Nyhetsleder: Det viktige førstemøte

0

Fadderuka er nå overstått, og flere tusen nye ansikter har dukket opp i studentmiljøet. I en hel uke skal fadderbarna ha blitt kjent med universitetet, andre studenter og området. Det hele kan være overveldende, men det kan også være det beste grunnlaget for resten av studietiden.

I år har jeg sammen med mange andre gått rundt i den gule t-skjorta. Selv om jeg er kjent på campus og kjent med byen, var jeg ikke kjent med mine nye klassekamerater. Jeg hadde helt glemt spenningen du føler første dagen i fadderuka, og alle spørsmålene som dukker opp. Hvem er alle disse folka? Kommer jeg til å bli kjent med noen? Har jeg noe til felles med dem? Hvordan blir det på studiet? Hodet går litt i spinn den første dagen, og alle tripper litt for å komme i gang.

Jeg, som mange andre, er ikke den mest utadvendte personen i verden, og derfor var jeg ekstra spent på hvordan det kom til å gå i år. Da jeg bodde i Trondheim opplevde jeg nemlig å sitte igjen etter fadderuka og ikke kjenne noen fra klassen min. Det førte til at jeg ble sittende mye alene i forelesningene. Selv om jeg hadde et nettverk gjennom frivillige verv utenfor universitetet, gikk motivasjonen min kraftig ned når jeg ikke hadde noen å være sammen med på skolen.

«Trivselen avgjør ofte om studentene dropper ut av skolen eller om blir. Derfor er det første møtet med universitetet, eller nye studier, så utrolig viktig»

Ensomhet og psykiske problemer har vært et tema i studentmiljøet det siste året, og det er klart det har en sammenheng. Trivselen avgjør ofte om studentene dropper ut av skolen eller om blir. Derfor er det første møtet med universitetet, eller nye studier, så utrolig viktig. Gode faddere som følger opp og er der for de nye studentene senker terskelen for å være med på aktiviteter, som igjen øker sannsynligheten for å bli kjent med andre studenter. De har et stort og viktig ansvar.

Det å bli sett og hørt de første dagene er alfa og omega for trivsel. Det er ikke alle som er superutadvendte og får venner på en, to, knips. For mange er det en stor utfordring å hive seg ut i det, og da er det ekstra viktig å bli fulgt opp av oppmerksomme faddere og inkluderende studenter.

En annen ting som er viktig i fadderuka er variasjon. Det er ikke alle scenarioer som passer alle. Som evig student i slutten av tjueåra er det ikke lenger helt min greie å sitte stille på en benk og drikke øl, mens musikken overdøver alt du prøver å si. Jeg liker roligere omstendigheter der jeg kan høre hva folk sier, og hva jeg selv tenker. Fadderområdet på campus var med andre ord ikke helt min greie, men jeg hadde så uendelig mange andre muligheter. Det var lav terskel for å henge seg på, og det var noe for enhver smak. Selv om jeg ikke hadde tid til å være med på alt jeg hadde lyst til, var jeg positivt overrasket over hvor bra initiativ det var blant fadderne, og i festivalprogrammet.

Fadderuka er en viktig brikke i det å skape et godt studentmiljø og skape god trivsel. Jeg håper virkelig at dere som er nye studenter slipper å sitte alene på forelesninger. Tro meg, det er ganske kjedelig.

-Pernille Sivesind Thomsen, ansvarlig redaktør.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.