Kulturleder: Saktekjørende bobilturister

0

Leder i SmiS-avisutgave 6, september 2016 av Mia Langås Flåta, redaktør.

Nå skal det bli godt å bli kvitt sommertrafikken! Det er nok flere enn meg som har irritert seg over saktekjørene bobilturister i sommer. For ikke å nevne syklister. På mitt hjemsted er man avhengig av bil for å komme seg noe sted. Og når jeg attpåtil jobber i en by som ligger halvannen time unna, og pendler hver morgen og ettermiddag, legger jeg spesielt merke til sjåfører som sinker trafikken. For å legge på enda litt mer har jeg en jobb som krever mye kjøring, og det innen tidspress.

Hvorfor finnes det ikke mer sykkel- og gangvei her i landet? Når man har cruiset langs veien en god stund uten å møte noen hindringer er det jo garantert at det dukker opp en fordømt syklist. Som oftest rett før en sving, så det blir umulig å kjøre forbi før etter svingen. Denne syklisten skal som regel også sykle godt ut i veibanen. Hvis dere absolutt må sykle, så kjøp en skogsykkel og hold dere lagt vekk fra veien. Takk og lov for at lånetiden på bysykler er begrenset. Og at de kun finnes i de større byene, så de ikke kan forville seg ut på
landeveien og er i veien for meg.

«Når biler kjører i 60 i 80-sona, kjører jeg med vilje så langt opp i bilen foran som mulig for å irritere ekstra. Bilen foran irriterer jo livet av meg, så hvorfor skal jeg ikke kunne ta igjen?»

Er det 80-sone så må man vel kunne kjøre i minst 80? Når biler kjører i 60 i 80-sona, kjører jeg med vilje så langt opp i bilen foran som mulig for å irritere ekstra. Bilen foran irriterer jo livet av meg, så hvorfor skal jeg ikke kunne ta igjen? Campingturister kjører alltid ti kilometer under grensa. Det er LITT forståelig i 80-sona, men når det i 50- og 60-sona går så sakte at de førdømte syklistene du nettopp har kjørt fordi sykler forbi deg igjen, da blir det for mye.

Uten å gå nærmere inn på dette, tror jeg nok alle de som er fra bygde-Norge har en erfaring med at fartsgrensen nesten aldri overholdes. Kjenner man veien, så kjenner man veien. Når man møter elg oftere enn man møter motgående biler er det klart at det å sløyfe svingene og trøkke inn gasspedalen ekstra hardt er for fristende til å la være.

Og når sommerturistene endelig har reist hjem og syklistene setter sykkelen til side og begynner med bærplukking i stedet, da reiser jeg tilbake til Stavanger hvor jeg kun benytter meg av kollektivtransport og mine egne bein. Jeg skal nyte dette så godt jeg kan frem til neste sommer.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.