– Naivt å tenke at dette er et enkelttilfelle

0
StOr-leder Jørgen Sjøberg ønsker seg en holdningsendring i akademia-sektoren.

UiS-professoren som har sendt trakasserende meldinger til studenter, får ikke undervise dette studieåret.

Men han har ikke mistet jobben, og UiS åpner for at han kan undervise “mer enn vanlig” senere.

Det melder NRK Rogaland torsdag.

– Jeg synes dette er et greit kompromiss, sier Maria Kjos Fonn til NRK. Det var hun som først la ut skjermbilde på Twitter av seksuelle meldinger hun mottok fra professoren. Kjos Fonn er student ved Universitetet i Oslo.

– Jeg synes ikke han virker egnet til å undervise, men jeg synes ikke meldingene var så grove at han trenger å miste jobben, sier hun.

– Glad for at dette har fått konsekvenser

StOr-leder Jørgen Sjøberg tok trakasseringssaken opp på et Engasjertmøte ved universitetet tidligere i høst. Han sitter selv i en gruppe på UiS som skal se på varslingssystemet, og de vil se på videre tiltak for å forhindre at seksuell trakassering skjer igjen.

– Jeg syns først og fremst at det er bra at han ikke skal undervise. Det er en naturlig konsekvens av det han har gjort. Noen påpeker at han ikke har gjort noe kriminelt, og det er nok sånn sett naturlig at han ikke mister jobben, sier Sjøberg til SmiS.

– Hvilke tiltak blir relevant for å unngå dette igjen nå fremover?

– Nå blir det nok foreslått å lage et holdningsdokument som viser universitetets holdning til uønsket seksuell oppmerksomhet. Vi må ikke la oss drukne i en enkeltsak, og det er naivt å tro at dette er et enkelttilfelle i høyere utdanning.

Sjøberg har hatt en dialog med universitetet, og forteller at han føler at han har fått sagt det han ønsker
– Jeg må nesten bare stole på universitetet, at de har tatt en korrekt avgjørelse. Når det er snakk om dette studieåret, må se om vi kanskje mener at det burde vært et år til. Uansett har det han har gjort fått konsekvenser, og det er jeg glad for.

– Tror ikke nye studenter trenger å bekymre seg

Sjøberg tror ikke neste års studenter på det instituttet trenger å bekymre seg.

– Jeg tror UiS har lært av denne saken, og den har gjort at alle er mer bevisste på dette akkurat nå. Videre er det viktig at vi ikke blir for opphengt i én sak, det er ikke kun det ene instituttet som skal ha fokus på dette. Vi forventer at hele universitetet jobber med dette nå.

Sjøberg tror at gruppen kommer til å jobbe mye det kommende året nå, for å passe på at det skal være rutiner som følger opp studentene om dette skulle skje igjen.

– Vi må passe på at studentene blir hørt når de melder i fra. Det tar lang tid, og det er viktig at de involverte studentene får en form for oppdatering underveis. Hvis de får beskjed om at saksbehandlingen kan ta en stund, så aksepterer studentene dette mer enn dersom en ikke får vite noe som helst. Vi er opptatt av at studentene skal få en oppdatering på saken, det skal være enkelt å finne ut hva som skjer, og at studenten kan få en kontaktperson som følger opp saken.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.