Klossekunstneren som bygget seg opp fra bunnen

0
Lego fotografi lego legofigur lego-youtube youtubekanal podcast

En ung Sander Mosnes Sandvik, på rundt seks år, hadde ankommet paradis. Med store øyne vandret han rundt, mens han så på de monolittiske legoskulpturene. Legobussen de hadde reist med til legohotellet, var en rask indikasjon på hvordan denne ferien ville bli, og selve parkområdet skuffet ikke. Hver attraksjon ble besøkt minst en gang på ferien. Helt i sin egen verden, vandret unge Sander vekk fra foreldrene sine for å se på et skuespill et annet sted i parken. Til vanlig ville han vært forferdet av å være helt alene uten foreldrene hans, men parken hadde gitt han en ny trygghet.

Siden den gang, er det mye som har forandret seg for Sander. Han er nå 22 år, men lidenskapen for å bygge med lego mistet han aldri.

 

Sander står foran glasskapet sitt med mange legofigurer som han har bygget selv.

I det jeg nærmet meg døren til huset i moderne stil, merket jeg meg raskt formene: som flere brikker og klosser, pent organisert. Døren åpnet seg og en ung mann sto med et gjestmildt smil for å ønske meg velkommen til hans hjem.

Sander er en legoentusiast, og har både samlet og bygget med brikkene så lenge han kan huske. Førsteinntrykket av huset reflekterte virkelig hvor samletendensene hadde kommet fra – pocketbøker dekket veggene langs nesten hele kjellerstuen. En mild lukt av aldrende papir og papp hang tynt i luften.

– De er ikke mine altså, min far samler en del på pocketbøker, kommenterer Sander med et smil, mens jeg svimlet rundt omkring i rommet for å beregne hvor mange tegneserier som sto på hyllene. Sikkert omkring hundre stykker.

– Her er rommet mitt.

Døren gled opp og avslørte et soverom med flere hyller og kasser med lego. Tre fulle glasskap med utstilte ferdige bygg. Kanskje mest imponerende var tribunen med legomenn, som dekket øverste hylle i alle glasskapene. Hyllen under var tilsynelatende dedikert til byggene av høy kvalitet.

Jeg satt meg ned i sofaen med Sander og kjæresten Lene (25) for å snakke om Sanders interesse for klossene.

– Jeg har bygget med lego så lenge jeg kan huske. Jeg er veldig materialistisk av meg og liker å lage ting med mine egne hender. Mine foreldre kjøpte masse leker til meg da jeg var ung, men jeg ville bare ha lego. Jeg tror fascinasjonen begynte på besøk hos mine besteforeldre i Møre og Romsdal. På loftet hadde de byggeklosser i svart og hvitt som jeg elsket å bygge med. Siden det fikk jeg lego fra mine foreldre og forelsket meg helt i det.

 

Sander fikler med noe lego i stolen sin, samtidig som han spiller inn neste podcast

Rundt 10-årsalderen sluttet Sanders kompiser å bygge lego slik de hadde gjort tidligere. De hadde tidligere konkurrert og kommentert på hverandres bygg. Sander fortsatte til tross for dette, men uten det sosiale aspektet av byggingen eller tilbakemelding på byggene hans. Uten det var ikke lego helt det samme. Det var rundt denne tiden Sander begynte å legge ut bilder av byggverkene sine på en nettside for kreativt innhold knyttet til foto og diverse andre nisjeinteresser, Flickr.

– Samtaler og tilbakemelding angående lego kom fra internett, og responsen jeg fikk holdt lego i live for meg, forteller Sander smilende.

I det lille legosamfunnet på forumnettstedet publiserte han bilder av byggene hans under det tilfeldig valgte navnet EXXTROOPER.

– Det å se hva andre legofanatikere publiserte på nettet var det første steget i å personliggjøre byggverkene mine. Det var en person under aliaset Saber Scorpion som publiserte mye nerdete greier på nettsiden sin, inkludert hans egne legoverker. Jeg likte veldig godt Call of Duty på det tidspunktet, og han hadde lagt ut bilder av egenlaget militærlego. Det var da jeg innså at jeg ville bygge ting som lego ikke hadde.

Sander bygger legofigur
Sander legger mange timer i å først planlegge byggene, så bygge dem, og til slutt bestiller han inn de rette klossene for å bygge dem på nytt.

En kveld tok Sander det første steget til berømthet på internett, da han publiserte bilder av sine minifigurer inspirert av Call of Duty i Flickrs legoforum. Da han våknet neste morgen hadde han fått mer enn 5000 visninger av figurene hans.

– Jeg ble en av de største på Flickr innen lego, men ble litt uhyggelig mot andre som publiserte i prosessen. Egoet gikk til hodet på meg og jeg ble en bedreviter i flere diskusjoner på forumet. Tross det, likte jeg fortsatt å få kritikk, jeg ville fremdeles bli bedre.

