Kulturleder: Nei takk til likestilling

0

Jeg er glad for at jeg har mulighet til å velge det yrket jeg vil og at jeg kan drive med akkurat det jeg vil på fritida, uten at noen synes det er helt urimelig med tanke på at jeg er jente. Men hadde jeg levd den gangen kvinnene tok opp kampen for likestilling, ville jeg nok gjort hva jeg kunne for å forhindre at kvinnens rolle i samfunnet skulle forandres.

Jeg er ganske sikker på at om jeg hadde levd på 50-tallet, hadde jeg himlet med øynene og bare tenkt hvor latterlige disse kvinne var som gadd å bruke tiden sin på dette, da de heller burde vært hjemme å vasket og laget mat til mannen var ferdig på arbeid. Alt var nok ikke bedre før, men kvinnenes plass i hjemmet kunne jeg gjerne beholdt. Hvor deilig hadde det ikke vært å slippe å jobbe, uten å måtte gå på NAV? Kunne brukt dagene til å freshe opp i hjemmet, samle venninnegjengen til kaffe midt på dagen, grundig barneoppdragelse og lage mat til familien, også er det mannen i forholdet som står for inntjening av penger.

«At kvinner fikk delta i politikken vet jeg heller ikke om var det beste sjakktrekket. Men vi kvinner stoler jo som nevnt ikke på mannfolka i dagens samfunn»

Etter likestillingen trådde i kraft, har vi kvinner bare fått enda flere bekymringer.
Jeg kan ikke lage mat, og ikke vondt ment, men de fleste av venninne mine er elendige på å lage mat. Ikke har vi tid til å vaske og rydde før den dagen vi er helt sikre på at vi får besøk. Og dette skal avtales god tid i forveien. Barneoppdragelsen nå til dags trenger jeg vel ikke å nevne. Barna eier ikke lenger respekt for de voksne. Det er ikke foreldrene som oppdrar barna sine lenger, det er det skolen og internett som står ansvarlig for.

Til tross for at jeg skulle ønske at idealet av 50-tallskvinnen kom tilbake ser jeg ned på de kvinnene som ikke jobber i dag. Jeg vil ikke droppe ut av utdanning og skaffe meg mann og barn før jeg har en kul jobb med fet inntekt. Jeg stoler ikke på at en mann kunne forsikre både meg og familien vår når den tid kommer. Attpåtil så er det flere arbeidsledige nå enn det har vært på flere år. Hadde ikke kvinner blitt pressa til å jobbe på slutten av 50-tallet så hadde ikke dette vært noe problem i dag.

Når vi jenter først må jobbe er det jo selvfølgelig greit at vi får like godt betalt som det motsatte kjønn. At vi selv kan bestemme om vi skal ta abort er heller ikke så dumt, sett bort ifra at i dag er vi på vei tilbake dit hvor vi ikke får bestemme allikevel, det er det abortlegen som skal gjøre. At kvinner på et tidspunkt fikk delta i politikken vet jeg heller ikke om var det beste sjakktrekket. Men vi kvinner stoler jo som nevnt ikke på mannfolka i dagens samfunn. Men de kvinnfolka som fungerer best i politikken er jo faktisk de som er mest mandige. Personlig har jeg nok med å jobbe, så har verken tid til politikk, å lage mat, oppdra unger eller abortere. Så her kan det jo bli et lite dilemma etter hvert.

-Mia Langås Flåta, kulturredaktør i SmiS.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.