– Norsk olje er bra for klima

0
DEBATT: Nick Ashton, letedirektør for norsk og britisk sokkel i Equinor møtte villig til diskusjon.

Spire markerte en ny runde i “Søksmål Arktis” ved å invitere Norsk Olje og Gass, Equinor, Greenpeace og Natur og Ungdom til debatt.

Greenpeace og Natur og Ungdom mener utlysningene som åpner for olje- og gassvirksomhet i nye områder nord for polarsirkelen er i strid med den såkalte miljøparagrafen, Grunnlovens paragraf 112.

Den fastslår at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner. Dermed har organisasjonene vært i retten flere ganger siden 2016. I dag gikk startskuddet for en ny runde i Borgarting lagmannsrett, og det er bakteppet for debatten Spire inviterte til i dag.

Ordstyrer Magne Bartlett hadde forberedt flere spørsmål debattantene Erling Kvadsheim fra Norsk Olje og Gass, Nick Ashton fra Equinor, Martin Norman fra Greenpeace, Jakob Hyllseth Ryen fra Spire og Emma Gjerdevik fra Natur og Ungdom skulle diskutere.

Uenige om oljebehovet

Bartlett satte i gang debatten med spørsmål om det er behov for mer olje og gass.

Natur og Ungdoms Emma Gjerdevik svarte umiddelbart at vi allerede har hentet opp mer olje enn vi kan bruke, og samtidig nå klimamålene, noe Greenpeace og Spire sa seg enige i. Ashton i Equinor svarte at det vil være et større behov enn dagens reserver kan forsyne, og at målet må være å finne olje med lave utslipp.

Ashton fortalte videre at Norge pumper opp olje på den reneste måten, og at norsk oljeteknologi sparer verden for 18 millioner tonn Co2 hver dag.

LYDHØRE: Noe svakere oppmøte til tross, de som kom lyttet.

Hadde alle hentet ut olje som Norge gjør på Johan Sverdrup-feltet ville det vært mye grønnere. Norsk olje er bra for klima, konstaterte han. 

Erling Kvadsheim fra Norsk Olje og Gass la til at han mener utfordringene knyttet til sikkerhet og oljesøl er like stor andre steder som i Arktis.

– Så det er det vi skal gjøre for å redde klima? Bore i Arktis?, spurte Martin Norman fra Greenpeace retorisk før debatten fortsatte en time til.

Fint publikum å diskutere foran

Ved en opptelling satt det i underkant av 40 tilhørere på benkene i forelesningssal V-101. 60 færre enn ved samme begivenhet for to år siden, uten at det påvirket engasjementet hos debattantene. Emma Gjerdevik fra Natur og Ungdom er vant med ungdoms- og skoledebatter og var veldig fornøyd med å få debattere foran et eldre publikum.

ENGASJERT: Emma Gjerdevik var fornøyd med debatten.

– At vi får nå ut til voksne tror jeg er veldig viktig, fortalte hun SmiS etter debatten.

Organisasjonen hennes er i dag i Borgarting lagmannsrett. Gjerdevik presiserer at Arktis ikke er det eneste området de vil stanse oljeleting i.

– Vi vil stanse all ny leting, og gå gradvis over i fornybare kilder, sier hun.

Også Equinors Nick Ashton var glad for å kunne møte organisasjonene til debatt. Han forteller at han bruker mye tid på problemstillingene knyttet til Arktis, og var nervøs for at han skulle bli for engasjert.

– Vi må snakke sammen og finne en løsning, og dette er tidenes løsning, sier han.

Ashton bruker også anledningen til å takke og skryte av motdebattantene, som han mener gjør et viktig arbeid med å diskutere og utvikle nye løsninger. Spesielt skryter han av NA-leder Gjerdevik.

– Hun er 16 år og er så reflektert, det tar jeg med meg, sier han.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.