Jeg var overrasket over å lære at innenfor legoforumene på nettet (som i utgangspunktet er et nisjeforum) finnes det igjen subforum, hvor enkelte brukere bare la ut bilder av én type lego. TTV er en slik YouTube-kanal, men den skapte mangfoldig underholdning og anmeldelser av lego ved å få inn flere personer med ulike interesseområder innen legoverdenen. Sander, i motsetning til TTV, bygde alt som han syntes så kult ut, uten å ha en spesiell interesse i bare en type lego.

– Jeg la ut alle byggverkene mine på nettet, uansett hvilken type de var, og fortsatte med dette en stund. TTV oppdaget meg ganske tidlig i denne prosessen, og jeg var på radaren deres en stund. Jeg var faktisk en fan av podcasten deres og hørte ofte på den mens jeg satt på rommet og bygget.

 

Sander viser frem beviset på at han er en del av TTV

Da TTV bestemte seg for å utvikle seg til et større selskap, for å kunne tilby flere seere mer innhold, bestemte de seg for å holde auditions (også kjent som casting-calls). Sander sendte da inn en times opptak av ham selv som snakker om lego. Han ventet i to uker, og fikk så vite at han og 20 andre hadde blitt utvalgt blant de flere hundre som hadde sendt inn søknader. Etter en ekstra runde med samtale over Skype, med de 20 andre søkerne, fikk han to uker senere beskjed om at han hadde fått jobben.

– Det hjalp nok litt at de allerede visste hvem jeg var, legger Sander til.

Sander har blitt tilbudt hans egen serie i YouTube-kanalen, men har kommet frem til at det ville blitt mye tid å dedikere til kanalen, og sier seg fornøyd med å ha hans eget segment i podcasten i stedet.

Hvert år drar TTV og kanalens medlemmer til en legokonvensjon. Messen holdes ulike steder i USA, og i sommer, da Sander var med, ble den holdt i Virginia.

– Jeg hadde en hel koffert full med mine helt egne og unike figurer. Vi utstilte byggene våre på messen og folk kunne komme å se på da det var åpent for offentligheten. Det var masse legonerder som kom og gikk hele dagen. Dette var første gang jeg møtte de andre medlemmene i TTV på ekte, og det var veldig hyggelig.

I følge Sander, var den mest surrealistiske opplevelsen han hadde der at folk gjenkjente han og resten av TTV. Både voksne og barn stilte seg opp utenfor utstillingene til Sander og TTV for autografer på masker, legosett og diverse annet.

– Det var en fyr som spurte meg om jeg kunne signere Bionicle-masken (legofigur) hans. Folk ga meg tegninger og fankunst av mine egne legobygg som jeg la ut på nettet. Jeg møtte en hel del folk som jeg snakket med på Flickr for lenge siden, og jeg endte opp med å gå ut for mat og drikke med dem. Det var en helt surrealistisk opplevelse. Det var nesten ikke om lego lengre, men heller samhold og gamle venner.

Sander står sammen med kollegene fra TTV.
Sander og kollegene fra TTV møttes i Washington.

Sander forklarer at han nesten glemte helt at han hadde vært der med TTV, på grunn av opplevelsen av å møte mennesker som han snakket med på internett for ti år siden som gamle venner.

– Alt sammen var egenlaget og tatt til neste nivå, ingenting var fra legosett eller bilder på boksene, sier Sander engasjert.

Måten Sander beskrev hans lidenskap for lego, hørtes nesten ut som en kunstner som beskriver hans nyoppdagede teknikk. Jeg bestemte meg for å stille spørsmålet ut av pur nysgjerrighet:

– Synes du lego kan betraktes som kunst?

Det var en kort pause. Sanders blikk gled til vinduet, ut mot den velholdte hagen. Han tok seg et dypt pust før han svarte på spørsmålet.

– Du skulle kanskje ikke tro det, men det er veldig kontroversielt. Spørsmålet er ofte stilt selv i legosamfunnet på nettet. Jeg mener at det er det. Alt du lager er en forlengelse av din form for kunstnerisk uttrykkelse. Jeg gir et inntrykk av det jeg tenker gjennom legobyggene mine. Det finnes derimot andre der ute som bruker flere år på å mestre sin kunst, og uttrykker seg selv gjennom egne medium, og som føler at å definere det som kunst devaluerer deres egen. Det er som sagt et kontroversielt tema, men jeg bryr meg ikke så mye. Jeg er her for å bygge med lego.

– Har du noensinne sluttet å bygge?

– Jeg har alltid hatt lego i bakhodet, gjennom venner, TV-spill og skole. Jeg var nok lengst vekke fra brikkene mine fra 2014 og 2017 – da kom TV-spillet Destiny ut. Spillet hadde egentlig ingen slutt, og jeg dedikerte mye tid til det.

