Leserbrev: Hva slags verdier lærer dette oss?

0

Historiestudenten Aleksander J. Roscins reagerer på historiene i den anonyme spalten “One night stand fra helvete”, og spør seg selv hvilke verdier slike historier lærer oss.

I en spalte i SmiS stod det om “one night stands fra helvete”, der en gutt på 27 år og ei jente på 22 år forteller om hver sine samleier.

Dette er delen i magasinet Aleksander reagerer på.

Den unge kvinnen forteller om hvordan hennes luftveier ble blokkert av mannens edle deler, noe som førte til at hun kastet opp. Dette synes jeg ikke er greit og det er ikke kun pga. at kvinnen kastet opp. Det er pga. manglende respekt for kvinner og det hedonistiske synet til mannen, som ikke bare ignorerte jenta da hun ga ham tegn om at hun ikke lenger kunne puste, men også valgte å «dytte pikken dypere inn». Som konsekvens av dette kastet jenta opp, mens mannen velger å skylle seg raskt og aldri snakke med jenta igjen. Hva er det for et slags forhold til et medmenneske? Liker jenter i det hele tatt å gi oralsex, eller er det bare en forpliktelse som de må uføre for å tilfredsstille partneren? Jeg tviler på at det ikke er noe mer enn forpliktelse som kvinner må gjøre for å bevise noe unødvendig.

Spalten på forrige side beskriver de forskjellige erogene soner, t.o.m. øreflippene og nesetippen er inkludert, men det står ikke et ord om baksiden av munnen, og det får meg til å tro på at kvinner får lite til ingen nytelse av dette.

Den andre delen av artikkelen forteller om en ung mann som velger å ha seksuell omgang med moren til hans «bestekompis». Dette fører selvsagt til at vennskapet blir «ødelagt» etter at vedkommende finner det ut, men det er ikke det som bekymrer meg mest. Det som bekymrer meg er at den unge mannen tilsynelatende ikke er lei seg for at han ødela vennskapet. Han er derimot mer opptatt av forholdet til «milfen».

Hva slags vennskapsetikk er dette, at man følger begjær uten å tenke på konsekvenser? Det er en 27 år gammel mann som skriver dette. Han er ikke en unggutt og bør forstå at hans handlinger får konsekvenser. Alder er ikke heller en unnskyldning. Moren har like mye ansvar i den situasjonen, og hun som er et eldre (og antageligvis visere) menneske burde tenke seg om to ganger før hun utfører slike handlinger.

Hvorfor skriver jeg dette? Hvorfor kritiserer jeg slike innlegg, og slik oppførsel? Det er jo tilsynelatende bare «morsomme» anekdoter, som i teorien skal underholde dagens ungdom. Det er fordi jeg synes at slike artikler kan oppfordre til slik uetisk oppførsel. Hvem er målgruppa til slike tekster? Slike tekster kan føre til at ungdommer tror på at slikt oppførsel er vanlig, og det er lett å trekke paralleller mellom «lærere» i sitatet til Schopenhauer, som står i bunnen av denne teksten, og slike artikler.

Jeg antar at det er mange som skal komme med usaklige argumenter som «det er 2017» eller lignende, for å beskytte den typen oppførsel. Likevel synes jeg at det burde eksistere en form for sedelighet. Hva slags verdier er det slike artikler lærer oss? Er det plutselig greit å gi blaffen i vennskap? Er det greit å kvele en kvinne med din penis, uten å ta hensyn til hennes velvære, bare for å oppnå nytelse? Har de gamle verdiene som medlidenhet og lojalitet forsvunnet helt, eller ble de bare midlertidig overtatt av hedonisme? Det er ikke så lett å svare på slike spørsmål, og slike artikler gjør ikke jobben min lettere.

 

«In the sphere of thought, absurdity and perversity remain the masters of this world, and their dominion is suspended only for brief periods. Nor is it otherwise in art; for their genuine work, seldom found and still more seldom appreciated, is again and again driven out by dullness, insipidity, and affectation.

It is just the same in the sphere of action. Most men, says Bias, are bad. Virtue is a stranger in this world; and boundless egoism, cunning and malice, are always the order of the day. It is wrong to deceive the young on this point, for it will only make them feel later on that their teachers were the first to deceive them. If the object is to render the pupil a better man by telling him that others are excellent, it fails; and it would be more to the purpose to say: Most men are bad, it is for you to be better. In this way he would, at least, be sent out into the world armed with a shrewd foresight, instead of having to be convinced by bitter experience that his teachers were wrong.

All ignorance is dangerous, and most errors must be dearly paid. And good luck must he have that carries unchastised an error in his head unto his death. » – A. Schopenhauer

 

SaveSave

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.