Kulturleder: Kulturbyen Stavanger

0

Av Mia Langås Flåta, kulturredaktør

Når det er dårlige dager for oljebyen Stavanger, må kulturbyen Stavanger vise seg fra sin beste side og lokke turister og siddiser ut i byen. Antallet og variasjonen av kulturelle arrangementer i byen utmerker seg i forhold til byene jeg har bodd i tidligere (sett bort ifra Oslo).

Her skal jeg komme med mine tips til hvordan du kan utnytte deg av kulturbyen i høst:

 • Ta med deg gjengen på varm kaffe eller kakao i Fargegata. Ta på dere godt med klær og sitt med et pledd ute eller sitt inne i varmen og spill et spill
 • Ta en utepils i høstsola. Spesielt hyggelig ved Vågen. Husk å spør om de har studentpriser, så kan en øl fort bli fler.
 • Stavanger har sine lokale komikere og artister som blir betraktet som kjendiser her i Rogaland, som folk utenfor fylket ikke har hørt om. Det er veldig sjarmerende og på en måte litt synd, siden flere av disse virkelig har talent. Sjekk programmet til Stavangeren og The Comedy Box for å finne noen lokale godbiter.
 • Så lenge jeg har bodd her har det aldri kommet snø før jul, noe som absolutt bør nytes, da det blir helt himmelsk for oss som er fra steder med mye snø å komme hjem til jul. Gå i sommerskoa så lenge du kan.
  Ta noen lenger gåturer. Naturen rundt Stokkavatnet (lille og store) og Mosvatnet er nydelig om høsten.
 • Vårt kjære studentersamfunn Folken tilrettelegger for studenter, og det er alltid et arrangement eller en konsert man kan dra på. Anbefaler å sjekke ut de mindre kjente gruppene og artistene som spiller der, man kan få noen positive overraskelser. Folken har innført flere gratiskonserter for studenter i løpet av høsten, sjekk ut hvilke.
 • Brosteinen i sentrum og gamlebyen gjør at man aldri kan gå med høye heler, så det er en god grunn til å ta på seg gode, lave sko og gå på shopping i flere timer.
 • Reis på en konsert på Tou Scene. Hele bygget er unikt, så i løpet av tiden i Stavanger må du ha vært på minst en konsert der. De har tidligere arrangert høstmarked der, og blir det arrangert i år også, så dra på det.
 • En gang i måneden (tror jeg) arrangeres Rogalerret på Tou Scene hvor det blir presentert kommende norsk film og publikum får mulighet til å se filmklipp og møte filmskapere og skuespillere. Man kan mingle og møte folk. Utrolig spennende opplegg
 • Det er rikelig med museer nær sentrum. Selv har jeg ikke vært på annet enn oljemuseet, men Stavanger Maritime Museum, Stavanger kunstmuseum og Norsk hermetikkmuseum skal besøkes.
 • Ønsker man virkelig å pynte seg og være kulturell kan Stavanger konserthus anbefales. Hver gang jeg går inn den døra føler jeg at jeg skal på en konsert med kultureliten. Der er det virkelig klasse.
 • Rogaland Teater produserer så mye i høst at finner du ikke noe som virker interessant der så er du ikke noe kultur-menneske. Høstens store høydepunkt for min del er når det arrangeres statsteaterfestival 6. november. Statsteateret spiller sine fem første forestillinger og holder på i 10 timer! Gjett om jeg skal få med meg noen godbiter fra deres tidlige glansdager.
 • Man kan aldri kle seg riktig med tanke på været i denne byen. Det skifter flere ganger i løpet av dagen. Ha en regnponcho lett tilgjengelig i veska, så du kan bli ute lenger.
 • Kolumbus har noen meget gode studenttilbud, så bynytt deg gjerne av kollektivtransport til og fra kulturarrangementene.

Og til slutt; i forskjellige land er språket en viktig del av kulturen. Det samme er dialektene i Norge, derfor er det viktig for oss utenfra å lære oss litt dialekt, ikke for å knote, men for å forstå. Under finner dere en liten oversikt over merkelige ord dere kanskje får høre i løpet av deres tid i Stavanger.

STAVANGERSK BETYR
Annige Rastløs, trippende, ivrig, utålmodig
Baddel Gå rundt for en
Badla En pakke tobakk
Bajass En som gjør som han vil
Biringe Føler meg ikke bra
Blaude Våt
Braffa Stort kvinnfolk
Brese Skryter
Brolt En hardhendt person
Di syda Tiltale til en negativ innstilt person
Dredonge Liten gutt/jente
Dridas Overstadig beruset
Driddlokt Vond lukt
Dridla Somle, bruke for lang tid
Dryla Å kline til noe(n)
Drøsa Å skravle
Dualigt Voldsomt
Fesen Utkjørt, utslått, trett
Fydla En kraftig kveld på byen
Giddå Lyst
Grævla Veldig
Hekkan Rampestreker/mildt banneord
Hykkas Krokfot
Jysla Gyselig, veldig
Jåla Gjøre seg til, vil være fin
Ka då forr Hvorfor det?
Ka då forr kje Hvorfor ikke det?
Ke’ u Hva er klokken
Knall Dumming
Knega Kose
Komla Poteter, mel og kraft
Løje Morsomt
Løjen Morsom / en som tuller
Nøben Forsiktig, prippen, ømfintlig
Potla Å fikle, pusle med
Rennedredå Løs mave
Ringt Smaker vondt
Rått og råde Alt, rubbel og bit
Sallan Mildt banneord
Sga sei Brukes når en person blir imponert
Snaisen Fin
Snob Godteri
Soggla Å sikle
Snått Snørr/drittsekk
Tòg Tosk
Tosjen Tåpelig, dum
Vannari Gi blaffen, ikke ta det så tungt
Øvejidde Overgitt, oppgitt
Ålla Stresse
Ånnass Åndsvak, evneveik person

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.