Når du vet hva du er god for, men ikke orker å gjøre noe med det

0

Anmeldelse av showet “Ambisiøs og Deprimert” av Sofie Frøysaa.

Tekst: Ingvild Steinsland

Foto: Marit Worpvik

Ambisiøs og deprimert er et standup-show om det å vokse opp med to mødre i bibelbeltet på Sørlandet når man har Tourettes syndrom. Er det mulig å være både ambisiøs og deprimert samtidig? Det handler om følelsen av å vite hva man er god for, men ikke orker å gjøre noe med det akkurat i dag.

Showet begynner med resirkulerte vitser om drittåret 2016. Hele verden har blitt enige om at 2016 er noe av det verste som har skjedd oss siden en haug med gamle kjendiser vi ikke har brydd oss om de siste ti årene døde dette året.

Stemningen tar seg litt opp når hun begynner å fortelle om jobben sin som lærer i Uganda. Dette er i følge henne selv det mest ambisiøse hun har gjort.

«Uganda er FRPs våte drøm. Billig sprit og bensin, også holder de seg der de er.»

Frøysaa klarer å snakke om seriøse temaer på en humoristisk måte. Hun forteller om depresjon på en forståelig måte og bruker eksempler mange kan kjenne seg igjen i. Hun bruker kjente personer til å beskrive håpløse psykologer som råder henne til «å bare ikke tenke på» tvangstankene hun har.

I tillegg til snakk får vi høytlesning fra tidligere dagbøker, sanger med omskrevet tekst og til og med et lite dansenummer.

Gjennom hele showet gjør Frøysaa flere forsøk på å involvere publikum, men med lite respons. Det er rett og slett litt vanskelig for publikum å gi noe svar når Frøysaa spør ut i salen om det er noen med Tourettes tilstede.

Hennes erfaring med Tourettes syndrom er et gjennomgående tema. Hun innfører publikum i hva diagnosen går ut på og forteller videre om sine «greatest tics». Disse består av ukontrollerbar headbanging, overdreven smiling og lyden «py», og hun bruker disse videre i showet.

Dette var et show med stigende kvalitet. Det tok litt tid før både Frøysaa og publikum ble helt varme i trøya, men det tok seg fort opp da hun kom inn på de mer seriøse delene av showet. Frøysaa har en humor som er veldig forståelig og rett på sak, noe som gjør det lett å henge med i handlingen. 

Alt i alt en god forestilling!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.