Leder: Tøffe tak for nyutdannede

0

Tekst: Pernille Sivesind Thomsen

Det er ingen hemmelighet at det kan være vanskelig å komme seg inn på jobbmarkedet som nyutdannet, og når markedet allerede er vanskelig fra før av er det mange som føler på nederlaget.

Det er tøft å skrive unike søknader til et titalls, om ikke hundretalls, ulike arbeidsplasser. Det tar tid og det er frustrerende å få vite at du ligger i en bunke med femti, hundre eller trehundre andre søkere. Hvordan skal du slå de som har mer erfaring og mer utdanning enn deg? Det er ikke rart at mange går på en smell etter de trer ut av universitets trygge rammer. Nå handler det ikke lenger om å gjøre det bra på eksamen, det handler om å se bra ut på papiret.

Når du vet at søknaden din ligger i en bunke med utallige andre, er det lett å gi opp håpet. Jeg søkte nylig på en jobb med 324 søkere. Ja, du leste riktig: 324. Ikke så lite overraskende, fikk jeg ikke jobben. Dette til tross for at jeg var godt kvalifisert og hadde stort interesse og kunnskap innenfor feltet. Det hjelper dessverre ikke når jeg konkurrerer med folk som har ti års arbeidserfaring og en mastergrad, eller to.

Jeg kjenner flere nyutdannede som nå sitter i en vanskelig situasjon. De ender opp med å ta jobber som er langt utenfor deres utdannelse, bare for å kunne tjene til livets opphold. Det er ikke optimalt for verken arbeidstager eller arbeidsgiver, men hva skal man ellers gjøre?

Hvis du som leser dette nå blir ferdig utdannet til sommeren, så må du ikke miste hele livsgnisten. Det er håp, og det er viktig å ha det håpet med seg. Stå på, legg sjela di i søknadene dine og skaff deg litt hardere hud. Du kommer til å få avslag – det blir du vant med. Du kommer til å takke ja til jobber du ikke er glødende opptatt av, og du kommer til å slå hue i veggen noen ganger. Det blir tøft, men du blir også tøffere av det.

Den dagen du får en jobb du virkelig vil ha, der du kan bruke all kunnskapen du har skaffet deg – den dagen kommer du til å huske for resten av ditt liv. Tenk så mye du kommer til å sette pris på den jobben, og tenk så mye du har lært på veien! Det er ikke alle som får drømmejobben sin til slutt, men det er viktig at man prøver og håper på at det engang kan skje. Det hjelper ikke å begynne å grine etter hvert avslag og grave seg ned i selvmedlidenhet. Du må kjempe for det du vil ha, for det kommer ikke til å falle ned i fanget ditt.

Se etter alternative løsninger. Bygg på utdanningen din, prøv et annet fagfelt eller jobb med noe helt annet en stund. Kanskje du oppdager noe nytt på veien? Kanskje du blir der? Kanskje livet tar en helt ny vending?

Det er lov til å slå hue i veggen, være frustrert, sint og lei seg. Det er tøft, men ikke mist håpet. Se på hvilke alternativer du har og ikke vær redd for å ta nye vendinger. Stå på, og husk at du ikke er alene. Når du har en sånn dag det føles ut som om du kommer til å være arbeidsledig for alltid, så finn en venn i en lignende situasjon og dunk hue i veggen sammen. Men husk å møtes igjen når ting ordner seg og ta en skål for at dere klarte det.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.