir skrevet av Magnhild Mostad.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.