Kommentar: Jobbsøkere fortjener alltid et svar

0

 

Skannet på en flerfunksjonsmaskin fra Xerox
Tekst: Stine Serigstad. Illustrasjon: Ewa Barbara Mundhenk.

Jeg har irritert meg over en sak. Kan du som leter etter nye ansatte, få ut fingen og gi de som søker en eller annen form for svar?

Tenk deg at en ung, nyutdannet byggingeniør finner stillingsannonsen din. Han bruker timevis på å skrive den perfekte søknad. Han sender den til foreldrene sine og noen kamerater for korrekturlesing og kvalitetssjekk – han vil virkelig ha denne jobben. Han tar en ekstra sjekk over CV-en sin også. Justerer den litt, slik at både den og søknaden speiler akkurat det som står i stillingsannonsen. Han sender den av gårde i god tid før fristen går ut. Så begynner det. Ventingen. Etter noen dager samler han mot til å ta en telefon for å vise hvor interessert og engasjert han er. Ventingen fortsetter. En uke. To uker. Og så… ingenting.

Dette er så ufattelig respektløst, og, i mangel av et bedre ord, skikkelig douchey. En ansettelsesprosess er en toveis-greie. Det er en forhandling der begge parter skal være enige og fornøyde til slutt. Det handler ikke kun om at den ene parten skal gjøre jobben sin, og den andre parten skal betale lønn. Det er snakk om arbeidsmiljø, arbeidsmoral og arbeidsforhold. Burde det ikke da ligge en gjensidig respekt for hverandre helt fra begynnelsen av?

I tillegg handler dette også om hvilket bilde du ønsker at folk skal ha av virksomheten din. Imøtekommende, åpen og ålreit? Eller overlegen, travel og respektløs?

Joda, arbeidsmarkedet er tøft og slik er voksenlivet, men ærlig talt. Hvem er det dette gagner? Det trenger verken være vanskelig eller tidkrevende å svare alle som søker på stillingen du har utlyst. Det krever bare en bitteliten dose planlegging.

Her er tre forslag på hvordan det enkelt kan gjøres:

1. Opprett opp en e-post som kun skal motta søknader til den aktuelle stillingen og sett opp et automatisk svar til de som søker. Spesifiser i stillingsannonsen at søkere må henvende seg til en annen e-postadresse eller et telefonnummer dersom de har spørsmål angående stillingen.
2. Ha klar et standard-svar som du limer inn og sender som svar til hver søker.
3. Samle alle e-postadressene fra samtlige søkere og send ut en felles mail når søknadsfristen er gått ut.

Her er til og med forslag til standard-svaret: «Hei! Tusen takk for din søknad. Vi tar kontakt med aktuelle søkere innen utgangen av uke x. Om du ikke har hørt noe innen da, så falt dessverre ikke valget på deg denne gangen. Mvh x». På den måten trenger du ikke å gjøre mer med de søkerne du ikke vil gå videre med.

Her er det ingen unnskyldninger. Jeg søkte på jobb i Snapchat, der jeg regner med at de mottok hundrevis av søknader. Likevel fikk jeg et svar som attpåtil føltes personlig. Så folkens: ta dere sammen og svar søkerne deres.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.