Mangler flere hundre sykepleiere

1
Nav melder om stor mangel på arbeidskraft i Norge. Sykepleiere, tømrere, kokker er blant yrkesgruppene det er størst underskudd på. Foto: Svein Lunde, SUS

Rogaland trenger 403 sykepleiere, i tillegg er det et behov for flere som kan jobbe innen andre helserelaterte yrker. Det kommer fram i Navs bedriftsundersøkelse for 2022.

Av Fredrik Sirevåg

En av dem som har valgt å starte på en yrkeskarriere som sykepleier, er Andrea Chantelle Jonasdal. Hun går tredje året på sykepleierstudiet ved Universitetet i Stavanger, og holder på å skrive bacheloren sin. 

– Det viser jo at det er et reelt behov for flere sykepleiere, men at det er vanskelig å rekruttere folk inn i disse stillingene.  Lønn som ikke gjenspeiler seg i faktisk arbeid og ansvar tror jeg kan være en stor årsak. Da tenker jeg både på grunnlønn, men også lønnsstigen, den er ikke mye å rope hurra for, sier Jonasdal.

Demensavdeling

Hun valgte sykepleierstudiet fordi hun er glad i å jobbe med mennesker. 

– Da jeg var 19 år fikk jeg helgestilling på et sykehjem, på skjermet demens avdeling. Dette var nytt, men spennende og for ikke å snakke om alle de fantastiske menneskene som jobber der – det ga en glede i å gå på jobb og jeg så raskt betydningen av å være tilstede i «øyeblikket» hos beboerne, selv om de gjerne ikke husket meg dagen etter, sier Jonasdal. 

Jonasdal er leder for Parasjuk-linjeforening UiS (linjeforeningen for sykepleien, paramedisin og alle tilhørende masteritdanninger på det helsevitenskapelige fakultet) Foto: Privat

Sykepleierstudenten trekker fram møtet med mennesker i alle livets faser som en av  flere positive ting med yrket. Samtidig er det noen også noen utfordringer. 

–  Her tror jeg at det må være de generelle utformingene av arbeidsplassene, lønn og bemanning. Sistnevnte er en kjip følelse, det å føle man ikke strekker til men til syvende og sist er det jo pasienten det går utover som ikke får dekket alle sine behov, sier Jonasdal.

Hun mener at det man lærer under studiet høres veldig fint ut, men at man får et lite virkelighetssjokk når man kommer ut i praksis. 

– Alle arbeidssteder kan naturligvis ikke slås under en kam, men det er på tide å bevilge mer penger til bemanning sånn at jeg kan bli en god sykepleier og pasienten får det de trenger!, sier Jonasdal.

– Utrolig kjekt yrke

Fylkesleder for Rogaland i Norsk Sykepleierforbund, Aud Hølland Rise, synes det er synd at det er mangel på sykepleiere. 

– Det er et utrolig kjekt og givende yrke. Eg tenker at det er mange ting så kan gjøres for å få slutt på den mangelen og få flere til yrket. Det er i hovedsak tre ting som må gjøres; tilby gode arbeidsforhold og tid, god lønn og mulighet for faglig karriere, sier Rise. 

Rise mener at det er viktig å ha god helse for å kunne jobbe som sykepleier. Foto: Svein Lunde, SUS.

Rise trekker også fram at hun kjenner til flere steder i Rogaland hvor det er for få sykepleiere. 

– Det å jobbe i og være en del av et godt fagmiljø sammen med andre sykepleiere er veldig viktig, sier Rise. 

For Jonasdal er det bare litt igjen av studieløpet før hun kan kalle seg utdannet sykepleier.

– Nå har jeg faktisk bare bachelor og fordypningspraksis igjen, så er jeg ferdig utdannet sykepleier! Så får vi se hvor lang tid det tar før jeg hopper på en videreutdanning, 

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.