Med inspirasjon fra Sør-Afrika skaper de moderne norsk jazz

0

Bandet «ZULU Sextet» er aktuelle med turné til Sør-Afrika etter flere vellykkede konserter på hjemmebane i Stavanger.

Tekst: Isabelle Kongshaug
Foto: Humay Gasimzade – Konsertfoto: Ole Glyph Foss

Bild 6 - Zulu Sextet, Ole Glyph FossKONSERT PÅ ARKIVET: Håvard Ersland, piano, Mathias Hagen, saksofon, Martin Nodeland, gitar, Ndabo Zulu, trompet, Trond-Martin Tanke, trommer og Vidar Starheimsæter, bass.

Jeg møter bandet «ZULU Sextet» i et av øvingsrommene på Institutt for Musikk og Dans på Campus Bjergsted. Bandet består av seks studenter som alle studerer jazzmusikk på Universitetet i Stavanger. Bandet ble etablert i slutten av 2014 av trompetisten Ndabo Zulu som ville skape et band som kunne spille musikk med innflytelse fra hans hjemland, Sør-Afrika. Siden den gang har noen av medlemmene blitt byttet ut, og de medlemmene som nå utgjør «ZULU Sextet» har spilt sammen siden sommeren. De siste to månedene har de hatt flere konserter på forskjellige scener i Stavanger, blant annet Spor 5, Arkivet og Bacchus, og framfor seg har de en fullbooket turné i Sør-Afrika. Når jeg møter dem har de akkurat hatt øvd til neste konsert.

Hvordan vil dere beskrive musikken deres?
-Man kan kanskje si at mye av det kommer fra Ndabo sine referanser fra Sør-Afrika, og så har det på måte blitt formet sammen, utfra hvordan folk spiller» sier Martin Nodeland, som er gitarist i bandet og som sammen med Ndabo Zulu skriver musikken.

– Jeg tror at soundet er veldig preget av at du på måte har flere etnisiteter i bandet. Det er på måte tre hovedtradisjoner som høres i musikken; du har den norske bakgrunnen til majoriteten av bandet, blandet med den amerikanske jazztradisjonen som vi alle studerer, og så har det blandet seg igjen med Ndabo sin bakgrunn i afrikansk musikk, både rytmisk, harmonisk og melodisk» sier Mathias Hagen, bandets saxofonist.

-Det er en tilfeldighet at vi har det soundet vi har. Det er ikke bare komposisjonene som styrer hvordan det høres ut, men måten folk spiller på. Vi har alle forskjellige preferanser som vi tar med oss inn i musikken når vi spiller, og på den måten har soundet blitt formet sammen. Men ja, vi har et sterkt moderne jazzsound, legger Zulu til.

Bild 2 - Zulu Sextet, Humay Gasimzadeh

Har dere noen musikaliske forebilder?
-Det går nok an å si at bandet har tydelige preferanser i «soundet» fra artister som Brian Blade og Kurt Rosenwinkel. Men det er klart, måten låtene blir skrevet på har med Ndabo og Martin sine preferanser å gjøre, og måten låtene kommer til å høres ut når vi spiller har egentlig veldig mye å gjøre med hvem jeg hører på som saxofonist, hvem han hører på som trommis også videre, forteller Hagen.

-Hvis vi skal si konkrete forbilder så er jo han sørafrikanske pianisten Nduduzo Makhathini et viktig forbilde for «soundet» i bandet», legger pianist i bandet, Håvard Ersland, til.

-Jeg vil si Joshua Redman òg, sier gitarist Martin Nodeland, og de andre er enige.

-Og afro-amerikansk gospeltradisjo», sier Hagen.

Hvor finner dere inspirasjon til å skrive musikk?
-Jeg finner inspirasjon av å høre på musikk. Jeg har funnet veldig mye inspirasjon i bandet James Farm, og Kurt Rosenwinkel har jeg lyttet veldig mye på, sier Nodeland.

– Jeg tror jeg bruker underbevisstheten min når jeg skriver. Jeg tror at det er en av de sterkeste kreftene. Jeg lytter veldig mye på musikk, til og med når jeg sover. Folk som hører det jeg har skrevet kan si «Åh, dette høres ut som denne artisten», og det er ofte artister som jeg har lyttet mye på, men jeg har ikke tenkt på det når jeg har skrevet låten», sier Zulu. .

Kan dere beskrive følelsen av å stå sammen på scenen og møte et publikum?
-«Sexual tension på» scenen, tror jeg», sier Hagen, og de andre i bandet ler.

-Nei, men det er veldig god stemning på scenen. Jeg syns vi klarer det å spre positiv energi når vi spiller, og gi bekreftelse til hverandre. Vi kommuniserer med hverandre på scenen, og vi har øyekontakt og smiler til hverandre, fortsetter Hagen.

Bild 7 - Zulu Sextet, Ole Glyph FossZulu Sextet: Ndabo Zulu.

D-et virker som om alle er tilstede i musikken hele tiden. Selv om for eksempel to personer, Ndabo og Mathias, har spilt «headet» og ikke skal spille på flere minutter, så er de fortsatt tilstede i musikken hele tiden og lytter. Jeg tror det har veldig mye å si, jeg tror ikke det går an å zoome ut i tre minutter for så å komme tilbake i fokus og gjøre en bra jobb. Man må være i musikken hele tiden, og det syns jeg alle er veldig flinke til, forteller Nodeland.

Hvordan føles det å dra på turnè til Sør-Afrika?
-Det blir veldig spennende, det skjedde på måte på veldig kort varsel. Det blir jo sikkert slitsomt, vi spiller jo hver dag, og en av dagene spiller vi to konserter. Og det blir mye reising. Men det kommer jo til å bli veldig kult. Det blir kult å komme og spille musikken vår for de som kommer derfra, ettersom vi har fått veldig mye inspirasjon via Ndabo sine referanser», sier Nodeland.

-Ja, vi er der nede 15-19 desember og spiller «gig» i Johannesburg og i Durban. Det var noen fra en av de større jazzscenene i Sør-Afrika som hadde sett et videoklipp fra konserten vår på Spor 5, og spurte om vi hadde lyst til å komme å spille. Det er alltid fullbooket på den konsertscenen og vanskelig å få spille der, så vi bare måtte si ja til det, forteller Zulu.

-Vi gleder oss skikkelig! Men jeg tror fortsatt det bare er dere som gjør en «practical joke» på meg, sier Ersland. De andre ler.

-Vi er veldig takknemlige for å få spille. Det er ikke sånn at vi tar for gitt at etter å ha spilt en «gig» her i Stavanger så skal vi bli booket på turné utenlands. Vi er sinnssykt glade for det. Det er en sånn «wow»-følelse liksom», forteller trommis, Trond-Martin Tanke.

-Hvis man har lyst til å høre dere spille, når kan man høre dere i Stavanger neste gang?
Vi har ingen flere «gigs» i Stavanger før jul, men vi har en hjemmeside med kalender, så sjekk ut den. Det går også an å like siden vår på Facebook for å få info om når det skjer noe, sier Nodeland.

Bild 4 - Zulu Sextet, Humay Gasimzadeh

Har dere noe mer dere har lyst å si til leseren?
-Sjekk ut ting som skjer på Spor 5, Bacchus og Arkivet. Det er alltid god stemning, og ofte gratis eller veldig billig entré, oppfordrer Nodeland.

-Ja, generelt her fra Institutt for Musikk og Dans kommer det veldig mye bra greier, legger Tanke til.

-Ja, folk er hjertelig velkommen!, avslutter Hagen.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.