Likestillingssvikt blant gründere: –Kvinner må ta mer risiko

0
SØSTRE: Søstrene Hotek vil løfte kvinner frem. Foto: Jonas Hagmansen.

Kun 38 prosent av kvinner er involvert tidlig i gründerskapet av Norske bedrifter. Det ønsker søstrene Hotek å gjøre noe med.

I regjeringens handlingsplan for kvinnelige gründere blir det sagt at kvinner ser ut til å være mer trygghetssøkende enn menn på gruppenivå. Det kan også bety mindre risikovillighet.

Det stopper ikke søstrene Hotek.

– Vi ønsker at kvinner skal tørre og følge drømmene sine. Vi må rett og slett tørre å si «føkk it» litt oftere, sier Gila Hotek. 

Jentestemning

En av tre norske gründere er kvinner. Det er søstrene misfornøyde med. Tallene gjorde til slutt så stort inntrykk at Gila Hotek valgte å kjempe for ledervervet i studentorganisasjonen Start UiS.

– Da jeg hørte at det aldri hadde vært en kvinnelig leder i Start UiS ble jeg litt irritert, og tenkte at det skal jeg bli! Det er viktig at kvinner søker seg til posisjoner. For meg og søsteren min ble Start UiS begynnelsen. Vi tenkte «Oi, her var det få kvinner», sier Gila Hotek.

Søsteren, Lida Maria Hotek, nøyer seg ikke med å bli fysiker. Hun startet på en bachelor i økonomi på si. Hun er også nestleder i Start UiS. Nå handler alt om gründerskap for de to søstrene. 

– Jentemiddagen ble startet for å bringe jenter sammen på kvinnedagen. Altfor ofte konkurrerer jenter mot hverandre. Jeg tror det er viktig at vi samarbeider mer. Vi trenger litt jentestrmning, sier Lida Maria Hotek.

LES OGSÅ: Bra for miljøet, bra for lommeboken: – Det er bedre å gjøre noe, enn ingenting

Likestillingskamp

Det ligger noe dypere i motivasjonen til de to gründersøstrene. Det handler om en følelse av urettferdighet. En grunnleggende tanke om at det bør være like mange kvinnelige gründere som mannlige.

– Vi har troen på at det kommer til å bli 50/50 mellom menn og kvinner på et eller annet tidspunkt. Vi håper å være en liten del av den utviklingen, sier Lida Maria Hotek.

Nestlederen i Start UiS mener menn også må ta sin del av ansvaret.

– Det handler ikke bare om at kvinner bør ta mer risiko og følge drømmene sine. Menn må også gjøre plass rundt bordet og slippe kvinner inn døra, sier Lida Maria Hotek.

LES OGSÅ: Britney ble fratatt kontrollen: – Sitter igjen med flere spørsmål

Vil inspirere

I regjeringens handlingsplan for kvinnelige gründere blir mangelen på kvinnelige forbilder løftet fram som en av grunnene til at færre kvinner satser på entreprenørskap. Det er også en mangel på kvinnelige nettverk å ta del i.

For søstrene Hotek handler møtet mellom kvinner som er interessert i entreprenørskap om å snakke, og finne løsninger sammen.

– Vi tenker på fremtiden og ønsker å lage arrangementer som kan være med å inspirere kvinner til å følge drømmen sin, sier Gila Hotek.

LES OGSÅ: Å bli slått opp med på Valentinsdagen – det er en historie det også…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.