Kommentar: Kom deg ut av ekkokammeret ditt!

0

Tekst: Tore Asheim. Illustrasjon: Ewa Barbara Mundhenk

Det ble for noen uker siden stort oppstyr etter at Kristoffer Joner plutselig fant ut at han skulle engasjere seg på Facebook. Dette var tilsynelatende en reaksjon på Sylvi Listhaugs stadige Facebook-poster, der hun oppfordrer til å «like og dele» mens hun linker til artikler der barn sendes ut av landet. Som kjent er Sylvi lei av godhetstyranniet som tilsynelatende eksisterer i dette landet. Joners budskap gikk «viralt», i den grad slikt skjer i Norge, og det ble samlet inn et stort beløp til hans venner i NOAS. Så kommer det frem at innlegget egentlig var skrevet i samarbeid med et reklamebyrå, og reaksjonene var deretter. Enkelte snakker om svindel, andre snakker om å bli ført bak lyset og Sylvi Listhaug snakker om hylekor. Og hennes snakk om hylekor fører til at et hylekor, bokstavelig talt, stilte seg utenfor vinduet hennes og hylte.

Dette er nyhetsbildet og nivået på den politiske diskusjonen i Norge i dag. Ting genereres av Facebook, og viktige saker blir redusert til soundbites som absolutt ikke oppmuntrer til god diskusjon. En polariserer i alle bauger og kanter. Mange mener FRP er desidert verst i klassen her. De har kanskje rett, men samtidig er disse ekstremt vare for begreper som ikke passer med deres politisk korrekte hverdag. Politikere har en tendens til å innta offerrollene uavhengig av hva det måtte være, og de blir godt hjulpet av sine tilhengere på diverse sosiale medier. Samtidig som deres motstandere gjør det stikk motsatte, og fortsetter med å gi merkelapper som «rasist», eller et yndet begrep fra høyresiden, «raddis».

Man kan spørre seg om hva det er som har skjedd med sunn fornuft, og det å faktisk diskutere som voksne mennesker. Det må være mulig å diskutere en streng innvandringspolitikk, og være for den, uten å få slengt i trynet at en egentlig bare er et par steg unna det å ta på seg en hette og bli med på et klansmøte. Den norske debatten er farlig nær det å bli det vi latterliggjør i USA, og det som endte opp med å få Donald Trump valgt. Er det der vi vil hen?

Om jeg har en bønn for 2017 er det at man faktisk hører på hverandre. At en lar hverandre komme med skikkelige argumenter, og at en ikke går ned på det nivået med å karakterisere hverandre bare fordi en har meninger som ikke samsvarer med det som er politisk korrekt. Jeg er liberal på min hals, men jeg ser at den siden er altfor ivrige på å bli fornærmet på andres vegne. Man kan si særdeles mye om Sylvi Listhaug, men hun har et poeng når det gjelder stigmatiseringen av henne, og hennes meningsfeller.

Dette bidrar ikke til annet enn at polariseringen i samfunnet fortsetter. Det viktigste en kan gjøre er å la seg selv og sine meninger bli utfordret. Som student er det kanskje enda viktigere. Våg å stille spørsmål med det noen anser som etablerte sannheter. Og det som er viktigst av alt, ikke la dine sosiale medier bli et ekkokammer for dine meninger. Ha en riktig god jul, og forhåpentligvis et langt mer fornuftig 2017 enn 2016 viste seg å være.

Har du noe på hjertet? Kommentaren er åpen for alle å skrive. Send en mail til smis@smis.no hvis du er interessert!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.