Tar fullt ansvar for tur til 200.000 kroner på felleskassas regning

0
Dubai har blitt et mindre populært reisemål etter dokumenterte brudd på menneskerettigheter. Foto: Stockimage/Shuttershock

Styret i LED-linjen på UiS dro på luksustur til Dubai i mars. Nå unnskylder tidligere styreleder og arrangør av turen Genette Våge seg på LinkedIn.

Av Joakim Viland

«Jeg har gjort feil, legger meg flat, og kan ikke gjøre annet enn å lære av det.»

Slik begynner unnskyldningen til tidligere motorsport utøver og Mesternes mester-deltaker, Genette Våge. Hun er også fjorårets styreleder for Linjeforeningen for Elektro og Data, eller LED-linjen på UiS.

I uttalelsen publisert på onsdag ettermiddag, forklarer Våge at hun nå forstår alvoret i situasjonen.

SmiS har vært i kontakt med Våge via LinkedIn. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, da medieomtalen av turen har vært en stor påkjenning for henne. Hun forteller at hun ikke vil utdype mer enn hva hun har gjort i innlegget sitt.

Du kan lese hele uttalelsen til Våge nederst i artikkelen.

Uønsket oppmerksomhet

På søndag kom nyheten om turen til Dubai og dens prislapp i en artikkel fra Byas. Saken har siden blitt plukket opp av andre medier, deriblant skrev VG en artikkel om samme sak på mandag.

I artikkelen fra søndag kom Våge med uttalelser der hun forsvarte både pengebruken og valget av reisemål.

Både Byas og VG publiserte artikler der de drøftet turen. Foto: Skjermdump.

Til Byas sa Våge blant annet:

– Vi jobber ikke for oss selv i styret, men for alle studentene. Det er totalt sett brukt mer på studentene i år enn på blåturen. Det er trist for oss som har jobbet og stått på i et helt år, at folk blir irriterte med en gang vi får noe ekstra. Man må gi noe tilbake til studenter for at de skal engasjere seg i styret.

Videre sier hun:

– Først mot slutten av styreåret ser vi hvor mye som er igjen [av budsjettet, red.anm.], og hvor mye som kan gå til blåtur. På generalforsamlingen informerte jeg om hva vi hadde brukt, og skulle bruke, penger på. Dette var over en måned før blåturen. Alle studentene var invitert.

Turen var en såkalt «blåtur», som betyr at den var hemmelig for styret bortsett fra arrangør frem til avreise.

Kontroversielt reisemål

Ved siden av prislappen på svimlende 200.000 kroner, eller litt over 16.600 per person, forsvarte Våge opprinnelig også valget av destinasjon. Dubai var tidligere et attraktivt reisemål, men er i senere tid blitt upopulært etter dokumenterte brudd på menneskerettigheter.

I artikkelen fra søndag sier Våge at hun er klar over at valget er kontroversielt.

– Derfor har vi ikke promotert turen noe særlig, og ikke lagt ut noe på linjeforeningens kanaler. Dette er ikke et arrangement for linjeforeningen, men for styret. Det vil alltid være ulike ting i forskjellige land som ikke er bra, sier Våge til Byas.

«Legger meg flat»

Onsdag ettermiddag kom Våge kom med en offentlig unnskyldning via sin LinkedIn profil. I skrivende stund har innlegget mer enn 540 reaksjoner, og mer enn 60 kommentarer.

Hun innleder innlegget slik:

«Jeg har gjort feil, legger meg flat, og kan ikke gjøre annet enn å lære av det».

I uttalelsen oppklarer Våge blant annet grunnen til at turen ble planlagt til Dubai. Den viktigste faktoren for henne var at landet var ett av få som ikke var påvirket av koronarestriksjoner.

Hun følger dette raskt opp med å si at hun nå er klar over hva slags budskap det sender til omverdenen å ta med styret til et slikt reisemål.

«Avgjørelsen om å dra dit [Dubai, red.anm.] burde aldri vært tatt. Signaleffekten det har å dra til et land som det er dokumentert at bryter menneskerettigheter, er rett og slett elendig.»

Genette Våge la ved dette bildet i den grundige unnskyldningen hun publiserte onsdag ettermiddag. Foto: LinkedIn/privat.

Videre forklarer Våge at det har tatt henne tid å forstå situasjonens omfang, da turen ble planlagt med gode intensjoner. At publikum skulle ha en så kraftig reaksjon på Våges uttalelser i media hadde hun ikke sett for seg.

