Leserbrev: Uønsket pelsdyroppdrett

0

Denne høsten skal politikerne avgjøre pelsbransjens fremtid. Det norske folk har allerede bestemt seg. En fersk opinionsundersøkelse utført av Cint, viser at for hvert menneske som er for pelsdyroppdrett i befolkningen, er det fire som er i mot. Pels har gått fra å være et symbol på velstand til å bli et symbol på dyreplageri.

Nordmenn kjøper nesten ikke ekte pels lenger. Da Dyrevernalliansen startet vår kampanje Pelsfri mote i 2004, var det for å bevisstgjøre forbrukere og butikker. Siden da har over 200 kjente merkevarer sluttet å selge ekte pels. Rundt 99 prosent av pelsen som produseres i Norge blir eksportert til land som Kina, der engasjementet for dyrevern foreløpig er kommet kortere enn her. Men også i Kina øker motstanden.

«Skadene kommer av det som er hovedproblemet med pelsdyrnæringen, nemlig at aktive rovdyr aldri kan ha et godt liv i et lite nettingbur»

Økonomisk har pelsbransjen hatt et ekstremt dårlig år, muligens det verste siden slutten av åttitallet. Manglende etterspørsel både fra Kina og ellers i verden treffer pelsindustrien hardt. Det er færre som vil kjøpe pels, og butikkene sliter med å få solgt ut det de allerede har. Det fører til lave priser på pelsskinnene. På verdensbasis har produksjonen av minkskinn sunket drastisk: fra 72 millioner mink i 2015 til 52 millioner i år. I Kina har reduksjonen vært størst, fra 18 til 8 millioner dyr. Også i Norge er det en markant nedgang i antall pelsdyr.

Nylig kunne vi nok en gang se fryktelige bilder fra oppdrettsfarmer. Skadene kommer av det som er hovedproblemet med pelsdyrnæringen, nemlig at aktive rovdyr aldri kan ha et godt liv i et lite nettingbur. Så lenge dyrene holdes på denne måten, vil dette bare fortsette.

Dyrevernalliansen arbeider for en styrt avvikling av norsk pelsdyroppdrett. Vi håper derfor de folkevalgte vil være i takt med befolkningen når de nå snart tar avgjørelsen om pelsdyrbransjens fremtid. Gode overgangsordninger kan ivareta hensynet til oppdretterne, samtidig som myndighetene tar ansvar for å avslutte en næring med utdaterte holdninger til dyrevelferd.

-Kaja Efskind – Dyrevernalliansen
Foto: Foto: Iselin Linstad Hauge

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.