Nyhetsleder: Hvordan bli engasjert

0

På UiS er det å være engasjert i noe ved siden av studiene et hyppig tema. Rektor oppfordrer til det, StOr oppfordrer til det, studentorganisasjoner og linjeforeninger oppfordrer til det, men hvordan blir man virkelig engasjert i noe?

Begrepet «engasjert» i UiS-forstand handler om å være med på noe utenfor studiene, noe du gjør frivillig fordi det er kjekt, nyttig, sosialt eller utvider nettverket ditt. Det kan likeså gjerne bare være en av disse tingene, eller alle. Poenget er at «alle» oppfordrer deg til å bli engasjert, fordi det er så viktig. Det er faktisk det, men er det så lett å bare bli engasjert i noe? Å finne noe som begeistrer, griper deg eller noe du blir opptatt av?

Jeg har jobbet mye frivillig i mitt liv. Fire år som kokk og servitør på Studentersamfunnet i Trondheim, og tre år i SmiS – før jeg fikk denne jobben. Hvor utrolig engasjert jeg var i begynnelsen av min tid i Trondheim kan diskuteres, men det verste av alt er at jeg ble det etter hvert. Først ville jeg bare være med for å få nye venner, men så skjedde det noe. Jeg begynte å bry meg. Jeg brydde meg om maten, om stedet og om å ønske nye medlemmer ordentlig velkommen. Samholdet i gjengen snek seg inn på meg, og før jeg visste ordet av det brukte jeg størsteparten av studietiden min i det runde, røde bygget.

«Hvis det stiller en liste til studentvalget som du syns er massivt høl i hue, så er det jo best å stemme for å unngå at de kommer til makta. Da er du engasjert»

For å gjøre en ting klart, er det altså forskjell på å være en engasjert student, og følelsen av å være engasjert. Du kan ikke bestemme deg for at du skal bli begeistret for hva som helst, men du kan bestemme deg for at du skal jobbe frivillig med noe og dermed være engasjert utenfor studiene. Jeg tviler sterkt på at alle som jobber frivillig ved siden av skolen brenner så mye for det at det lyser ut av øynene deres. Helt ærlig, så syns jeg det høres ut som om du må være glødende opptatt av noe før du kan kalle deg en aktiv «engasjert».

Så da er spørsmålet: Hvordan skal du bli engasjert på ordentlig? Vi har sikre vinnere blant provokasjon, urettferdighet, interesser og samhold. Hvis det stiller en liste til studentvalget som du syns er massivt høl i hue, så er det jo best å stemme for å unngå at de kommer til makta. Da er du engasjert. Hvis du syns det er helt på jordet at du i 2016 må skrive eksamen for hånd eller at foreleserne er ufattelig gammeldagse i forelesningene sine, så kan du jo joine en linjeforening, bli tillitsvalgt eller rett og slett stille med din egen liste til valget (fristen for å melde på en liste har nå gått ut, så da må du vente til neste år). Hvis du generelt er veldig interessert i miljø, fisker eller øl, så vil jeg anbefale deg å finne noen likesinnede. Eller gjør som meg: meld deg inn i noe du har middels interesse for, og la deg bli forført av samholdet.Det skal sies at jeg etter hvert utviklet en stor interesse for matlaging, og fikk senere deltidsjobb som kokk på grunn av erfaringen min. Win – win.

Det skal egentlig ikke så mye til å bli engasjert på ordentlig, men det kan hende du må gi noen harde timer for å bli det. Det er i motbakke det går oppover, er det ikke man sier? Det som er så utrolig kult med det, er at det ser strålende ut på CV-en, også får du deg noen fine erfaringer i livet. Dessuten møter du faktisk mennesker som er i samme båt som deg, og det er vel ingen som klager på å få nye venner? Hvis du er litt som meg, så kan det hende det virkelig engasjementet kommer litt etter hvert, så fortvil ikke om du ikke finner din tvillingsjel i en studentorganisasjon eller -forening med en gang.

-Pernille Sivesind Thomsen, ansvarlig redaktør.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.