Lett å være rebell på Folken

0

karpe3

Tekst: Mia Langås Flåta
Foto: Lene Borchgrevink

Før konserten:

Jokke og Valentinerne, De Derre, De Lillos, Postgirobygget, Innertier, Katastrofe, Morgan Sulele. Vi digger artister som synger på norsk, der vi kan synge med selv om vi høres ut som en haug med hese kråker. Men det er en norsk gruppe som det aldri er mulig å synge med, uten å måtte stoppe opp i løpet av låta fordi du ikke forstår hva de synger. Karpe Diem. I starten av mars besøker de Stavanger og billettene på Folken ble utsolgt på rekordtid.

Men en ting jeg er litt redd for når de kommer til Stavanger, er om jeg forstår teksten og kan synge med på de låtene jeg ikke har hørt tidligere, eller hørt lite på. Første gang jeg hørte låta «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», fikk jeg ikke med meg tittelen og det å analysere hva de synger i refrenget uten å vite navnet på den låta fra før er umulig. «Det er så lett å være bell i kjellerleiligheten din»? «Det er så lett å væ rebell i kjellerleiligheten din»? Er det bare jeg som mener at det mangler et par bokstaver i dette refrenget om det skal være «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din»?

For kort tid siden slapp Karpe låta Hus/hotell/slott brenner. Og ikke hvor som helst, men på bloggen til Sophie Elise. «Vi er opptatt av at vi ikke skal låse oss til én enkelt måte å gi ut musikk på. Vi kjenner ikke Sophie Elise. Vi holder på med helt forskjellige ting på helt ulike arenaer, men så har vi altså denne ene fellesnevneren, den er det interessant å kunne utforske sammen», sier Chirag og Magdi i en pressemelding. Utforske sammen? Får Sophie Elise flere lesere tro? Blir fansa til Sophie Elise nå fans av Karpe Diem? Og sola skinner inn i store HVA som ingen bor i? Slå? Jeg hører ikke slott der. Kanskje Sophie Elise kunne hjelpe til med setningsoppbygging og innhold i sangteksten hvis hun sier ja til et låt-slipp på bloggen seinere?

Det finnes svært få som synger og spiller i et så raskt tempo som Øystein Sunde, men til gjengjeld forstår vi både språket, referansene og sangenes innhold. Til og med Ravi som gjør låtene sine kompliserte med å tekste musikkvideoene med Ravi-norsk er mer forståelig enn låtene til Karpe Diem. Fullfør refrenget i låta «Stjerner»: «Stjerner i øya mine …». Sang sidemannen din det samme som deg?

Finnes det en eneste Karpe Diem-låt som ikke inneholder navn? Jens, Bård, Anders, Theodor, Nils, Chirag og Magdi. Chirag og Magdi blir i alle fall ofte nevnt. Men de må jo ha noen ord å fylle tomme og meningsløse setninger med. Og jeg skal ikke begynne å ta for meg innholdet i låtene. Ingen setninger hører sammen og skal man finne en mening i låtene må man enten høre på hva Chirag og Magdi sier under intervjuer eller være ekstremt kreativ.

«Jens», «Vestkantsvartinga», «Hus/hotell/slott brenner», «Krølla 50-lapp y’all», «Hvite menn som pusher 50» og en gammel slager som «Spis din syvende sans» er låter som har blitt spilt tidligere på turneen, og Stavanger-fansen gleder seg til å synge med. I alle fall på de låtene de kan tekstene til.

Jeg har måtte lese tekstene
til flere av låtene for å forstå hva Karpe Diem synger, men orker ikke pugge alle før konserten. Men jeg er ganske sikker på at det kommer til å være flere enn meg som må tippe på ord. Greit at dere griper dagen, men gi meg muligheten til å begripe ordene dere synger, så skal jeg si meg fornøyd. Heisann Montebello.

karpe9

Etter konserten:

Tusen takk til Folken for billig øl, frivillige som hjelper til med at det ikke blir fullstendig kaos og selvfølgelig takk til Karpe Diem for den beste konsertopplevelsen så langt i 2016.

-For første gang på 15 år, så har vi en utsolgt konsert på Folken, sier Chirag og Magdi takknemlig. Dette er i grunnen veldig rart med tanke på publikumet. Det er virkelig en gjeng med sterke tilhengere i salen. Desibelnivået må ha vært ganske så høyt og jevnt under hele konserten. Det er lett å se for seg at hele denne gjengen har ligget våkne å ventet på at billettene skulle legges ut for salg.

Det hele startet med en ny låt, men selv om det ikke ble noe allsang, gjengjaldt skrikinga det. Som nevnt forstår jeg lite av tekstene, og i går ble jeg usikker på om Chirag og Magdi kan tekstene selv, da musikken overdøver vokalen fullstendig. Heldigvis har de fleste publikummerne hørt sangene før og kan forskjellige deler av teksten, så det blir en slags helhet i låtene. Jeg må takke scene-designerne som har vært så smarte å smelle opp deler av tekstene på veggen bak. Karaokestemning. Jeg bidro så godt jeg kunne med å legge trykk på t´ene i ”(…) sola skinner inn i store sloTT som ingen bor i”. Jeg imponerte vel ingen andre enn mine tidligere musikallærere, men jeg prøvde i alle fall.
karpediem1
Det virket som om Karpe var storfornøyde med publikummet. Magdi kastet seg til og med ut i en vellykka stagedive. Kontakten med publikum ble utnytta til det fulle.
Høydepunktet under konserten var vel ”Stjerner”. MEN! Når dere først var i Stavanger, hvorfor er ikke Ole Aagenæs og opptrer på den låta? Da hadde jo taket løfta seg og stjernene i øya mine svir i meg sinnssykt.

Etter at de hadde sunget ”Her”, var jeg sikker på at konserten var slutt for alle de store låtene hadde jo blitt spilt. Jeg kunne fint ha dratt hjem etter den låta og tenkt at jeg ikke hadde gått glipp av noe. Men ”Lett å være et eller annet i kjellerleiligheten din?” hadde faktisk ikke blitt spilt! Så vellykka var konserten at man glemte den låta, og det skal mye til.

Da konserten var slutt etter litt over en time, og man gikk over det alltid like klissete gulvet i storsalen på Folken, hadde publikum med seg den samme ekstatiske energien helt ned til Vågen.

karpe7

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.