Leder: Studentmediene fyller 40 år! 

0

For førti år siden, i 1977, ble den første utgaven vår utgitt under navnet Elev- og studentavisa i Rogaland (ESA). Den gang ble vi utgitt av Elev- og studentsamskipnaden i Rogaland.  

Dette er nå over 40 år siden, og jeg har derfor tatt et dypdykk i arkivene våre for å finne ut hvordan dette eventyret har utviklet seg siden den gang. 

Høsten 1989 var det på tide med ny drakt for studentavisen. Dermed skiftet avisen navn til Studentavisa Hugin. Den ble den gang utgitt annenhver uke, med et opplag på 5000 eksemplarer. 

I 2009 skulle navnet bli endret igjen. I arkivene våre kommer det frem at ideen om et samarbeid mellom Stavanger studentradio og studentavisen, oppsto allerede i 2004.  

”Ansvarlig redaktør og flere andre medarbeidere i Hugin merket de motstående interessene mellom avisa og radioen på kroppen. 

– Vi sloss om frivillige studenter, kilder, saker og støtte – og om oppmerksomheten” sa Rune S. Alexandersen, ansvarlig redaktør i Hugin i 2006 den gang. 

Men det var ikke bare lett å slå seg sammen for å samarbeide om en nettside. For å få avis, radio og TV under ett domene, måtte de finne et navn. Og det nye navnet måtte likestilles. Ut ifra det arkivene våre kan vise, tok det litt tid før de ble enige om ”Studentmediene i Stavanger” (SmiS). 

Det har i dag gått ti år siden papiravis, nettavis, radio og TV ble produsert av samme redaksjon. Nettsiden vår ble lansert høsten Hugin fylte 30 år, den 25. august 2007. 

Til manges store sorg, ble det etter hvert for dyrt å drifte studentradioen. Den ble lagt ned i 2015. I dag har vi derfor kun podcast tilgjengelig i lyd-format. 

I vinter kuttet vi ut papiravisen, som kom ut ti ganger i året. Tanken var at vi skulle satse mer på nettsiden vår, og kontinuerlig publisere aktuelle saker der. Papiravisen ble erstattet med magasinet du nå sitter med i hendene, som kommer ut fire ganger i året. 

Nå fyller vi altså 40 år. Alt vi gjør er fortsatt samlet på en og samme nettside, selv om vi har måttet kutte bort flere flotte deler av studentmediene på veien hit.  

I dag streber vi etter å raskt være ute med saker som er viktige for studentene på nett. Og vi jobber lenge med å skape gode saker med et langt liv til magasinene våre.  

For å få dette til, er vi avhengige av frivillige bidragsytere som bidrar med tekst, foto, film og lyd for å servere studentnyhetene på papir, nett, podcast og video. 

Jeg vil derfor rekke en takk til alle som har bidratt til at SmiS er der vi er i dag, og har klargjort veien for at vi fortsatt kan utvikle oss videre for å bli enda bedre. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.