Kommentar: Kaptein Krok, eksamen og klokkeforbud

0

Tekst: Amund Thomassen, Påtroppende Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon. Illustrasjon: Ewa Barbara Mundhenk.

Nå er også klokker forbudt i eksamenslokalet. Regelen er det nyeste av mange forsøk på å beholde eksaminering som en lønnsom tidsreise for UiS. Går vi baklengs inn i fremtiden?

Snart har vi så mange forbud at vi må marsjere studentene nakne inn i eksamenslokalet med hver sin eksamensvakt stående ved pulten. Forstå meg rett – jeg forstår forbudet og at digitale klokker kan brukes til fusk. Hva jeg har et problem med er hvorfor vi i det hele tatt trenger et slikt forbud.

På barneskolen skjønte jeg tidlig hvilken vei det gikk. Bøker var gøy, men matte var pyton. Hvorfor måtte jeg bruke tid på regnstykker når jeg bare kunne spørre en kalkulator? Svaret læreren ga meg var at som voksen ikke kunne jeg vel ikke bære rundt på en kalkulator hvor enn jeg gikk? I dag ville jeg aldri gått hjemmefra uten smarttelefonen. Men jeg aksepterer at matte hadde fortjent min oppmerksomhet og har mange flere svar enn en kalkulator kan gi.

Bøker var derimot tingen. Særlig de gamle skjønnlitterære klassikerne som J.M Barries «Peter Pan». Heltens nemesis er Kaptein Krok som forfølges av en glupsk krokodille. I magen har krokodillen en klokke som tikker illevarslende når beistet er i nærheten. Hva gjør Kaptein Krok for å slippe å bli påminnet den evige trusselen fra krokodillen? Han forbyr alle klokker fra Neverland.

Fra et klokkeforbud til et annet: UiS sin visjon er å være en innovativ drivkraft i regionen. Vi skal uteksaminere nytenkende og kompetente arbeidstakere som har nye ideer til et distrikt som sliter. Men hvor nytenkende og innovative er vi egentlig når vi stenger hele verden ute fra eksamenslokalet? Er det ikke snart på tide å omfavne at morgendagens studenter skal kunne bruke hjelpemidler og ikke la dem ligge igjen utenfor?

Det vil alltid være en student som er smartere enn institusjonens lange liste over forbud. Er den studenten villig til å fuske, vil systemet bli svikte. Dagens hjelpemidler er bedre enn gårsdagens påbud. Forby én og det vil komme to nye. Provoserende nok er det den kreativiteten dette universitetet og denne regionen trenger. Vi vil selvfølgelig ikke at folk skal fuske, men at de skal få bruke hver eneste innovative nervecelle de har i kroppen under studietiden, også i prøvingen. En arbeidsgiver vil aldri kreve at du skal klare deg uten hjelpemidler, det vil derimot bli krevd at du kan bruke dem.

Og krokodillen får omsider tak i Kaptein Krok mens Peter Pan sitter rolig når tidevannet stiger rundt han. Peter Pan frykter ikke tiden. Forfatteren J.M Barrie ble forøvrig uteksaminert fra Universitetet i Edinburgh i 1882. Der møtte han mange av de samme eksamensreglene som UiS studenter møter i dag. Det er noe å tenke på.

Stavangerregionen er i krise, tidevannet stiger, krokodillen kommer og den eneste måten å møte dagens enorme mengder med digitale hjelpemidler er å omfavne dem som en del av utdanningsløpet og eksamen.

Det hjelper i alle fall ikke å gjøre som Kaptein Krok og forby klokker.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.