Kultur for engasjerte studenter

0

I januar 2016 startet UiS-studenten, Christian Pettersen, opp et prosjekt i samarbeid med Stavanger Symfoniorkester, Tou Scene, Rogaland Teater, Folken og The Comedy Box. Hensikten var å øke studentenes bevissthet rundt kulturtilbudene i Stavanger og skape en sosial arena for nettverksbygging i studentenes engasjertmiljø i Stavanger.

Tekst: Mia Langås Flåta. Foto: Arkiv og Christian Pettersen.

Hver kveld kulturprosjektet holdes, får de engasjerte studentene en introduksjon og omvisning på plassen som blir besøkt. Deretter er det matservering, etterfulgt av en aktivitet, forestilling eller konsert. Både før, under og etter forestillingen er det lagt opp til at man skal bli kjent med de andre deltagerne.
– Vi har gjennom dette halvåret hatt fem kvelder, ett på hver aktør sine lokaler. Tanken bak er å bygge opp studentmiljøet og Stavanger som en attraktiv studentby, forteller initiativtager Christian Pettersen som selv er student på Universitetet i Stavanger (UiS).

Flere av studentene som var med i vår ønsker å delta i høst også, og det er også flere aktører som har lyst til å være med. Høstsemesteret er allerede stappet med masse spennende arrangementer.
– Vi kan love at det blir fem nye kvelder, også dette semesteret, sier UiS-studenten.

Studentpriser
Pettersen håper studenttilbudene i kulturlivet i Stavanger blir formidlet ut til flere gjennom kulturprosjektet.
– Vi har møtt andre studenter på tvers av fakulteter og institutter. Vi har fått studentpriser på servering på alle symfoniorkester-konsertene i Stavanger Konserthus. Det samme tilbudet jobber Rogaland Teater med å utarbeide, som et resultat av besøket vi hadde hos dem, sier han.

rogaland teaterROGALAND TEATER: På teateret ventet det veldig hyggelige priser og en unik forestilling.

Pettersen forteller at Rogaland Teater er et godt eksempel på dette, og har en pris på 150 kroner per forestilling for studenter. Det er også mulig å leie lokaler til blant annet Folken og Tou Scene.

«Det skal lønne seg å engasjere seg for studentmiljøet, så hvorfor ikke gi engasjerte en ekstra bonus?» Christian Pettersen.

For å kunne bli med i kulturprosjektet må man engasjere seg. Er man for eksempel med i en linjeforening eller studentorganisasjon, så kan man representere sin egen organisasjon på disse kveldene. Hver organisasjon som har meldt seg på har to plasser hver kveld. Hvis en organisasjon melder avbud før avmeldingsfristen for en kveld, blir plassene tilbudt de andre organisasjonene.
– Det skal lønne seg å engasjere seg for studentmiljøet, så hvorfor ikke gi engasjerte en ekstra bonus? Sier Pettersen.

Fornøyde studenter
En av de engasjerte som har deltatt i prosjektet er Sverre Gaupås. Han har vært med på kveldene med Stavanger Symfoniorkester, studentenes kulturhus med Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox på Folken og Comedy Box International Festival.
– Mitt inntrykk av konseptet er veldig bra. Det var veldig innholdsrikt å kunne besøke de ulike kulturinstitusjonene i Stavanger som student og la dem by på seg selv, sier han.

Gaupås mener det er plukket ut veldig mye bra kulturmessig, og som styreleder på Folken synes han det var veldig kjekt å ha de engasjerte studentene på besøk. Han er også veldig fornøyd med å kunne besøke de andre stedene og være med backstage for å se hvordan ting fungerer.
– Jeg håper bare at stadig flere studenter tar i bruk byens kulturtilbud, og at det ikke bare blir de aller mest engasjerte studentene. Kultur er et internasjonalt språk som alle kjenner til, enten det er musikk eller humor eller scenekunst, sier Gaupås.

Oppretter frivillig organisasjon
Når en studentorganisasjon eller linjeforening har meldt seg på og signert en enkel kontrakt, er det de oppnevne to hovedkontakter som har førsteprioritet på å delta. Disse blir deretter invitert med i en Facebook-gruppe. Her blir alle kveldene presentert som arrangementer i gruppen.

«Siden det foreløpig kun er meg som enkeltperson som koordinerer, så ligger det i kortene at det blir opprettet en frivillig organisasjon i løpet av semesteret» Christian Pettersen.

De to hovedkontaktene har ansvaret for å finne andre om de selv ikke kan, eller melde avbud før avmeldingsfristen.
– Siden det foreløpig kun er meg som enkeltperson som koordinerer, så ligger det i kortene at det blir opprettet en frivillig organisasjon i løpet av semesteret. Grunnen er at opplegget ikke skal bli personavhengig og at det forsetter etter at min tid som student er over. Da vil det mest sannsynlig dukke opp en internettside med all informasjon man skulle trenge, sier Pettersen.

Unike kvelder
Alle kveldene forrige semester var unike på hver sin måte, så Pettersen synes det er vanskelig å plukke ut en av kveldene som mest vellykket.
– Tou Scene stilte med masse god mat og Lervig øl. På Folken var det ufattelig kul post- moderne Jazzkonsert, og på Comedy Box sin festival ble flere deltagere tatt på kornet av stand up-komikerne, forteller han.

For Pettersen personlig var det Stavanger Symfoniorkester som skilte seg mest ut.
– 32 studenter var med, og over halvparten hadde aldri vært på en slik konsert før. Nydelig fingermat og rimelig servering. Konserten «Vårofferet» ga alle et nytt og positivt inntrykk av slike konserter. Så avsluttet vi kvelden med at veldig mange musikere kom ut og hygget seg sammen med oss og de ble til slutt med oss på byen og danset til diskomusikk på Alf & Werner, avslutter Pettersen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.