Kvinner og humor

0

«Du er ganske morsom til å være en kvinnelig komiker!» Hva betyr det? At kvinner er mindre morsomme enn menn? Kan det hende at vedkommende bare er morsom, uavhengig av kjønn?

Jeg har selv vært i humorbransjen i mer enn 6 år, og har hørt både det ene og andre opp gjennom årene. Mange som har kontaktet meg, har trodd at jeg var mann. Nå er riktignok ikke «Chi» et norsk navn, men hvorfor tror man automatisk at en bedriftslederen er mann? Det som ofte slår meg, er at de «velmenende kommentarene» ofte kan oppfattes fornærmende. Noen ganger er det bare veldig lite gjennomtenkt fra avsender sin side, men jeg håper at mine tanker rundt dette kan bidra til at DU kanskje kan ta en ekstra runde i ditt hode før du sier noe du kanskje ikke helt mente…

Jeg har lyst til å gi deg som leser innblikk i noen av tilbakemeldingene kvinner i humor hører støtt og stadig, og som kanskje gjør deg mer bevisst på dine egne kommentarer neste gang du snakker med en komiker.

Kommentar: Du er morsom til å være kvinnelig komiker!

Ment som: Et forsøk på  et kompliment.

Høres ut/oppfattes som: Kjønnsdiskriminerende. Sexistisk.

Tankekors: Hva mener avsender her? At kvinner vanligvis ikke er morsomme? Hvis det er ment som en kompliment, hvorfor holder det ikke med å si at vedkommende er en «morsom komiker»? Kan det ha noe sammenheng med at totalt sett så er det flere mannlige komikere enn kvinnelige, og derfor kan det oppfattes som om det er flere menn som er morsomme enn kvinner? For å ta et eksempel: Dersom det er 100 komikere, derav 80 stk er menn og 20 stk er kvinner- Halvparten av de mannlige komikere er dårlige, halvparten av de igjen er helt ok / går i glemmeboken og de resterende er bra. Da er det altså 20 «bra» mannlige komikere du kjenner til. Dersom vi tar samme oppsett på kvinnelige komikere, så er det da bare 5 «bra» kvinnelige komikere. Skjev oppfatning?

Kommentar: Hvorfor har du på deg den skjorten? Du burde pynte deg mer. Du er egentlig veldig pen.

Ment som: Styling-tips?

Høres ut som: En overfladisk person.

Tankekors: Helt seriøst. Tror du mannlige komikere får kommentarer på at de bør gå med en annen skjorte? Eller generelt klestips av andre komiker-kollegaer eller andre? Det kan være at dette handler om hvilke oppfatninger og forventinger VI SELV som individer har til hvordan ANDRE skal være/kle seg. Det handler om våre egne fordommer og stereotypier. Tror du virkelig at dersom komikeren hadde hatt på seg noe annet, så ville vitsen vært morsommere? Nei, akkurat…

Kommentar: Hvorfor ser du så streng ut på scenen? Burde ikke du smile mer?

Ment som: En hjelpende hånd – «Jeg ser hvor pen du er, og jeg vil at ander også skal se det»-piss.

Høres ut/oppfattes som: En jævla idiot.

Tankekors: Dette henger litt sammen med det forrige punktet om hva slags forventinger folk har til andre. Det finnes utallig kjønnsforskning både i næringslivet og annet som viser til at kvinner og menn kan si akkurat det samme, men mottakeren oppfatter budskapet annerledes. Dette handler om at mottakeren i underbevisstheten tenker at «kvinner skal være pene og myke» og at «menn skal være tøffe og røffe». Hvorfor er det ingen som kommenterer at Dag Sørås ikke smiler mer på scenen? Er det ikke en del av hans personlighet og stil? Christer Torjussen er en såkalt «sinnakomiker» som skriker masse og irriterer seg over alle mulige rare ting. Kanskje noen skal sende han på smilekurs?

Jeg er fullstendig klar over at situasjoner er ulike, og at man ikke må ta alle kommentarer som fornærmelser, men jeg mener helt klart at dersom vi skal likestille komikere basert på kjønn, så må vi også endre måten vi kommuniserer med hverandre på. Poenget er at dersom vi ønsker likestilling, så bør vi også tenke gjennom vår verbale måte å kommunisere på, for mye av språkbruken henger igjen fra tidligere tid. Språk, holdninger og normer endrer seg. Det er dynamisk. Derfor bør vi som (forhåpentligvis) oppegående mennesker også henge med dersom vi ønsker å komme oss videre. Men det er nå bare meg, da.

Kom deg til forestillinger med The Comedy Box, så skal jeg love deg at du får se både bra og dårlige komikere, nykommere, kvinner, menn, store, små, kjente, ukjente, norske, utenlandske og mye mye mer! DET er mangfold, det!

Med vennlig hilsen,

Feministen.

 

Av Chi Ton.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.