Ny Disney-favoritt

1

Tittel: Vaiana

Regi: Ron Clements, John Musker

Medvirkende: Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Auli’i Cravalho

Lengde: 1 time 53 minutter

Sensur: 6 år

Distributør: The Walt Disney Company Nordic

Sjanger: Animasjon, 2D/3D, Eventyr

Premiere: 03.02.2017

Av Ida Marie Lund Bratlien.

Vaiana tar oss med på en fantastisk reise rundt et magisk øyunivers i Polynesia ved Stillehavet. I god Disney tradisjon følger vi prinsessen Vaiana, datteren av øyas høvding.

Helt fra Vaiana var liten har hun følt en dragning til havet, men etter at faren hennes som ung var i en ulykke utenfor revet, gjør han alt for å holde henne og resten innbyggerne på øya unna. En dag oppdager plutselig befolkningen at de begynner å gå tom for fisk, og de ser at øya begynner å råtne. Øyas liv tappes, og noen må gjøre noe drastisk fort.

Bestemoren til Vaiana forteller historien om halvguden Maui, som fjernet hjertet til gudinnen Te Fiti. En øy-gud som styrer naturen. Det viser seg at bestemoren har Te Fiti sitt hjerte, en magisk grønn stein. Hun gir denne til Vaiana, og med bestemorens overbevisning, trosser Vaiana faren og drar ut forbi revet.

Historien følger videre Vaianas reise, som viser seg å ikke være så enkel som hun først så for seg. Etter hvert treffer hun på Maui, og til tross for uenigheter, reiser de sammen for å finne Te Fiti og redde øya. Det blir ikke bare en reise som bygger et vennskap for livet eller som redder øya. Vaiana finner også seg selv.

Herifra og ut fortsetter magien, og man befinner seg i en fargerik og fantasifull verden. Fra skaperne av blant annet Frost (2013) og disneyklassikerne Den lille Havfruen (1989) og Aladdin (1992), kan det umulig slå feil. Filmen er også nydelig animert, med ekstremt gode detaljer. Alt fra flagrende hår til hver minste skapning i havet.

Vaiana har en klassisk historie, der et problem blir introdusert og vi blir med på reisen til hvordan problemet blir løst. Filmen er forutsigbar, men gir oss det vi vil ha og mer. Som alle disneyfilmer, vil vi de skal ende godt. Og Vaiana sjokkerer ikke på denne fronten. Historien henger sammen, og legger opp til elementer som dukker opp senere. Dette gjør filmen gjennomtenkt og morsom.

Filmen har masse bra og fengende musikk. Storfavoritten ”Let it go” fra Frozen, har fått en stor konkurrent med “Hvor langt jeg må”/”How far I´ll go”. Det er ingen tvil om at mange vil komme syngende ut av kinosalen, klar til å bestille neste ferie til en eksotisk øy i Stillehavet.

En forandring fra den typiske Disney prinsessen, er at denne filmen ikke tar for seg noen kjærlighetshistorie. Skuffende for noen, er det dessverre ingen kjekk prins. Men ikke vær trist: Vaiana er en film som imponerer på så mange områder. Og selv om det ikke er noen prins, har Vaiana både en gris som venn, og en hane som hjelper. Akkurat som en ekte Disney-prinsesse må ha.

Personlig foretrekker jeg nyere Disney-filmer på engelsk, men Vaiana fungere veldig bra på norsk. Så uansett om du foretrekker norsk eller engelsk, fort deg til kinoen. Dette er en film du må få med deg!

Karakter A

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.