NYHETSLEDER: Kan vi stole på universitetet?

0

I utgave 2 av SmiS skriver vi om det teknisk-naturvitenskapelige fakultetets lovbrudd, basert på studentombudets gransking av fakultetet. Det er snakk om saksbehandling av studentsaker som ikke er forankret i gyldige lover, og der fakultetet ikke har vært konsekvente og i noen tilfeller også feilinformert studentene. Dette er bare noen av feilene som har blitt gjort.

Pernille Sivesind Thomsen, Ansvarlig Redaktør.

Tekst: Pernille Sivesind Thomsen

Når ansatte på universitetet sitter med fremtiden til studentene i sin hule hånd, er de i en enorm maktposisjon. Når saker ikke blir behandlet på rett måte, og reglene ikke blir overholdt, er det noe som har gått veldig galt. Det er faktisk fakultetets ledelse som har ansvaret for at dette går rett for seg. Skal ikke fakultetet være på studentenes side? Og hvorfor har ikke universitetet oppdaget dette før?

Studentene gjør sin jobb, med å gå på forelesninger, ta eksamen og lære seg pensum. Da kan i det minste fakultetet gjøre sin jobb, og behandle saker riktig.

Jeg skjønner at ting kan gå galt, og at det er snakk om en stor institusjon, men jeg blir likevel provosert av at dette har fått lov til å foregå. Studentene gjør sin jobb, med å gå på forelesninger, ta eksamen og lære seg pensum. Da kan i det minste fakultetet gjøre sin jobb, og behandle saker riktig. Det er utrolig synd at det har blitt så trøblete for noen studenter å få søknadene sine riktig behandlet, og at det skal være så vanskelig å få et klart svar på hva de kan og ikke kan gjøre. Det skal ikke være sånn at saksbehandlere ikke har tid til å gjøre ting riktig, eller at individuell vurdering skal avgjøre om du får avslag eller medhold i vedtak. Det skal være like muligheter og rettigheter for alle studenter. Det skal ikke være mulig å plukke ut noen som får lov, mens andre ikke får lov, uten at dette er forankret i et gyldig regelverk. Studenter og ansatte har nok ikke protestert på fakultetet for ingenting.

Hvis studentene skal begynne å undersøke alle lover og regler på universitetet og fakultetet, blir det fort vanskelig å være student. Jeg mener at studentene skal fokusere på å lære det de skal utdanne seg som, og ikke krangle om rettighetene sine. Det blir for dumt.

Det må være mangel på kompetanse som gjør at dette har skjedd, men nå har heldigvis fakultetet sendt saksbehandlerne på kurs. Kanskje de bør vurderer å gå tilbake til skolebenken på fulltid?

Fakultetet er i gang med å rydde opp, og det er den minste konsekvensen de bør få. Det er faktisk ikke så mye å be om at de skal ordne opp i sitt eget rot, for det er alvorlig å bryte tre lover. Det må være mangel på kompetanse som gjør at dette har skjedd, men nå har heldigvis fakultetet sendt saksbehandlerne på kurs. Kanskje de bør vurderer å gå tilbake til skolebenken på fulltid? Det er i hvert fall nå flere som sørger for at tek.nat gjør det de skal for å rydde opp, og det er ikke et alternativ å fortsette i samme retning.

Når det er sagt, så tror jeg ikke fakultetet med vilje har overkjørt studenter, eller behandlet de urettferdig fordi de ønsker det. Men jeg mener at hvis universitetet skal få kreve noe av studentene, må studentene også få kreve noe av universitetet. Alle har en jobb å gjøre, og da bør den gjøres riktig.

Vil du lese saken om tek.nat? Plukk opp en avis fra et stativ i nærheten av deg, les den digitale utgaven på våre nettsider eller følg med på smis.no til neste uke.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.