Kulturleder: For brei for bussbelte?

0

Setebelte på buss har vært et aktuelt tema de siste ukene. De største i samfunnet er rett og slett for breie til å få bussbeltet rundt livet og det har vært diskutert om de skal slippe å måtte betale bot for ikke å ha brukt belte på bussen. Et annet forslag har vært at bussjåføren har noen lengre belter fremme hos seg, som gir til de overvektige når de går om bord på bussen. Men hvordan skal bussjåføren vite hvem som er for brei og ikke? Det er jo ikke akkurat høflig å gi et belte til en som får på seg det som er der, og ikke har behov for noe XXXL-belte. Når ikke alle går tatovert med «20 kilo ekstra» på magen, er det vanskelig å vite hvem som skal klassifiseres som «for tjukk til å bruke det eksisterende bussbeltet»

Hva om bussjåføren får montert ei badevekt der hvor passasjerene går på, og har oversikten over hvor mye hver enkelt passasjer veier på et display foran seg? Da kunne hen stoppet de som veier over 130 kilo og gitt dem et lenger belte. Samtidig løser vi også problemet med maksvekt på buss. Det er kjent at det ofte er overfylte busser, og med ei badevekt ville sjåføren ha kontroll på hvor mye vekt det er i bussen til enhver tid. «Vi har overvekt i bussen, jeg må be gutten med caps, saggebukse og hettegenser på 98 kilo forlate bussen, for at vi ikke skal gå over maksgrensa».

Da er problemet med overvektige løst, men så har vi disse små som alltid får et eget sete på bussen. Forstår du hva jeg mener? Når man setter seg innerst mot vinduet, hva putter man da i setet ved siden av helt automatisk? Vesker, bager og sekker. Jeg gjør det selv, og det er ikke for å kapre plassen og unngå at noen setter seg ved siden av meg. Automatisk når jeg setter meg ned blir veska plassert i et eget sete. Når vi bråbremser i 80 kilometer i timen er ikke veska mi god å få i bakhodet. Jeg har ofte halve livet mitt i den veska og vil jo at den skal være like trygg som meg på bussen. Kan noen sørge for å lage en type belte som holder den på plass i setet? Det beltet som er der fungerer nemlig veldig dårlig til så små gjenstander.

Tre gode grunner til at alle må bruke setebelte:
Vi kan ikke fly og unngår å måtte prøve på dette dersom bussen ruller utfor en skrent.
– Jeg vil ikke få fyren bak meg på 140 kilo, slengt i nakken min eller rullende over meg. I alle fall ikke i flere kilometer i timen og de 140 kiloene blir betydelig tyngre.
– De som har litt ekstra sidefett får det trøkt til sin del av side ved at det holdes inne av beltet.

Hvor mange bruker egentlig belte på buss?  Jeg bruker det når jeg skal reise lagt, men på vei til skolen er ikke belte noe jeg tenker på i det hele tatt. Her om dagen så jeg at det faktisk var belte på bussen, men jeg oppdaget det når jeg reiste meg for å gå av bussen, så det var i seineste laget. 1500 er dyrt for en busstur, så jeg er veldig glad for at jeg slapp unna kontroll på den turen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.