Nyhetsleder: USA vs. UiS

0

Det er to ting som kommer til minne når ordet «valg» blir nevnt i disse dager: det Amerikanske valget og Studentvalget på UiS. Det gleder meg langt inne i hjerterota at de to ikke på noen måter foregår likt. Likevel har de ett felles problem.

Både i USA og i Studentvalget på UiS sliter de med å få folk til å stemme. Hvorfor er det sånn? Hvorfor vil ikke folk bruke stemmeretten sin? Nå kan jeg ikke snakke så mye om hvorfor det er sånn i USA, det har jeg ikke nok kunnskap om, men jeg har vært student i en årrekke og gir meg selv derfor tillatelse til å spekulere litt i det.

Helt ærlig, så tror folk har nok med seg selv og sitt eget liv. Det å ta stilling til noe som du ikke får direkte belønning av, blir ikke prioritert. I et land som Norge er det kanskje også lett å ta rettighetene våre litt for gitt – vi er så vant med det. Sistnevnte har dere vel hørt tusen ganger før, men det er det vel en grunn til?

«Misforstå meg rett, jeg håper virkelig ikke vi får en Donald Trump inn på UiS, men jeg håper virkelig at studentene får mer interesse av å påvirke sin egen studiehverdag»

Lav stemmeprosent er heldigvis den eneste likheten mellom studentvalget på UiS og valget i USA. I statene er det skittent politisk spill, der det virker viktigere å sverte den andre kandidaten enn å faktisk vise at du duger til noe. Jeg skal ikke engang begynne å si noe om Donald Trump, det blir bare å rope «nei» og riste på hodet i en evighet. Nei. Nei, nei, nei. På en annen side, så kan det jo hende at folk faktisk begynner å tenke at det er viktig å stemme, sånn at ikke hjernedøde idioter kommer til makta. Kanskje noe lignende burde skje på UiS også, sånn at det får fart på studentenes stemmevilje?

Misforstå meg rett, jeg håper virkelig ikke vi får en Donald Trump inn på UiS, men jeg håper virkelig at studentene får mer interesse av å påvirke sin egen studiehverdag. Det hjelper ikke å bare gå å klage til andre medstudenter, og aldri gjøre noe med det. Det er ikke akkurat hjernekirurgi å klikke seg inn på en side og velge en liste. Det tar faktisk bare ett par minutter. Det finnes ingen gode unnskyldninger for å la være. Til de som ikke har stemt ved studentvalget har jeg lyst til å si det samme som jeg sier til de som ikke stemmer ved stortingsvalget: Hvis du ikke stemmer, har du ingen rett til å klage på noe som helst. Argumentet ditt vil alltid kunne slås med en kommentar om at du ikke har stemt. Du har ikke engang gjort minimalinnsats for å prøve å endre på noe.

Nå tar kanskje moralen litt vel overhånd her, og det må nevnes at jeg ikke er en helgen selv. Jeg stemte ikke en eneste gang de tre første årene mine på UiS. Jeg visste så vidt om at valget foregikk, og jeg visste ikke hva valget handlet om engang.
I år har StOr gått hardt ut med å markedsføre studentvalget, og det tror jeg er riktig taktikk. Studenter må ofte få inn informasjon med teskje. Blir noe lagt oppi henda på deg er det lettere å bare gjøre det. Taktikken så ut til å fungere godt, og StOr har i år fått ny rekord med en valgoppslutning på 16,7 prosent. Kanskje det er håp likevel?

-Pernille Sivesind Thomsen, ansvarlig redaktør.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.