 

Sander bygger lego. Han finner legobrikker fra sorteringshylla si med mange gamle brikker.

Det har ikke alltid vært like lett å holde på med lego. Lekene og aktiviteten som helhet har hoveddemografien deres blant barn. Spesielt i ungdomstiden var det litt snurt, men Sander lot seg ikke stoppe av den grunn.

– På ungdomsskolen var lego det eneste jeg holdt på med. Jeg snakket bare med venner på skolen, men tok ikke en eneste med hjem gjennom hele ungdomsskolen. Jeg var derimot aldri lei meg for dette. Jeg spilte TV-spill og lekte med lego. Jeg husker det var noen som kom med snørrete kommentarer som «Koss går det med legoen?». Det gjorde meg egentlig ikke så mye, jeg forklarte dem bare hva jeg holdt på med til de mistet interessen.

Da Sander begynte på videregående, ble folk ble folk i stedet interessert i Sanders aktiviteter. Det var en intrige. En tur innom rommet hans, ville nok derimot få de fleste til å måpe. Sander bygger ikke etter bildet på brikkenes pakning – han bygger fra hans egne fantasi og inspirasjoner.

– Når jeg bygger ting, handler det for meg om å lage det beste jeg kan. Jeg prøver å mentalt forestille meg det jeg bygger, men jeg ombestemmer meg ofte fortløpende. Jeg tar inspirasjon fra det jeg liker best: anime, science fiction, videospill og mye annet. Jeg bygger også det som det er bilder av på boksen når jeg kjøper et lego-sett, men river det kort tid etterpå for å bruke klossene i mine egne bygg.

 

legofigurer legomenn lego

Etter en kopp kaffe og samtaler om lego fikk jeg hilse på mor og far – Vigdis og Stig.

– Vent litt så skal jeg finne noe, sier Vigdis med et smil i det hun snudde seg og gikk.

Hun kom tilbake kort tid etter med en gammel, men godt ivaretatt bok med legomønster og barndomsbilder på utsiden. Med Sander over skulderen åpnet hun boken. Mor trengte ikke bla langt før hun skrattlo av gamle bilder fra Sanders barndom – de fleste hvor han stolt viste frem et nybygg.

– Dette var tredje gangen vi var i Legoland, sa hun i det hun pekte på et bilde av en ung, storfornøyd Sander med legoklosser i begge hendene. Bokens bilder var i kronologisk rekkefølge, og tendensen gjennomsyret de fleste bildene – Sander likte legoklosser fra barndommen til begynnelsen av tenårene.

– Fortell han hvor du kjøper inn de brikkene fra da, kommenterte Sanders kjæreste, Lene, da han var ferdig å snakke om byggene hans i glasskapet.

Det var flere bokser med lego på rommet hans, noen små og noen store. På arbeidsbenken var det til og med en liten mekanikerskuff med deler. Fra egen erfaring, kunne jeg bare anta at elegant beholdning av deler reflekterer deres verdi.

– Jeg kjøper enkeltbrikker fra en markedsplass på nett som heter Bricklink. Der kan jeg kjøpe enkeltdeler og tekniske brikker til byggene mine. Det er vanskelig for meg å kjøpe legosett fordi jeg ender alltid opp med å rive settet for å bruke delene i mine egne bygg. Det er dyrere med enkeltbrikker enn sett, men mengden gjør opp for det. Jeg vil alltid like noe jeg har laget selv mye bedre enn et kjøpt lego-sett.

 

Sander viser engasjert frem et legofly som han har bygget.

Sander reiste seg og gikk nok en tur bort til glasskapet. Ut av bunnen på skapet hentet han en grønn, oppreist drage, utstyrt med spesialisert lego jeg aldri hadde sett før.

– Jeg trenger brikker for å fullføre denne, og jeg har ikke flere igjen. Jeg har holdt på med den så lenge at jeg bare vil at den skal bli ferdig, forklarer Sander, mens han pekte på dragens ene bakbein. Der manglet det et par små, hvite klør – han bryr seg åpenbart om detaljer.

– Ser du for deg at du kommer til å fortsette med å bygge lego?

– Det største frafallet fra lego er rundt 15 år, i tenårene. Jeg opplevde også dette, men tenkte på tidspunktet at om jeg liker lego når jeg er voksen, så kommer jeg til å like det hele livet. Gleden jeg får av det kommer nok av at jeg gjennom hele livet har hatt en kreativ fase, og lego gir meg et utløp for det.

– Jeg blir mer nøyaktig og rent estetisk produserer jeg bedre byggverk. Jeg kan bruke opptil 4 måneder på en figur, og koser meg med det. Jeg kommer til å fortsette å bygge lego når jeg blir eldre, det er jeg hundre prosent sikker på.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.