«Jeg burde ikke kommet med et eneste motargument. […] du drar rett og slett bare ikke på en så dyr blåtur til Dubai.» skriver hun i innlegget.

Har gjort vondt

I etterkant av artiklene i Byas og VG, forklarer Våge i innlegget at hun har mottatt flere ubehagelige meldinger. Disse har hun mottatt privat på e-post, via sosiale medier og på telefon. Det har påvirket henne sterkt.

«Det har gått inn på meg, og jeg synes det er trist å se hva enkelte skriver. Enkelte meldinger har rett og slett gjort vondt.»

I uttalelsen fremgår det at det i meldingene både er snakk om saklig kritikk som går på pengebruk og reisemål, i tillegg til personlige angrep.

Til det sier hun at hun tar til seg kritikken som omhandler turen, da denne oppfattes saklig. I følge Våge selv er reaksjonene hun har fått på den både «fortjent og berettiget».

Hun avslutter unnskyldningen slik:

«Jeg vil bruke dette som et eksempel på at vi som studenter også har en påvirkningskraft. Vi har et ansvar for å sende ut gode og riktige signaler, for å skape en bedre fremtid for oss alle.

Der feilet jeg grovt i dette tilfellet.

Jeg beklager.»

Våges uttalelse på LinkedIn

«Jeg har gjort feil, legger meg flat, og kan ikke gjøre annet enn å lære av det.

Da jeg som leder av Linjeforeningen for Elektro og Data ved Universitetet i Stavanger fikk ansvaret for å arrangere årets blåtur, hadde vi gjort et såpass bra år at vi satt igjen med en del penger på konto.

For å belønne styret for innsatsen, og gjøre det attraktivt for nye, potensielle styremedlemmer å tre inn, valgte vi å gjøre noe ekstra rundt årets tur.

Intensjonen var god. Men gjennomføringen står til stryk.

Et av få land som jeg visste ikke var påvirket av restriksjoner, var nemlig Dubai. Avgjørelsen om å dra dit burde aldri vært tatt. Signaleffekten det har å dra til et land som det er dokumentert at bryter menneskerettigheter, er rett og slett elendig.

Å bruke såpass mye penger som vi gjorde på utflukter der nede, og poste glansbilder av det i sosiale medier, var den neste, grove feilvurderingen.

Det var rett og slett ikke gjennomtenkt – og det ansvaret må jeg som leder og ansvarlig for turen ta på min kappe. Jeg hadde rett og slett ikke ballast og erfaring nok til å gjøre en god vurdering.

Siden intensjonen min var god, har det vært vanskelig for meg å ta inn over meg hvor feil dette slo ut. Derfor ser jeg også at uttalelsene mine i mediene i forbindelse med denne saken rett og slett ikke ser bra ut.

Jeg burde ikke kommet med et eneste motargument. Det betyr ingenting hvor mange timer vi har lagt ned i arbeid, hvor mye vi har brukt på studenter gjennom året – du drar rett og slett bare ikke på en så dyr blåtur til Dubai.
Jeg er 24 år og er på vei over i næringslivet. Jeg forsøker å lære hver dag – og dette ble for meg en utrolig tøff, men verdifull lærepenge.

Jeg har den siste tiden fått mange ubehagelige meldinger privat, både på e-post, telefon og i sosiale medier. Det har vært vanskelig.

Det har gått inn på meg, og jeg synes det er trist å se hva enkelte skriver. Enkelte meldinger har rett og slett gjort vondt. Samtidig kan jeg ikke annet enn å takke meg selv. Den delen av kritikken som går på sak, og ikke person, er fortjent og berettiget.

Jeg kan ingenting annet gjøre enn å legge meg flat og si at så å si alt burde vært gjort annerledes i denne saken.

Det er også grunnen til at jeg har tatt på meg flere ulike verv etter at idrettskarrieren min fikk en brå slutt.

I dette tilfellet slo engasjementet mitt veldig feil ut. Det må jeg bare ta inn over meg og bruke som læring videre i karrieren min – og min medstudenters.

Jeg vil bruke dette som et eksempel på at vi som studenter også har en påvirkningskraft. Vi har et ansvar for å sende ut gode og riktige signaler, for å skape en bedre fremtid for oss alle.

Der feilet jeg grovt i dette tilfellet.

Jeg beklager.»

Våges unnskyldning på LinkedIn. Foto: Skjermdump.
Våges unnskyldning på LinkedIn. Foto: Skjermdump.
Våges unnskyldning på LinkedIn. Foto: Skjermdump.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here