Kommentar: Stipendordningen viser at regjeringen ikke hører på dem det gjelder

1
SmiS-kommentator, Emma Bjerregaard Opheim.

Tekst: Emma Bjerregaard Opheim      Foto: Privat

Kommentar: Stipendordningen viser at regjeringen ikke hører på dem det faktisk gjelder

Det har vært både underskriftkampanjer, protester fra studentorganisasjoner, kampanjer mot det og generell misnøye fra studenter over hele landet, men regjeringen velger igjen og ikke høre på de det faktisk gjelder.

Det er nå satt i stein. Det blir endring i stipendordningen.

I praksis vil dette si at deler av stipendet kan bli tatt bort fra deg dersom du ikke fullfører en grad. Selv om du består et fag vil en del av lånet kun bli omgjort til stipend dersom du fullfører graden. Det er da snakk om de siste 15 prosentene som skal holdes igjen til du eventuelt har fullført en grad, hvis ikke vil det bli en del av lånet.

– Vi foreslår en endring i hvordan studielånet blir gjort om til stipend for å motivere flere til å fullføre graden sin. Å bli ferdig med utdanningen er viktig både for personlig økonomi og for samfunnet, sier høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Så, det er nå studenter virkelig skal motiveres! Det finnes vel ikke noe stort mer motiverende enn trusselen om enda mer lån og gjeld. Eller, kanskje det er på tide å se på andre faktorer som kan spille inn på studentenes tilværelse?

Vi lever i et samfunn hvor boligpriser stadig blir høyere. Hver fjerde student sliter psykisk. Nær 1 av 3 studenter sier at de er ensomme. Hele 1 av 3 heltidsstudenter oppgir at de jobber ved siden av studiene for å få nok penger til alle utgifter og livets opphold. Og tro det eller ei, det å kunne leve kun på stipend og lån er en kunst. Forbrukerøkonomer har over lenger tid sagt at det er bortimot umulig å leve kun på studielån.

20 prosent av studentene sier at de prioriterer deltidsjobb foran studiet ifølge SSB. Dette gjør de til tross for oppfordring fra universitetene og lærere om å delta mest mulig i forelesningene.

I tillegg til dette blir det stadig sagt hvor viktig det er å være engasjert som student. Det er viktig for studenter å bli medlem av studentorganisasjoner og vise engasjement i frivillig arbeid, for det skaper faglig erfaring og ser godt ut for det store arbeidsmarkedet vi etter hvert skal tre inn i.

I et studentliv som krever at vi skal være både heltidsstudenter, deltidsarbeidere, ta del i og engasjere oss i studentorganisasjoner i tillegg til at man skal sosialisere seg, ha hobbyer og bli med på studentarrangementer og leve på en økonomi som allerede er skral, er da den store motivasjonsåpenbaringen å straffe de som ikke greier å håndtere denne sjongleringen? For det er nettopp dette studentlivet i stor grad har blitt for mange. En konstant sjonglering mellom å arbeide til livets opphold (som Lånekassen og stipendordningen faktisk talt i mange tilfeller ikke dekker) og det å være engasjert fulltidsstudent.

Om man i det hele tatt skal snakke om motivasjon for fullføring så bør det isåfall være å ØKE omgjøringen til stipend og gi enda mer lån, ikke fjerne det gradvis som straff og henge enda en bekymring over oss. Økonomien er for mange kjent som studentenes store bekymringsmoment og man skal ikke se bort i fra at mangelen på en trygg økonomi gjennom flere år kan gå utover både motivasjonen og psyken. Hva med å gi oss så gode forutsetninger for å være studenter at vi faktisk kan prioritere det å studere og slippe å jobbe oss halvt i hjel i tillegg til studiene? Eller i det minste prøve og ikke forverre situasjonen.

Det blir snakket så fint om hvor viktig det er å prioritere studiene og fullføre utdanningen sin på normal tid. Kanskje det er på tide at regjeringen virkelig går inn i kjernen av studentlivet for å se hvordan det står til der? Det kan virke som at det er mange år siden de har vært innom for å sjekke temperaturen der. Er det noen de tydeligvis vil unngå å høre på, så er det studentene selv.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.