KrF og regjeringens nye statsbudsjett – neste år kommer stipendkuttet

0

KrF støttet ikke studentene i fremforhandlet budsjett – NSO bygger opp til studentdemonstrasjoner

Tirsdag ble det fremforhandlede statsbudsjettet mellom KrF og regjeringen offentliggjort – partiet støtter ikke endringer i Høyre-regjeringens forslag om stipendkutt.

Tekst: Ole Jacob Strønen Riise    Foto: Illustrasjon / Arkiv

Med en mindretallsregjering, ble KrFs rolle i forhandlingene om statsbudsjett sentral. Da partiet la fram forslaget til statsbudsjett 9. november, ble studenter sårt skuffet. I forslaget hadde ikke KrF reversert stipendkuttet til Høyre-regjeringen.

Tirsdag kveld ble det fremforhandlede statsbudsjettet mellom regjeringspartiene og KrF offentliggjort, og heller ikke her var det gjort forandringer i den nye foreslåtte stipendordningen. KrF og de tre regjeringspartiene inngikk et budsjettforlik, og er enige om statsbudsjettet for 2019.

Det ser ut til at stipendkuttet for studenter har kommet for å bli fra og med 2019.

Ny stipendordning 

– Vi foreslår en endring i hvordan studielånet blir gjort om til stipend for å motivere flere til å fullføre graden sin. Å bli ferdig med utdanningen er viktig både for personlig økonomi og for samfunnet. Det uroer meg at så mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad, sier Nybø i en pressemelding da regjeringen først foreslo endringen.

Den foreslåtte endringen som vil tre i kraft 2019 gjør at studenter får dekket 40 prosent av studiekostnadene om de består en grad.

Studenter som tar fag, men ikke består en grad ved utdanningsinstitusjonen, vil bare få 25 prosent dekket. De vil med andre ord få 15 prosent mindre i stipend – nesten en halvering.

Venstre-politiker og student, Magne Bartlett, er misfornøyd med regjeringens nye stipendordning.

Svært skuffet 

Venstre-politiker og student i Stavanger, Magne Bartlett, uttrykker misnøye over utviklingen.

– Jeg er svært skuffet over at regjeringen velger å gå denne veien. Vi har sett signaler i lang tid at regjeringens intensjon var å belønne studenter som fullfører grader med en eller annen form for gevinst, som for eksempel enn høyere prosentandel enn 40 prosent, sier Bartlett.

Han mener at regjeringen i stedet tar penger fra studentene som har det svakeste utgangspunktet i stedet for dem som gjør det bra i akademia.

Underskriftskampanjen feilet

Før KrF inngikk forhandlinger med regjeringskoalisjonen, startet NSO (Norsk Studentorganisasjon) en underskriftskampanje sammen med flere andre studentorganisasjoner.

Kampanjen har i skrivende stund fått 20 219 signaturer gjennom kampanjesiden opprop.net.

Men heller ikke denne kampanjen viste seg å ha innflytelse på KrFs politikk i forkant av forhandlingene.

– Vi hadde et håp om at det ville få en effekt på forhandlingene, men da det fremforhandlede budsjettet ble lagt fram i går så vi at det tydeligvis ikke hadde det, sier nestleder i NSO Marte Øien.

Studentdemonstrasjoner 29. november

Hun forklarer at når mer enn 20 000 signaturer og 30 studentorganisasjoner er med i kampanjen ikke er nok til å bli hørt av politikerne, må det andre midler til.

– Det kommer til å bli demonstrasjoner blant studenter rundt om i Norge 29. november. Vi har organisert fire demonstrasjoner så langt i Bergen, Trondheim, Oslo og Ålesund. Nå arbeider vi med å få til demonstrasjoner flere steder i Norge, sier Øien.

Hun uttrykker at NSO også prøver å få til en studentdemonstrasjon i Stavanger før 29. november.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.