Kortspill – en hobby eller en livsstil

22

Samlekortspill har gjennom årene vært noe enhver har hatt en relasjon til. Om du kjente noen som samlet på kort, eller om du selv var en del av det. Men hos noen har dette utviklet seg til en lidenskap. 

I Stavanger er det stor lidenskap for kortspill. Spillere fra hele landet reiser hit for å delta i ulike turneringer. Her befinner det seg flere hobbybutikker som gir kortspillentusiaster et sted å spille. En av butikkene går under navnet Dragon Nest Gaming. Deleier av butikken, Olof Neslund (31) holder flere turneringer i uken. 

– I Stavanger er det veldig stor interesse for det. Vi driver hovedsakelig på med Magic The Gathering, og har vel rundt 60 «regular players» som kommer hver uke og besøker oss. Det er jo ganske mange. Helt ok miljø for kortspill sånn sett, forteller Neslund.

Folk i alle aldere som interesserer seg for kortspill spiller Magic i Stavanger.

– Det er veldig blandet faktisk. De yngste spillerne jeg har her i butikken er 10 år gamle, og så er de eldste jeg har her over 40 år. Så aldersgruppen er mellom 10 og 45. Demografien generelt sett, vil jeg vel si er gutter i alderen 20-30 år, fortsetter han. 

Stigmaet rundt kortspillere

Det er en velkjent stereotypi at kortspillere er usosiale mennesker, uten sosiale antenner. 

–  Det synes jeg ikke stemmer i det hele tatt, men jeg kan jo kjenne meg igjen i stigmaet selv. At det skal være litt nerdete og at det bare er tjukkaser som sitter her, men det er det ikke. Det er både jenter og gutter som spiller, og det er alle aldre blandet. Så det er alle type mennesker, forteller Neslund. 

Stemplingen av kortspillere som blir sett på som mennesker uten sosiale antenner og dårlig hygiene, har blitt en generalisering av hele spillerbasen, ifølge Magic The Gathering spiller, Anton Ræder. Student og kortspillentusiasten spiller Magic på en jevnlig basis. 

– Jeg kan ikke si at det representerer spillerbasen, fordi majoriteten av spillerne som spiller er ryddige og har god hygiene. Men de få spillerne som det omhandler er ofte veldig ekstreme eksempler. Derfor er det veldig lett å generalisere og stemple miljøet, forteller Ræder.

Inkluderende miljø

Samholdet mellom menneskene innenfor kortspillsamfunnet er sterkt. Spillere som har vært en del av miljøet i over ti år har fremdeles god kontakt med alle.

– Det er veldig sterkt samhold blant mennesker. Det er også nye som dropper innom, som holder på å spille i fem-seks måneder, og så slutter de å spille, mens det fremdeles er en gjeng som er veldig sammensveiset og har veldig bra kontakt. Så vi bruker å se på Magic som ikke bare en hobby, men mer som en livsstil. Du samles omkring en felles interesse og så blir man kompiser gjennom denne interessen, forteller Neslund. 

Alle typer mennesker med helt normale jobber er en del av miljøet, og samler seg rundt en felles interesse: Kortspill. 

– Det kommer alle mulige typer inn her. Jeg skal ikke si at alle er normale, det er vanskelig å si hva som er normalt, men det er alle typer liksom. Det er noen med mindre sosiale antenner som også er her, og det er de som er veldig sosiale, ler Neslund. 

Digitalisering av kortspill

Som følger av et stadig mer digitalt samfunn, kan det hende at papirutgaven av samlekortspill sakte forsvinner. Digitale plattformer du heller kan spille kortspill på tror ikke Neslund kommer til å true det fysiske kortspillet.

– Det kommer alltid til å være en plass for «tabletop gaming». De som liker å samles rundt dette for den sosiale biten og treffes. Hvis vi tar visse deler av kortspill, eksempelvis større turneringer, kommer det nok til å gå over til å være digitalt. Turneringer med store summer. Slike turneringer med mye penger involvert kommer til å være digitalt. Men fremdeles vil det nok alltid eksistere folk som ønsker å spille mer uformelt med papirutgaven. Delvis fordi det er lettere med regler, og det er mindre fusk hvis det er digitalt. 

Kortspill på digitale plattformer kan derimot nås flere nye spillere, ifølge Ræder.

– Det jeg tror kommer til å skje er at det kommer til å bli forskjellige markeder for kort. Digitalt og papir. Fordi digitale kortspill er det mye lettere å komme i kontakt med det. Det store med for eksempel Hearthstone var at du kunne spille det på bussen, på vei til t-banen, når du dro til skolen eller på jobben på mobilen. Digitale kortspill kommer nok til å legge vekt på den uformelle spillerbasen. Bare spille litt på fritiden for å ha det gøy. Magic for eksempel har du både digitalt og i papirutgave. 

I Stavanger er det et flott og inkluderende miljø innenfor kortspill, der ulike mennesker samler seg flere ganger i uken over en felles interesse. Her knyttes nye vennskap som får hver og en til å føle seg inkludert, ifølge både Ræder og Neslund.

 

22 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.