Myter om det å reise alene

35

Har du noen gang reist på tur alene eller vurdert å gjøre det? Mange har gjort det, men for de fleste virker det fremmed. Når jeg først snakket om å gjøre det for fem år siden fikk jeg høre mange av grunnene hvorfor. Folk syntes det virket spennende, men få kunne tenke seg å gjøre det samme.

«Det blir for ensomt for meg.», var en vanlig grunn.
«Jeg hadde aldri turt det.» var en annen.

Etter mitt år på reisefot har jeg hatt mye tid til å reflektere over mange av spørsmålene jeg og andre stilte meg før jeg dro, og jeg har kommet fram til at mange av de forutsetningene vi hadde var helt feil. Jeg skal derfor prøve å avkrefte noen av mytene om det å reise alene.

Myte 1: Det er ensomt

Dette var det jeg tok mest feil av selv. Jeg hadde planlagt å besøke venner rundt om i verden, så jeg visste at jeg i perioder ville ha venner å være med, men jeg forventet å tilbringe mye tid alene. Jeg hadde en slags romantisert ide om at jeg skulle reise for meg selv, ha tid til å reflektere på livet, og lære meg å bare være med meg selv. Sånn ble det ikke i det hele tatt.

I løpet av de første tre dagene mine alene møtte jeg personer fra alle kontinenter, dro ut med dem hver dag, ble så full at jeg spydde i gangen på vandrerhjemmet jeg bodde på, og avtalte å besøke en av mine nye venner, i Tyskland. I løpet av året mitt møtte jeg konstant nye mennesker, mange av dem reiste jeg med i lenger perioder eller møtte igjen i et annet land. Jeg møtte så mye mennesker hele tiden at jeg til tider bevist måtte finne et sted for meg selv, slik at jeg kunne hvile litt.

Myte 2: Det er farlig

Jeg skal ikke fortelle deg at du aldri skal tenke på hvor du drar og hvem du er med. Jeg kom i noen ekle situasjoner selv da jeg var ute å reiste. Men verden er ikke så farlig som mange antar at den er. Det er veldig lett å se på unntakene som regelen. I boka Factfulness Ten reasons why we are wrong about the world – and why things are better than you think, skriver den svenske professoren Hans Rosling om vårt fryktinstinkt. Om hvordan vi overdriver det vi er redde for. Et klassisk eksempel er å være redde for hai. Ja, en hai er farlig, men kuer dreper langt flere mennesker enn haier gjør.

På samme måte så er det lurt at du passer på når du er ute å reiser. Noen steder bør du ikke dra alene ut om natten, andre steder går det helt fint. Noen steder bør du unngå helt. Bruker du vett så har du ikke mer å frykte fra det å reise alene, enn det du har av haiene når du skal ut å svømme.

Myte 3: Det er spesielt farlig for kvinner

Mange tror det er spesielt farlig å reise alene som kvinne. Samtidig så er det flere kvinner enn menn som velger å reise alene, hvordan har det seg slik? Kjæresten min har selv reist alene blant annet til Sør-Amerika og til Midtøsten. Dette er noe av hva hun har å si.

– Visse ting må man være ekstra obs på som kvinne. Samtidig opplevde jeg at jeg alltid kunne få noen med meg om jeg var usikker. Det er forståelse for at kvinner kan være mer utsatt, særlig andre reisende forstår dette, derfor er det også lettere å få med seg andre om man er usikker. Det var også mye lettere for meg å bruke sider som couchsurfing, (side hvor man kan bo gratis hos personer rundt om i verden, red.anm) enn det var for menn jeg møtte. Jeg tror det også er lettere for kvinner å spørre andre om de føler seg usikre, sier Kristin Müller Thomassen.

Selv møtte jeg kvinner som reiste alene hele tiden – langt oftere enn menn. Når jeg spurte
dem om de ikke syntes det var skummelt å reise alene, svarte de lignende.

Myte 4: Det er for dyrt


Alle har ulike økonomiske situasjoner, men har du råd til å reise sammen med noen andre så har du også god råd til å reise alene. Det trenger nemlig ikke koste mye. Ønsker du å møte andre reisende er det best å bo på vandrerhjem. Lykken har seg at vandrerhjem er oftest de billigste stedene å bo. Reiser du i Europa finner du gode steder for et par hundrelapper (med noen unntak). Drar du til Asia kan du leve komfortabelt på en 100-lapp om dagen mange steder (det inkluderer et sted og bo og mat). Det finnes også tjenester som «workaway» og «helpx», sider hvor du kan bytte jobb mot mat og et sted og bo.

Selv utnyttet jeg dette to ganger da jeg var på reise. Først bodde jeg i et fransk herskapshus som jeg hjalp å restaurere. Jeg arbeidet på dagen, og kvelden brukte jeg på å spise god mat, bade i bassenget, spille tennis på tennisbanen deres og å hygge meg med resten av gjengen som jobbet som meg. Senere jobbet jeg som bartender for et vandrerhjem, på en øy i Thailand. Jeg brukte dagene på å reise ut og utforske øya, nettene drakk jeg med de andre som bodde der, og solgte øl når noen ønsket. Om jeg ville kunne jeg ha levd helt gratis.

Hvorfor reise alene?


La meg også komme med noen grunner til hvorfor du bør dra alene. Det hjelper deg å finne ut hvem du er. Ja det er en klisje, men faen er det sant også. Reiser du alene trenger du ikke late som å være noen andre en deg selv. Drit i hva folk forventer av deg, og drit i hva folk tenker, du kommer ikke se dem igjen uansett. Du kan være akkurat den personen du er, og du kommer til å møte personer som også er seg selv hundre prosent.

Når du reiser alene kan du alltid gjøre nøyaktig hva du selv vil. Du har ingen andre å forholde deg til. Når jeg selv var ute å reise våknet jeg en dag opp i Sør-Frankrike, bestemme meg på dagen at jeg ville til Paris, hoppe på et tog, bodde i hovedstaden noen dager, bestemte meg for at jeg ville til Italia, og var på veg. Det er noe av det mest befriende jeg noen gang har følt, du har ingen til å stoppe deg, ingen press til å dra å se på turistattraksjoner eller berømte landemerker. Gjør nøyaktig hva du vil hele tiden.

Du kommer til utvikle dype forhold med mennesker på kort tid. Når du reiser alene og møter andre som gjør det har dere allerede et utrolig godt felles grunnlag. Jeg har aldri før eller etter utviklet så dype venneforhold så fort som da. Andre jeg har snakket med om dette forteller det samme. Det at man kan være helt ærlig med andre hjelper veldig. Skulle jeg skrevet om alle grunnene til å reise alene ville jeg tatt opp all plassen i magasinet, derfor skal jeg gi meg med dette:

Enten du er borte i et år eller tar en tur på sommeren, så er det å reise alene, etter min mening, noe av det mest verdifulle man kan gjøre. Jeg anbefaler det til alle.

35 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.