Kunsten å finne seg selv

0

13507

terningFilm: Den danske piken
Regi: Tom Hooper
Skuespillere: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Matthias Schoenaerts
Sjanger: Drama
Varighet: 119 min.

Anmeldt av Marit Worpwik

Vi må nesten hundre år tilbake i tid, og til København når denne handlingen finner sted.

Einar Wegener er kunstner og gift med Gerda Wegener, som deler det samme yrket. De er lykkelig, de er forelsket og de prøver stadig å få barn.

En dag nekter Einar å bli med på den årlige samlingen for kunstnere. Han er lei. Lei av å spille den samme rollen i offentlige sammenhenger. Gerda kommer opp med en idé for å gjøre det hele mer interessant for dem begge. «Hva om du går dit kledd som en kvinne?». De skaper sammen en rollefigur: Lili.

Gerda begynner å male Lili, og disse bildene blir mer populære enn noen av bildene hun har malt tidligere. Gjennom filmen får denne rollen en stadig mer sentral plass i Einar og Gerda sitt liv, og snart blir den også dominerende. Det blir vanskelig å finne en plass til de tre i forholdet, og de bestemmer seg for å finne en løsning.

Kjærligheten mellom Gerda og Einar er unik, og deres bånd er hva som gjør denne filmen så sterk. Det settes på prøvelser gjentatte ganger, men de finner likevel tilbake til hverandre.

Filmen er scenografisk vakker og stemningsfull, og man sitter igjen med en god følelse etter at filmen er over. Etter filmfestivalen i Venezia ble publikum stående å klappe i ti minutter. Dette skaper store forventninger, men forventninger som filmen faktisk innfrir. Nicole Kidman skulle i utgangspunktet ha hovedrollen, men det er vanskelig å forestille seg at noen kunne gjort en bedre jobb enn hva Eddie Redmayne gjør i denne filmen. Hans karakter endrer seg drastisk igjennom filmen, men han er absolutt i stand til å holde følge. Sårbarheten han utstråler er ekte, og identitetskonflikten troverdig. Dette er absolutt en film det er verdt å få med seg.

Filmen er basert på en sann historie. Einar sin biografi, «Fra mann til kvinne» ble gitt ut i bokform i 1933.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.